Silnik krokowy a sterownik?

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Wodzu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 24

Post napisał: Wodzu » 16 sie 2006, 00:01

Myślę tak: zbudowa tak sobie tokarkę to się nie opłaca, bo mozna kupic z marketu jakieś badziewie i się bawi w przerobienie na krokówki. Wię jak już coś zrobi to raczej dokładnego ale małego i taniego, tak żeby mie jakieś podstawy do czegoś większego i droższego, jeżeli chodzi o dokładnoś to w pracy nuczyłem się jednego: od początku do końca jest najważniejsza precyzja wykonania, stan powierzchi i ogolny wyglad detali wiec na precyzji nie ma co oszczędzac! Jednak wiem że precyzja sporo kosztuje wiec trzeba znalezc zloty srodek pomiedzy precyzja a dokladnoscia w moim przypadku stawiam na precyzje kosztm gabarytow samej obrabiarki, jesli zrobie ja i osiagnie dokaladnosc na poziomie +- 0.002 mm to bede w niebo wziety, mi jest potrzebna tak do 0.01mm, tak że zrobie detal na h8, ale bede walczyl o wiecej :cool:

Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

Tagi:

małysz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: małysz » 22 sie 2006, 12:34

Wodzu mam pytanko skoro już zdesydowałeś sie na serwo ile wynoszą koszty na 1 oś serwo + enkonder ze sterownikiem , o mocy o której piszesz . Ja kupiłem już krokówy 1,89 Nm ale jeśli to taka rewelka chętnie przy następnym projekcie przeszedłbym na serwo:)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Wodzu

Post napisał: Wodzu » 27 sie 2006, 12:42

Zależy od kogo kupujesz nowe serwo do zastosowań amatorskich to raczej b. duży koszt, koledzy na forum mają takie serwa z demobilu i sterowinki też są zrobione prze forumowiczów więc pytanie brzmi: jak dobrze się targujesz, a tutaj masz koszty nowych serw i oczywiście enkoder http://www.cnc.profikj.com/

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 22 sty 2007, 00:41

ta firmę powinni spalić na stosie

odradzam wszelkie zakupy tam chyba ze ktoś nie potrzebuje serwisu i gwarancji, natomiast bardzo lubią przyjmować wpłaty i wypisywać teksty marketingowe dalece oddalone od stanu faktycznego.

na reklamacje argumentują iz to wina klienta: na przykład ze oni nie przetłumaczyli programu (mach 2)

o to cytat z ich strony:
“ Z myślą o udostępnieniu programu jak najszerszemu gronu odbiorów użytkownikach programu nasza firma przygotowała w pełni spolszczoną wersję Mach2”

a ja wam mowie ze ich program (a gdzie tam ich) jest przetłumaczony w +/- 50%, ale cóż się dziwić wędkarza ?

znane mi tez są przypadki kiedy wysłali do klienta towar pozbawiony cech identyfikacyjnych - ta wiec nawet nie można sprawdzić czy zakupiony towar ma faktycznie jakość za jaka płacimy i jak została nam obiecana.

a tu strona główna(PL i DE):
http://www.profikj.com/
http://www.profikj.de/Ramka-DE.php
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Wodzu

Post napisał: Wodzu » 24 sty 2007, 00:10

hehhe olo_3 hyba po twoim poscie zdjecli ceny ze stronki :mrgreen:

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 28 mar 2010, 19:40

do usunięciam dla moderatora

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”