Silnik krokowy od HP 660C czy sie nada ??

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
polip
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 15
Posty: 50
Rejestracja: 11 paź 2005, 20:10
Lokalizacja: Wroc?aw

Silnik krokowy od HP 660C czy sie nada ??

#1

Post napisał: polip » 25 gru 2005, 15:39

Witam !!!
Rozebrałem Drukarke HP 660 C i znalazłem tam dosyć spory silnik krokowy :
NMB PM55L - 048 - HP49
C2164 - 60045 TA5715A
Buduje mały ploter frezujący do alluminium i nie wiem czy takie śilniki będą pasować z silnika wychodzi tylko 5 kabelków a nie standartowo 6 jestem teraz na etapie budowy mechanicznej i niewiem czy potem nie będe miał problemów z dopasowaniem sterowania do tego rodzaju silników .
POZDRAWIAM !!!



Tags:

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 989
Rejestracja: 01 sty 2005, 17:48
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

#2

Post napisał: webserver » 25 gru 2005, 15:45

Witam skoro wychodzi 5 kabli to sa pewnie silniku unipolarne ale maja spiete srodki uzowjenia :( i pewnie maja malo ktokow wiec sie nienadaja :|
Pozdrawiam PlotComplex.com


Autor tematu
polip
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 15
Posty: 50
Rejestracja: 11 paź 2005, 20:10
Lokalizacja: Wroc?aw

#3

Post napisał: polip » 25 gru 2005, 15:52

Kożystając z okazji hciałem zapytać jak mozna w prosty sposób sprawdzić ile crokow ma taki silnik ??
Pole robocze mojej maszyny będzie ok formatu A4
Jaki silnik byłby odpowiedni hodzi mi raczej o śilniki z drukarek
A może silniki z dużych kser były by dobre ?? ( tylko ile ich tam jest ) .

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 989
Rejestracja: 01 sty 2005, 17:48
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

#4

Post napisał: webserver » 25 gru 2005, 15:56

polip pisze:Kożystając z okazji hciałem zapytać jak mozna w prosty sposób sprawdzić ile crokow ma taki silnik ??
Pole robocze mojej maszyny będzie ok formatu A4
Jaki silnik byłby odpowiedni hodzi mi raczej o śilniki z drukarek
A może silniki z dużych kser były by dobre ?? ( tylko ile ich tam jest ) .
prosty sposob to znalesc dokumentacje a jak nie to zaznacz sobie znak na osi i licz ;) Ogolnie silniki z durkarek nie nadaja sie z ksera juz predzej co do konkretnego silnika do zastosowania zalezy od zastosowanych srub i ich skoku mysle ze minimum to 200krokow i 0,6Nm ze sruba 10mm/2mm(skok)
Pozdrawiam PlotComplex.com


Autor tematu
polip
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 15
Posty: 50
Rejestracja: 11 paź 2005, 20:10
Lokalizacja: Wroc?aw

#5

Post napisał: polip » 25 gru 2005, 16:00

O rany to bede miał nielada problem z obliczeniem tego wszystkiego . :(
Czy istnieje jakaś tabela do przeliczania ikości kroków na rodzaj śruby ??
albo jakiś prosty sposob .

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 989
Rejestracja: 01 sty 2005, 17:48
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

#6

Post napisał: webserver » 25 gru 2005, 16:07

no ale w czym problem ;) przeciez to proste jak wiesz ile silnik wykonuje krokow :
silnik 200krokow sruba skok 2mm czyli 200/2 = 100krokow wykonuje silnik na 1mm
silnik 400krokow (sterowanie polkrokowe) sruba 2mm skok czyli 400/2 = 200 :wink:
Pozdrawiam PlotComplex.com


Autor tematu
polip
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 15
Posty: 50
Rejestracja: 11 paź 2005, 20:10
Lokalizacja: Wroc?aw

#7

Post napisał: polip » 25 gru 2005, 16:14

No żeczywiście banalne :)
A kroki liczy sie na jeden obrut wokół osi silnika ?? ( bo nie wiem )
A i jak możesz to podaj mi z tych parametrów co powyżej jakiej mocy jest ten motor bo tego też zabardzo nie kumam .
No i właśnie sie załamałem bo wszystkie silniki które zbierałem mają po 4 lub 5 kabli czyli nic sie nie nada ??
Jestem w tej tematyce ( sprawy sterowania i doboru śrób i śilników ) totalnie zielony ale co do budowy części mechanicznej to raczej dam rade .
jaki napęt proponujesz może paskowy ??

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 989
Rejestracja: 01 sty 2005, 17:48
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

#8

Post napisał: webserver » 25 gru 2005, 16:22

polip pisze:A kroki liczy sie na jeden obrut wokół osi silnika ?? ( bo nie wiem )
TAK
polip pisze:A i jak możesz to podaj mi z tych parametrów co powyżej jakiej mocy jest ten motor bo tego też zabardzo nie kumam .
No i właśnie sie załamałem bo wszystkie silniki które zbierałem mają po 4 lub 5 kabli czyli nic sie nie nada ??
jesli wygladaja podobnie jak ten na zdjeciu to odrazu je w kosz ! http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... D%26sa%3DN

polip pisze:jaki napęt proponujesz może paskowy ??
Nie nadaje sie tylko sruby paskowy i maszyna do alu to nie da rady :cry:

moze kupisz silniki z allegro http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=78353567
juz predzej sie nada 8)
Pozdrawiam PlotComplex.com

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1446
Rejestracja: 16 paź 2005, 00:26
Lokalizacja: Świecie

#9

Post napisał: triera » 25 gru 2005, 16:24

zawsze można poszukać w nieocenionym Google:
katalog, gdzie powinien znajdować się ten silnik:
http://www.nmbtech.com/pdf/motors/Perma ... Motors.pdf
i
http://nisiki.net/Catalogues/Motors/NMB/PM55L.htm
"drutowanie"
http://www.stepperboard.com/motor_wiring_examples.htm
warto sprawdzić uzwojenia omomierzem - co z czym i jak...
silnik nie jest ideałem: 48 kroków na obrót/7,5st.
niewielki moment obrotowy (2kGcm-0,8kGcm)
i częstotliwość taktowania (100-400pps unipolar)
np. śruba trapez 10x3mm bezpośrednio z wału silnika:
3mm/48=0,0625mm/fullkrok=0,03125mm/półkrok.
częstotliwości 100do400pps ~ 6-24mm/s
z siłami uciągu odpowiednio:
redukcja 1/20, sprawność przeniesienia napędu n>0,3
(20x2kG)x0,3=12kG do (20x0,8)x0,3=4,8kG
to wszystko tak licząc "z kolana"
może być w praktyce nawet gorzej
zawsze należy pamiętać o sprzęgle podatnym
między silnikiem a śrubą (tylko trapezowa)
inaczej silnik zdecydowanie i chętnie
będzie gubił kroki.


Autor tematu
polip
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 15
Posty: 50
Rejestracja: 11 paź 2005, 20:10
Lokalizacja: Wroc?aw

#10

Post napisał: polip » 25 gru 2005, 16:28

No to moje silniki wygladaja jak te na zdjęciu :( :( :(
Czyli dokosza !!! he he a 5 drukarek rozebrałem już .
Dzięki za pomoc !!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”