Silnik gubi kroki (ale tylko z G-code'u).

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Venretus
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 27
Rejestracja: 10 mar 2016, 00:34
Lokalizacja: Stalowa Wola

Silnik gubi kroki (ale tylko z G-code'u).

#1

Post napisał: Venretus » 15 lip 2017, 15:05

Cześć,

Słuchajcie mam problem.

Wymieniłem kontroler na macha (z nc studio), silnik na osi X zaczął mi gubić kroki.

Wcześniej na NC studio było słychać dziwne odgłosy (rzęził, że tak to nazwę, teraz jak przez chwilę dobrze chodził i nie gubił tych kroków ale też rzęził), ale kroków nie gubił i wszystko działało.

W czasie ruchów przestawnych z klawiatury kroków nie gubi. Ale jak już wydam polecenie z programu, to słychać, że się zacina co jakiś czas.

Co może być przyczyną? Czy to po prostu oznaki zajechanego silnika?

Kilka płyt przed chwilą udało mi się przeciąć bez gubienia (wczoraj na tym samym programie już gubił).

O dziwo, następuje to tylko przy ruchach w jedną stronę, nawet przy symbolicznej prędkości i Mach wydaje się wiedzieć o wszystkim, bo zamiast do X0, idzie mi do X25. Czyli to może jakiś problem w machu a nie z silnikiem?
Ostatnio zmieniony 15 lip 2017, 15:23 przez Venretus, łącznie zmieniany 1 raz.



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5246
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 15 lip 2017, 15:21

Venretus pisze:zajechanego silnika?
to nie jest niemożliwe ale rzadkie więc najpierw zbadaj oś pod względem mechanicznym czy chodzi płynnie itd.

możesz też ustawić mniejszy posuw max oraz zwiększyć rampy dla tej osi w ramach testu
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
Venretus
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 27
Rejestracja: 10 mar 2016, 00:34
Lokalizacja: Stalowa Wola

#3

Post napisał: Venretus » 15 lip 2017, 15:25

Posuw jest już na prawdę symboliczny, sama oś przy odłączonym zasilaniu wydaje się chodzić bez problemu.

[ Dodano: 2017-07-15, 15:26 ]
Tzn jak próbuję ręcznie przesunąć szybciej, to ta oś też mi się blokuje sama, ale no identyczną sytuację mam na Y, stąd to raczej nie jest problem

Jednak gubi w obie strony. Co więcej Mach wydaje się o wszystkim wiedzieć, bo zamiast iść do x0 idzie do x23 (przy przesuwie o 1250)


Darsis
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 61
Rejestracja: 11 kwie 2013, 13:04
Lokalizacja: Zawadzkie

#4

Post napisał: Darsis » 15 lip 2017, 20:57

Venretus pisze: [ Dodano: 2017-07-15, 15:26 ]
Co więcej Mach wydaje się o wszystkim wiedzieć, bo zamiast iść do x0 idzie do x23 (przy przesuwie o 1250)
Podejrzewam, że liniałów ani żadnego innego sprzężenia zwrotnego nie ma więc Mach nie ma prawa o czymkolwiek wiedzieć. Wykonuje ruch jaki ma zaprogramowany.

Możesz mieć błąd gdzieś w programie. np włączoną kompensacje promienia, złe jakieś ustawienia w samym Machu itd.

Spróbuj odłączyć fizycznie oś i zobacz czy Mach pokazuje to samo "na pusto".


Autor tematu
Venretus
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 27
Rejestracja: 10 mar 2016, 00:34
Lokalizacja: Stalowa Wola

#5

Post napisał: Venretus » 15 lip 2017, 22:59

Więc na pewno to nie jest wina sterownika - przepiąłem na inny sterownik i efekt taki sam.

Udało mi się wcześniej poprawnie wyciąć dwie płyty, przy trzeciej już zgubiło kroki.

Dziwi mnie tylko to, że w jedną stronę działa bez zarzutu, natomiast w drugą już nim strasznie miota i gubi.

Żadnego sprzężenia zwrotnego nie ma.

Gdy wchodzę do Macha Daję komendę x-1250 - idzie bez gubienia kroków do x-1250. Gdy daję x0 - idzie do x 25 i przy tym strasznie się zacina.


mdario41
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 125
Rejestracja: 13 maja 2007, 22:29
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

#6

Post napisał: mdario41 » 16 lip 2017, 02:38

Jakich sterowników używasz? Na jakich układach jest sterownik ?


Autor tematu
Venretus
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 27
Rejestracja: 10 mar 2016, 00:34
Lokalizacja: Stalowa Wola

#7

Post napisał: Venretus » 16 lip 2017, 11:47

Sterowniki to Leadshine MA860H


mdario41
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 125
Rejestracja: 13 maja 2007, 22:29
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

#8

Post napisał: mdario41 » 17 lip 2017, 07:36

Najprościej sprawdzić taki błąd przełączając mechanicznie przewody , zamień przewody wejściowe sterujące ze sterowników x na y , jeśli będzie występował ten błąd w osi Y tzn. że problem ze sterowaniem , program lub sam port pc , ustawienia .
Jeśli dalej błąd będzie na osi X to już sprawa mechaniki .
Po prostu zamień wtyczki na których masz step i dir i enable w sterownikach X i Y w pozostałości zostaw bez zmian , sprawdź programowo czy coś się zmieniło .
nara


bpx03
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 23 cze 2017, 11:29
Lokalizacja: Pszczółki

#9

Post napisał: bpx03 » 24 lip 2017, 13:16

Odrazu zaznaczę że nie jestem żadnym fachowcem i swoje CNC mam kilka chwil, jednakże sam miałem ostatnio taki problem i udało mi się go rozwiązać, a sprawdzenie nic nie kosztuje i zajmuje może z minutkę :)

Mając podobny problem próbowałem chyba wszystkiego a mianowicie:

zmieniłem przewody - nadal kroki się gubiły i materiał zniszczony.
zmieniłem sterowniki na "konkretne", nie na podróby TB6600 - nadal kroki gubione i materiał niszczony :/

W końcu "cudem" zauważyłem że Mach gubi kroki gdy procesor kompie załapie jakieś chwilowe obciążenie.

Czy to jest problem u Ciebie, łatwo możesz sprawdzić startując jakiś program w powietrzu, złapaniem okienka Macha i "pomachaniem" go trochę szybko. Jeżeli usłyszysz silniki i zgubi kroki wina najprawdopodobniej będzie za słabego kompa do prędkości kernela w ustawieniach Mach-a.

Ja u siebie zmniejszyłem prędkość z 45K do 25K i nadal silniki mogą coś zgubić ale "namachać" oknem muszę się zdecydowanie więcej.

Od tej pory po upewnieniu się że nic w kompie żadnego cpu peak-a mi nie wywoła i zmiany prędkości kernela na 25K problemy zniknęły :)

Tak jak koledzy niżej wspominali, przesadzone prędkości posuwu też będą powodowały takie efekty.

Oby Ci pomogło bo sprawa banalna a można osiwieć i nadenerwować się strasznie jak po 6H pracy nagle pojedzie nie tam gdzie trzeba i materiał do wyrzucenia :/

Pozdrawiam


m.j.
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 687
Rejestracja: 30 lip 2009, 14:00
Lokalizacja: Świdnik

#10

Post napisał: m.j. » 25 lip 2017, 10:48

Co prawda mam linuxa nie macha, jednak mam pewną przypadłość. Zdarza się na początku po uruchomieniu komputera, że następuje komunikat o zachwianiu czasu rzeczywistego. Miałem też przypadki nagłego zgubienia kroków i wjechania freza w materiał co kończyło się jego zniszczeniem. Powyłączałem więc wszystkie wi-fi i procesy, które chciały aktualizować system. Pomogło. Co prawda mam zachwianie czasu rzeczywistego, ale w ciągu kilku minut po włączeniu. Po prostu włączam kompa i spokojnie czekam. Dysk pracuje, procek się poci, wszystko się wgrywa i sprawdza - w pewnym momencie pojawia się komunikat. Kasuję go i już mogę pracować. Silniki już nie gubią kroku. Sprawdzałem po godzinnej pracy i frez jedzie w to samo miejsce. Ewidentnie w moim przypadku winowajcą jest komputer. Wszystko musi się najpierw "ułożyć" w systemie i idzie jak burza. W kompie mam tylko linuxacnc i nie korzystam z niczego innego, oraz jak wyżej wspomniałem - powyłączałem wszystko co się dało, a w szczególności związane z automatycznymi aktualizacjami i tego typu rzeczami. W przypadku pracy przez LPT bez żadnych dodatkowych płytek buforujących typu "smooth stepper" pod MACHa czy Mesy pod Linuxa często gubienie kroków jest właśnie winą zestawu komputerowego.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”