Separacja LPT

Noty katalogowe elementów elektronicznych i silników wykorzystywanych w elektryczno-elektronicznej części maszyny CNC. Schematy sterowników i elektroniki do CNC
Awatar użytkownika

x
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 234
Rejestracja: 29 mar 2006, 23:24
Lokalizacja: okolice Warszawy

#21

Post napisał: x » 05 sie 2006, 12:31

Postanowiłem zbudować tę płytkę, ale nigdzie nie mogę dostać układu 74AS00N - a obszedłem wszystkie znane mi sklepy w Warszawie. Czy można ten układ zamienić na 74HC00N, albo CD4001 ?

Układ wyjść się zgadza, ale to są układy CMOS.

Aha, jeszcze zasilanie. Czy wystarczy zwykły zasilacz np. od wzmacniacza do anteny, czy trzeba przygotować coś lepszego?



Tagi:

Awatar użytkownika

fafik1000
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 17
Rejestracja: 07 wrz 2007, 09:02
Lokalizacja: Warszawa

#22

Post napisał: fafik1000 » 16 paź 2007, 12:00

Jak sprawuje sie ta separacja ze sterownikiem TA8435 w 1/8 kroku? Czy ktos to stosuje w praktyce i czy czas trwania impulsu zastosowanych standartowych transoptorów ma znaczenie przy 1/8 kroku? Jezeli tak to czy mozna je wymienic na inne i jakie?
Pozdrawiam,
Maciek


mufi
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 89
Rejestracja: 13 lip 2006, 10:41
Lokalizacja: Jaworzno

#23

Post napisał: mufi » 10 lis 2008, 00:18

jw. :) niech ktoś odpowie ;d


diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2788
Rejestracja: 15 sty 2006, 18:34
Lokalizacja: Wrocław

#24

Post napisał: diodas1 » 10 lis 2008, 01:24

Ten układ, a nawet deko lepszy bo równie szybki a przy tym z mniejszym poborem mocy dostaniesz tutaj http://allegro.pl/item462976112_74ls00_ ... sztuk.html
Do zasilania układów scalonych cyfrowych TTL takich jak wymieniony wyżej potrzebny jest zasilacz 5VDC stabilizowany. Nie należy więc stosować innego zasilacza o innym napięciu lub bez stabilizacji bo pojawią się zakłócenia w pracy aż do uszkodzenia scalonego włącznie. Najprościej zbudować taki zasilacz na stabilizatorze 7805 http://allegro.pl/item474145369_stabili ... _2szt.html
Literka "s" w symbolu układu 74AS00N mówi że jest to szybsza wersja bo zbudowana na złączach Shotkyego. Inne pracują sporo wolniej. Literka "L" w układzie który Ci znalazłem z kolei mówi że jest to wersja z niskim poborem mocy. Tak to chyba było o ile jeszcze dobrze pamiętam. Wszystkie realizują tę samą funkcję logiczną i mają ten sam układ wyprowadzeń no i oczywiście tak samo są zasilane.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6659
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#25

Post napisał: pukury » 10 lis 2008, 01:51

witam.
poszukałem tu i ówdzie i okazuje się że -
AS ma czasy przełączanie = 1.5ns
LS = 9 ns .
tak więc AS jest nieco szybszy .
ALS = 4ns .
pozdrawiam .
rebeliant


qulet
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 106
Rejestracja: 26 lip 2008, 19:15
Lokalizacja: Poznań

#26

Post napisał: qulet » 03 maja 2009, 22:52

Moje pytania :
Czy podłączenie E-stopu, bezpośrednie zwieranie PIN-u -15 z GNDA jest bezpieczne dla portu LPT? Dlaczego w tym miejscu pominięto optoizolację ?

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#27

Post napisał: Piotr Rakowski » 03 maja 2009, 23:28

Myślę że dla bezpieczeństwa. Wyobraź sobie sygnał E-Stop (Emergency! Stop), na którym np. wysiadł optoizolator albo zabrakło zasilania optoizolatora. Co dałoby naciśnięcie takiego przycisku - po prostu NIC!
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1215
Rejestracja: 15 paź 2007, 00:45
Lokalizacja: nie ważne

#28

Post napisał: ma555rek » 04 maja 2009, 10:51

Myślę że zwykłe niedopatrzenie lub brak doświadczenia projektanta - jest cała masa partackich propozycji okrzyknietych przez ogół jako dobre.
Tu E-stop służy do poinformowania programu aby się zatrzymał a nie po to aby zastopować maszynę - do tego służą oddzielne obwody zdejmujące np zasilanie z silników niezależnie od wstrzymanego sterowania.
Kol Rakowaski podaje taki duży skrót myślowy prowadzący w konsekwencji do rozwiazań błędnych.
Awaria transoptora statystycznie nie wystepuje - jeżeli to pali się cały układ separacji - w tym również i te fragmenty które sterują sterownikami silników..
Jeżeli ma być awaria to większe szanse są na upalenia wejścia LPT niż transoptora.
Jeżeli ma być coś strasznego to szybciej zawiesi się PC niż upali transoptor.
Jezeli ma się upalić transoptor to może upalić się również ten od kierunku i tak samo kaszana bo oś idzie cały czas w jedną stronę.
Itd...
Tak więc tu powinna być odwrotna logika - maszynę zatrzymuję zewnętrznie a do Estopu przez transoptor podaję o tym informację dla programu - aby ten się dopasował !!!.
Pasjonat


qulet
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 106
Rejestracja: 26 lip 2008, 19:15
Lokalizacja: Poznań

#29

Post napisał: qulet » 04 maja 2009, 17:48

Ja mam zrobioną tą płytę główną i chcę optymalnie ją wykorzystać . Home XYZ na oddzielne piny. Limity razem na jednym PINie i. E-stop odzielny pin. Tak jest w projekcie. Czy wskazane są jakieś zmiany?

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#30

Post napisał: Piotr Rakowski » 05 maja 2009, 06:50

Kol. ma555rek - zgadza się, jeśli masz włączone zasilanie płyty. Jeśli ono wysiądzie albo go po prostu zabraknie to pin 15 jest jedynym pinem, który zadziała, czyli da informację programowi sterującemu. O to właśnie w tym chodzi - moim zdaniem oczywiście.

Kol. qulet - moim zdaniem nie ma potrzeby wprowadzania zmian, jeśli budujesz 3-osiową frezarkę.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Data Sheet i schematy elektroniki do CNC”