Serva AC sterowanie

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4118
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#11

Post napisał: 251mz » 28 gru 2009, 11:23

czy ta końcówka mocy +-10V ma sprzężenie z enkoderem/ tacho ?



Tagi:

Awatar użytkownika

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1249
Rejestracja: 31 sie 2004, 22:25
Lokalizacja: EU

#12

Post napisał: olo_3 » 28 gru 2009, 17:22

czy ta końcówka mocy +-10V ma sprzężenie z enkoderem/ tacho ?
normalnie tylko z tacho, enkoder do sterowania.
tylko o której ty końcówce piszesz ????
Ostatnio zmieniony 28 gru 2009, 21:17 przez olo_3, łącznie zmieniany 1 raz.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4118
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#13

Post napisał: 251mz » 28 gru 2009, 21:01

ja się pytam o koncówkę sterowaną +-10V połączoną z silnikiem

Awatar użytkownika

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1249
Rejestracja: 31 sie 2004, 22:25
Lokalizacja: EU

#14

Post napisał: olo_3 » 28 gru 2009, 21:16

w starych sterownikach robili to na 2 sposoby:
1)tacho do wzmacniacza, enkoder do sterowania (np. sinumerki 3, 8, 850)

2)tacho nie występuje fizycznie - jest emulowane przez sterowanie na podstawie odczytu z enkodera (liniału) i włączone w miejsce tacho na płycie serwo wzmacniacza (kable ze sterowania do wzmacniacza dają napięcie proporcjonalne do obrotów silnika - czyli działa to jak tacho, serwo wzmacniacz myśli ze ma tacho- a jest mu konieczne do pracy), enkoder podłączony do sterowania. (np. stary fanuck - nie pamiętam modelu)

chyba o to pytasz - bo jesteś niezwykle oszczędny w słowach !
czy to w ogóle pytanie do autora - bo sie lekko zgubiłem ?
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4118
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#15

Post napisał: 251mz » 30 gru 2009, 14:27

nie , nie , do Ciebie:)
już teraz kapuje...
moja wcześniejsza wypowiedz wynikała z niewiedzy...
nie wiedziałem ,że to ma własne sprzężenie...


Dman
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 14 sie 2017, 09:45
Lokalizacja: Udorpie

Najprostsze wytłumaczenie sterowania

#16

Post napisał: Dman » 14 sie 2017, 10:42

Chciałbym się dowiedzieć jak łatwo sterować podobnym modułem na tej samej zasadzie. Nie posiadam oryginalnego ekranu do sterowania. Czy potrzebuję do tego tę płytkę https://archiwum.allegro.pl/oferta/pcb- ... 63213.html ?
Czy jednak mogę się jakoś podpiąć po prostu potencjometrem?
Potrzebuje wyjaśnienia krok po kroku najprostszego połączenia.
Dziękuję
ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”