Rysunek techniczny

Rzuty i wymiarowanie

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym
Awatar użytkownika

Autor tematu
TyuuQwwe
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 29 paź 2020, 14:26

Rysunek techniczny

#1

Post napisał: TyuuQwwe » 29 paź 2020, 14:54

Witam,
Moje pytania są następujące:
-czy rzuty przedmiotu przedstawionego na rysunku są dobre?
-czy wymiarowanie tego przedmiotu jest prawidłowe?
Dostałem ten element w szkole do zwymiarowania i zastosowania w nim odpowiednią ilość rzutów. Przedmiot docelowo trafia na wiertarkę. Na rysunku dodałem dodatkowo rzuty izomertyczne dla lepszej widoczności przedmiotu (oczywiście ich nie dodam oddając rysunek).
Proszę o pomoc i ewentualne poprawki

Obrazek




rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1044
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

Re: Rysunek techniczny

#2

Post napisał: rc666 » 29 paź 2020, 16:35

Podeślij model 3D stp a najlepiej x_t
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

Awatar użytkownika

Autor tematu
TyuuQwwe
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 29 paź 2020, 14:26

Re: Rysunek techniczny

#3

Post napisał: TyuuQwwe » 30 paź 2020, 12:57

W załączniku jest plik skompresowany .rar, x_t
plik.rar
(17.55 KiB) Pobrany 13 razy


rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1044
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

Re: Rysunek techniczny

#4

Post napisał: rc666 » 30 paź 2020, 14:52

Do poprawki. Z kąd te rzuty się wzięły?
Wszystkie. Od tego zacznij, porządne rzutowanie.

Powodzenia!!!
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


adadur
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 105
Rejestracja: 11 wrz 2018, 08:23

Re: Rysunek techniczny

#5

Post napisał: adadur » 05 lis 2020, 07:48

Rysunkowo jest całkiem poprawnie, jedyne co mi się rzuciło to w widoku przekroju A-A zapomniałeś o liniach/krawędziach przenikania się otworów (wstaw "krzyżyk ;-) ). Ułóż trochę te rzuty bliżej siebie by nie były tak rozstrzelone. Widok izometryczny nie jest błędem, możesz to wstaw a wręcz musisz. Opisz go "Widok izometryczny" i podaj przy nim skalę.
Wymiarowanie ... no tu to masz burdel kolego jak ta lala ;-)
Podstawowa zasada: widok główny ma wyczerpać wszystkie możliwe wymiary, rzuty są uzupełnieniem dla widoku głównego. Jeśli zrobiłeś przekrój to po to by wyczerpać w tym miejscu jego wymiarowanie a nie rozrzucać je po różnych widokach. Te podcięcie na górze R4,5 opisz promieniem R25 a nie wymiarem.
Widać też z technologią obróbki jesteś nieco na bakier oraz z założeniem do czego ta część ma służyć - np. wytoczenie fi40H7 na dnie nie ma i nie będzie miało ostrych krawędzi - daj tam promień. Podcięcie fi30 za pewne wymaga lepszej klasy chropowatości. No i wytłumacz się skąd masz ogólną chropowatość Ra10 - w jakiej literaturze to znalazłeś?
Przemyśl rozmiar arkusza.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”