Rura Arot jako odciąg wiórów - tania alternatywa?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 205
Rejestracja: 01 paź 2008, 20:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Rura Arot jako odciąg wiórów - tania alternatywa?

#1

Post napisał: ambrosius » 14 lut 2012, 18:10

witam serdecznie.

Mam taki wentylatorek, chciałbym go użyć do odciągu wiórów. Może tylko do sprzątania po wszystkim, ale ciągnie nieźle...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chciałem go umieścić w innym pomieszczeniu, gdzie rurą wylotowa leciały by wióry do tego pomieszczenia luzem(taka zamknięta kanciapa na odpady;-), potrzebuję kilkunastu metrów rury odciągowej aby dojść do tego pomieszczenia, moje pytanie brzmi czy można użyć rury Rura osłonowa Arot DVR-110???

Mogę ją kupić w cenie 9zł brutto u siebie na miejscu, jest odporna na ściskanie, jednocześnie giętka bo cała jest spiralą.... no i cena śliczna.....

Do maszyny chciałbym dać kawałek poliuretanowej, ale czy mogę wcześniej zastosować taką plastikową?

Po co jest drut w tych rurach odciągowych poliuretanowych? Tylko po to aby dać sztywność czy ma jakieś inne funkcje?



Tagi:

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1302
Rejestracja: 10 gru 2006, 00:22
Lokalizacja: NISKO

#2

Post napisał: KAJOS » 14 lut 2012, 18:59

ambrosius pisze:Po co jest drut w tych rurach odciągowych poliuretanowych? Tylko po to aby dać sztywność czy ma jakieś inne funkcje?
- i do uziemienia :) Pieknie sie elektryzuja :)
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Obrazek


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 205
Rejestracja: 01 paź 2008, 20:47
Lokalizacja: Wielkopolska

#3

Post napisał: ambrosius » 14 lut 2012, 19:06

właśnie też się zastanawiałem nad elektryzowaniem..... czyli taka plastikowa też będzie się elektryzować... ma jakieś to niebezpieczne znaczenie?

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1014
Rejestracja: 15 lis 2011, 14:21
Lokalizacja: Śląsk

#4

Post napisał: sajgon » 14 lut 2012, 20:03

znaczenie ma takie że w skrajnym przypadku przeskoczy Ci iskierka . Iskierka + pył drewniany = wybuch
Ale to skrajny przypadek , częściej jest tak że jak sie dotknie takiej rury to kopie ,mało przyjemne.

Ale jak by do arota wciągnąć drut stalowy taki jak do MAG-a i go uziemić , powinno pomóc.
Pozdrawiam , Michał. ;)


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 205
Rejestracja: 01 paź 2008, 20:47
Lokalizacja: Wielkopolska

#5

Post napisał: ambrosius » 14 lut 2012, 21:13

sajgon pisze:
Ale jak by do arota wciągnąć drut stalowy taki jak do MAG-a i go uziemić , powinno pomóc.
jak przeciągnę drut, to czy podłączyć go również do maszyny czy nie?
od strony odciągu uziemić go........ ale jak.... podłączyć do np. metalowej instalacji wodnej, czy jak to zrobić?

Jak się uziemia fabryczne rury poliuretanowe z drutem w środku...?

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1014
Rejestracja: 15 lis 2011, 14:21
Lokalizacja: Śląsk

#6

Post napisał: sajgon » 14 lut 2012, 21:58

ogólnie do uziemiania służy zacisk(przewód) PE -w instalacjach trój i pięcio przewodowych do tego zacisku łączy się wszystkie metalowe części (obudowy) maszyn.

Jeżeli masz instalacje dwu , cztero przewodową (starszego typu) to uziemiasz do zera roboczego czyli zacisku (przewodu) N

Uziemiasz maszynę , uziemiasz silnik odciągu ,uziemiasz rurę odciągu

Jeżeli nie czujesz się pewnie w tematyce instalacji elektrycznych to lepiej poproś o pomoc jakiegoś elektryka.
W brew pozorom przy uziomach trzeba uważać żeby nie zrobić czegoś głupiego i niebezpiecznego.

A taki wąż odciągu można uziemić na przykład do jakiejś metalowej konstrukcji która ma stały kontakt z gruntem . można wbić w ziemię rurę albo kątownik.
Prawidłowo to są do tego szpilki odgromowe .
Wykonanie prawidłowego uziemienia czasem w cale nie jest takie proste, ale czasem ratuje życie.

Z tym wciągnięciem drutu to tylko taka propozycja , nie wiem jak się to będzie w praktyce sprawować ,powinno działać ale ,zawsze jest jakieś ale.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 00:18 przez sajgon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam , Michał. ;)


mariuszbroda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 430
Rejestracja: 13 lip 2011, 21:57
Lokalizacja: Wrocław

#7

Post napisał: mariuszbroda » 15 lut 2012, 00:13

no Sajgon....czy są jakieś nowe instalacje "truj"....tak tylko :lol: ,nie czepiam się i pozdrawiam.

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1014
Rejestracja: 15 lis 2011, 14:21
Lokalizacja: Śląsk

#8

Post napisał: sajgon » 15 lut 2012, 00:17

cześć Mariusz ,pozdrowionka :mrgreen:
oj tam oj tam , tak są nowe trujące :razz:
Pozdrawiam , Michał. ;)


arkad1usz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 28
Rejestracja: 09 sie 2009, 13:36
Lokalizacja: lublin

rura Arot

#9

Post napisał: arkad1usz » 15 lut 2012, 11:30

Nie wiem czy przy takiej średnicy ma to znaczenie, ale u mnie przy mniejszej średnicy rura karbowana strasznie gwiżdże, nie da się wytrzymać powinieneś to sprawdzić


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 205
Rejestracja: 01 paź 2008, 20:47
Lokalizacja: Wielkopolska

#10

Post napisał: ambrosius » 15 lut 2012, 23:18

Tą co maja na stanie w sklepie jest gładka w środku, widziałem inne podobno tego samego typu ale środek też był karbowany..... Ale sprawdzę. dzięki za podpowiedź

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”