Serwo SZGH - problem

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
Bartek_a
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 37
Rejestracja: 28 wrz 2009, 13:04
Lokalizacja: Rzeszów

Serwo SZGH - problem

#1

Post napisał: Bartek_a » 14 cze 2022, 20:21

Mam 4 oś z serwem AC SZGH i niestety zdarzyło mi się podpiąć zasilanie do drivera odwrotną polaryzacją. W tym momencie na wyświetlaczu pokazuje się błąd "ERR14" - wg instrukcji błąd rezystora hamującego. Ktoś może wie, co mogło zostać uszkodzone i czy da się to uratować?

To jest konkretnie ten zestaw serwa : https://pl.aliexpress.com/item/32706359402.html

Instrukcja:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... 8Ax4IqSQe6



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6019
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Serwo SZGH - problem

#2

Post napisał: tuxcnc » 14 cze 2022, 21:29

Bartek_a pisze:
14 cze 2022, 20:21
niestety zdarzyło mi się podpiąć zasilanie do drivera odwrotną polaryzacją.
Jeżeli oczekujesz pomocy, to pisz tak, żeby można było to zrozumieć.


Autor tematu
Bartek_a
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 37
Rejestracja: 28 wrz 2009, 13:04
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Serwo SZGH - problem

#3

Post napisał: Bartek_a » 14 cze 2022, 21:42

tuxcnc pisze:
14 cze 2022, 21:29
Bartek_a pisze:
14 cze 2022, 20:21
niestety zdarzyło mi się podpiąć zasilanie do drivera odwrotną polaryzacją.
Jeżeli oczekujesz pomocy, to pisz tak, żeby można było to zrozumieć.
Fakt, trochę niezbyt składnie. Mówiąc najprościej: podłączyłem przewód z fazą do gniazda L3, a neutralny do gniazda L1. Czyli odwrotnie niż należało.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6019
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Serwo SZGH - problem

#4

Post napisał: tuxcnc » 15 cze 2022, 05:11

Bartek_a pisze:
14 cze 2022, 21:42
podłączyłem przewód z fazą do gniazda L3, a neutralny do gniazda L1. Czyli odwrotnie niż należało.
To nie powinno spowodować uszkodzenia.
Najprawdopodobniej to zbieg okoliczności bez żadnego związku.


maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 622
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Serwo SZGH - problem

#5

Post napisał: maciek95k » 15 cze 2022, 10:51

Od początku masz ten błąd? Sprawdź czy masz założoną zworkę między RBP i RBD w złączu rezystora hamującego (jeśli go nie używasz). Jeśli masz zewnętrzny rezystor to sprawdź czy jest sprawny i czy ta zworka jest usunięta. Możesz też dla próby go odłączyć i założyć tę zworkę.


Autor tematu
Bartek_a
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 37
Rejestracja: 28 wrz 2009, 13:04
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Serwo SZGH - problem

#6

Post napisał: Bartek_a » 15 cze 2022, 21:35

Dzięki! Dokładnie tej zworki brakowało, działa.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”