Rzutuj do szkicu - problem


Autor tematu
corpy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 02 wrz 2016, 09:02
Lokalizacja: Polska

Rzutuj do szkicu - problem

#1

Post napisał: corpy » 02 wrz 2016, 09:18

Witam :smile: Dopiero zaczynam swoją przygodę z Solidem, więc proszę o wyrozumiałość. Mam problem z tworzeniem nowych części w złożeniu. Chciałbym utworzyć część w oparciu o krawędzie istniejących już elementów, jednak tu pojawia się problem. Gdy dodaje nową część i wchodzę w jej edycje to poprzednie części są widoczne w kolorze szarym. Wybieram polecenie Rzutuj do szkicu, blokuje płaszczyznę na którą chce rzutować szkic, jednak nie mam możliwości wyboru żadnej z krawędzi istniejących już części. Próbowałem przesuwać kursorem w każde miejsce, jednak żadna z krawędzi nawet nie ma zamiaru się podświetlić. Z poleceniami typu okrąg, prostokąt itp jest to samo. Nie mam możliwości wykorzystania krawędzi innych części ze złożenia. Dodam że używam wersji ST7. Z góry dziękuję za udzielone wskazówki



Tagi:


beef
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 14
Rejestracja: 31 sty 2014, 16:04
Lokalizacja: Katowice

#2

Post napisał: beef » 02 wrz 2016, 10:53

Cześć.

W złożeniu tworzysz nową część:

Obrazek

Następnie możesz wybrać dowolne cechy z innych części złożenia (najpierw klikasz Project to sketch, a później podświetlasz wybraną cechę):

Obrazek

Obrazek


Autor tematu
corpy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 02 wrz 2016, 09:02
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: corpy » 02 wrz 2016, 11:46

Właśnie tak robiłem ale krawędzie z innego elementu nie chcą się podświetlić

Obrazek

Obrazek


Widzę że Twoja część otwiera się jako Ordered. Ja gdy przełączam na Ordered mam zupełnie inny pasek wstążki na górze. A mój Synchronous wygląda za to jak Twój Ordered. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na ten problem.
Nie wiem czy to może być błąd konfiguracji czegoś, czy o co chodzi, ale robi się to lekko denerwujące że w takiej raczej prostej czynności pojawia się aż taki problem.


beef
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 14
Rejestracja: 31 sty 2014, 16:04
Lokalizacja: Katowice

#4

Post napisał: beef » 02 wrz 2016, 12:24

Wklej jeśli możesz jak wyglądają paski u Ciebie w trybie sekwencyjnym i synchronicznym.

Ja to robiłem w wersji sekwencyjnej (ordered).


Autor tematu
corpy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 02 wrz 2016, 09:02
Lokalizacja: Polska

#5

Post napisał: corpy » 02 wrz 2016, 12:29

Ordered
Obrazek

Synchronous
Obrazek


beef
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 14
Rejestracja: 31 sty 2014, 16:04
Lokalizacja: Katowice

#6

Post napisał: beef » 02 wrz 2016, 12:44

W trybie Ordered, wybierz co chcesz zrobić (np. wyciągnięcie - Extrude), zaznacz na jakiej płaszczyźnie chcesz to zrobić (jedna z płaszczyzn referencyjnych- ta ze zdefiniowanych, lub możesz dodać własną) i wtedy spróbuj użyć opcji Project to sketch.


Autor tematu
corpy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 02 wrz 2016, 09:02
Lokalizacja: Polska

#7

Post napisał: corpy » 02 wrz 2016, 13:00

Udało się :mrgreen: w środowisku Ordered po wejsciu w Project to sketch w opcjach pojawiło się dodatkowo Assembly Part Include Options którego nie bylo w Synchronous. Teraz dzięki włączeniu tych opcji w Ordered funkcja Project to sketch działa tez poprawnie w Synchronous. Wielkie dzięki za pomoc :wink:


beef
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 14
Rejestracja: 31 sty 2014, 16:04
Lokalizacja: Katowice

#8

Post napisał: beef » 02 wrz 2016, 13:07

Prosze, pozdrawiam,
beef.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solid Edge”