SE ST7 - Zapisanie złożenia jako cześć.

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
billobill
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 3
Posty: 8
Rejestracja: 31 sie 2015, 13:23
Lokalizacja: Szczecin

SE ST7 - Zapisanie złożenia jako cześć.

#1

Post napisał: billobill » 10 sie 2016, 18:17

Witam.

Ostatnio pracowałem nad złożeniem, które będzie powtarzać się w późniejszych projektach bez zmian. Chodzi mi o to, aby zapisać takie złożenie (*.asm) jako plik części (*.par). W tym złożeniu wykorzystano zarówno części ramy, blachy, części bryłowe oraz spoiny.

Czy jest możliwość zapisania takiego złożenia jako część?

Posiadam dostęp do SolidWorksa i wiem, że w nim jest taka funkcja poprzez "Zapisz jako ...", mógłbym importować to złożenie do SolidWorksa i tak postąpić, ale nie mam pewności, że importuje mi wszystkie części jako bryły, ale jako powierzchnie.

Ktoś ma na to rozwiązanie ?

[ Dodano: 2016-08-11, 13:07 ]
Dla zainteresowanych.
Należy stworzyć nową część, w której należy użyć funkcji "Wstaw kopię części" i wybrać część/ złożenie/ część blaszaną.
Załączniki
Wstaw kopię części.png
Wstaw kopię części.png (34.6 KiB) Przejrzano 4722 razy



Tags:


szpaku-666
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 1
Posty: 98
Rejestracja: 22 mar 2009, 19:11
Lokalizacja: Sieradz

#2

Post napisał: szpaku-666 » 12 wrz 2016, 11:43

chyba funkcja utwórz część w kontekście złożenia do tego się przyda
Prawdziwy inżynier naprawi maszynę przy użyciu szlifierki kątowej i spawarki


Autor tematu
billobill
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 3
Posty: 8
Rejestracja: 31 sie 2015, 13:23
Lokalizacja: Szczecin

#3

Post napisał: billobill » 12 wrz 2016, 12:26

Funkcja "Utwórz część w kontekście złożenia" służy do tworzenia pojedynczych części albo kolejnego podzłożenia mając do dyspozycji geometrię części ze złożenia głównego.

W moim przypadku mam już gotowe złożenie, które chce zapisać jako pojedynczą część aby później móc je powielać w kolejnych złożeniach.
W przypadku małych złożeń "Kopia części" sprawuje się bardzo dobrze. Przy większych już jest problem, a jak są zaimportowane części z innych środowisko to nie ma co się w takie coś bawić.


Paul666
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 15 cze 2017, 08:56
Lokalizacja: Silesia

#4

Post napisał: Paul666 » 15 cze 2017, 08:58

Posiadam podobny problem, jak w ST9 mogę zapisać złożenie (składa się z około 150 elementów) jako jedną bryłę? Z góry dziękuję za pomoc!


Autor tematu
billobill
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 3
Posty: 8
Rejestracja: 31 sie 2015, 13:23
Lokalizacja: Szczecin

#5

Post napisał: billobill » 15 cze 2017, 11:56

Zapisz złożenie do pliku przenośnego STEP.

Następnie otwórz go nie jako złożenie, lecz jako część. Wyskoczy Ci komunikat, że wykryto wiele obiektów bryłowych, mimo to kontynuuj otwieranie jako część.

Stworzy Ci część wieloobiektową.
Na liście operacji będziesz miał, w zależności co wykryje, listę obiektów/ powierzchni, które utworzył importując wcześniej zapisane złożenie. Każdy obiekt/ powierzchnia to plik z wcześniejszego złożenia.

W takiej postaci można wykorzystywać utworzony plik w kolejnych złożeniach. Często to wykorzystuje.

Problem pojawia się, gdy w złożeniu były wykorzystane obiekty o bardzo skomplikowanej geometrii (dużo zaokrągleń, niestandardowych operacji itp), obiekty powierzchniowe oraz obiekty importowane z innych aplikacji, które często są importowane jako powierzchnie. W takim przypadku trzeba mieć sprzęt w wyższej półki.

Moja rada jest taka, aby przed zapisem złożenia do STEPa poukrywać wszystkie elementy, wewnątrz złożenia, np.: Jeżeli chcemy powielać stworzony przez nas silnik, to nie są nam potrzebne wewnętrzne komponenty, wiec można je pominąć.

Dla nie świadomych, SE zapisuje do pliku STEP to co jest wyświetlane na liście części, jeżeli coś ukryjemy, to tego nie zapisze. Podobnie jest, gdy będziemy mieli wstawioną jakąś cześć/ złożenie w postaci uproszczonej.

Jako takiego polecenia do zapisywania złożenia do części SE nie przewidział.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solid Edge”