silnik krokowy wycinarki do styropianu

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
jacekgliwice
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 15 maja 2020, 08:36

silnik krokowy wycinarki do styropianu

#1

Post napisał: jacekgliwice » 11 paź 2020, 19:05

Witam. Jestem w trakcie kompletowania elementów wycinarki "gorący drut" do styropianu. Mam kilka pytań dotyczących silników krokowych. Będą cztery osie na śrubie trapezowej fi 8 może 10 łozyska liniowe wałki fi 12. Pierwsze pytanie dotyczy silników krokowych i śrub , posiadam trzy Nema 23 57HS5630A4 1.8 3A. Cieżko znależć czwarty taki sam w kraju stąd wątpliwości laika czy może być ciut inny czy będzie problem ze sterowaniem? Drugi problem : skok śrub trapezowych jaki będzie najlepszy?



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4127
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: silnik krokowy wycinarki do styropianu

#2

Post napisał: tuxcnc » 11 paź 2020, 19:56

jacekgliwice pisze:
11 paź 2020, 19:05
posiadam trzy Nema 23 57HS5630A4 1.8 3A. Cieżko znależć czwarty taki sam w kraju stąd wątpliwości laika czy może być ciut inny czy będzie problem ze sterowaniem? Drugi problem : skok śrub trapezowych jaki będzie najlepszy?
Te silniki są mocno przesadzone.
To znaczy, jak masz to możesz użyć, ale taką maszynę pociągną nawet NEMA 17.
Jako czwarty możesz dać dowolny podobny.
A ze skokiem śrub to sprawa jest natury filozoficznej.
Śruba daje spore przełożenie siły, tym większe czym mniejszy skok gwintu.
Dasz mniejszy skok - możesz dać słabsze i tańsze silniki.
Z drugiej strony, od skoku zależą prędkości. Prędkość cięcia zależy od materiału i temperatury drutu, tą prędkością robisz większość roboty. Prędkość ustawcza, to ruch poza materiałem, tutaj dużo zależy od wielkości maszyny.
Zasadniczo da się ciąć z prędkością 100 mm/min, czasem nawet nie da rady szybciej, ale szlag Cię trafi kiedy maszyna będzie musiała z taką prędkością jechać na pusto dwa metry ...

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1202
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: silnik krokowy wycinarki do styropianu

#3

Post napisał: TOP67 » 11 paź 2020, 20:15

Popieram w całej rozciągłości. Do cięcia wystarczą Nema 17, na których bez problemu osiągam prędkość 1000 mm/min przy skoku 1 mm.
Maszyna do styropianu raczej nie jest mała, więc odległości będą spore. Czekanie 60s na przejechanie metra może wkurzyć. Zastosuj śruby 8/8. Przy cięciu styropianu opory nie są raczej duże.


Autor tematu
jacekgliwice
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 15 maja 2020, 08:36

Re: silnik krokowy wycinarki do styropianu

#4

Post napisał: jacekgliwice » 11 paź 2020, 20:22

Silniki mam z frezarki, tam dałem mocniejsze te zalegają szkoda by się marnowały... Czy Mach 3 będzie mógł to obsługiwać w miarę bezproblemowo czy szukać innego programu? Czy śruba o skoku 8 nie sprawi problemu czy lepiej zastosować inny skok? Im głębiej w las tym więcej pytań...

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1202
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: silnik krokowy wycinarki do styropianu

#5

Post napisał: TOP67 » 11 paź 2020, 20:33

Na silniku Nema 23 możesz zastosować skok nawet 25 mm, ale to nie przy śrubie o średnicy 8. Śruby 8/8 są powszechnie używane w drukarkach 3D, więc najpopularniejsze.

Jak w wycinarce z drutem wyglądają 4 osie? Może masz na myśli 4 śruby na 2 osiach?


Autor tematu
jacekgliwice
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 15 maja 2020, 08:36

Re: silnik krokowy wycinarki do styropianu

#6

Post napisał: jacekgliwice » 11 paź 2020, 20:51

Dwie osie leżące poziome że tak powiem przód - tył każdy silnik odrębna oś, dwie osie pionowe też dwa silniki odrębnie sterowane góra-dół.

Dodane 1 minuta 24 sekundy:
Między osiami pionowymi będzie rozpięty drut oporowy .

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1202
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: silnik krokowy wycinarki do styropianu

#7

Post napisał: TOP67 » 11 paź 2020, 23:47

Ale one mają się poruszać niezależnie? Jeśli mają wykonywać ruchy synchroniczne, to jest to jedna oś, ale dwie śruby. Ilość osi, to ilość stopni swobody.

Oczywiście mogę sobie wyobrazić niezależną pracę każdej śruby, wtedy drut byłby rozpięty na ukos.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4127
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: silnik krokowy wycinarki do styropianu

#8

Post napisał: tuxcnc » 12 paź 2020, 00:11

TOP67 pisze:
11 paź 2020, 23:47
mogę sobie wyobrazić niezależną pracę każdej śruby, wtedy drut byłby rozpięty na ukos.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1202
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: silnik krokowy wycinarki do styropianu

#9

Post napisał: TOP67 » 12 paź 2020, 08:39

O! Dokładnie o to chodziło. Każda ze śrub jest niezależna, więc zastosowanie różnych silników jest mniejszym problemem.


Autor tematu
jacekgliwice
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 15 maja 2020, 08:36

Re: silnik krokowy wycinarki do styropianu

#10

Post napisał: jacekgliwice » 12 paź 2020, 13:57

Przy cięciu rdzeni skrzydeł zbieżnych to bardzo przydatna i wygodna maszynka a do takiego celu ją buduję. I tylko w takiej konfiguracji to widzę , no ewentualnie piąta oś kiedyś. Dziękuję za informacje. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”