ruch paska zębatego


Autor tematu
elipsesmi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 216
Rejestracja: 02 lut 2011, 17:53
Lokalizacja: Katowice

ruch paska zębatego

#1

Post napisał: elipsesmi » 13 lip 2021, 10:15

Witam mam pytanie. Bo dostałem imadło od producenta w pliku z rozszerzeniem .X_T . Następnie otworzyłem go jako złożenie. Moje pytanie brzmi jak zapisać poszczególne elementy tego imadła jako osobne bryły.
szczeka stała pierwsza bryła
szczeka ruchowa druga bryła
korpus trzecia bryła ???

Obrazek




brandnew
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 120
Rejestracja: 23 lut 2021, 21:01

Re: ruch paska zębatego

#2

Post napisał: brandnew » 14 lip 2021, 07:51

Cześć, możesz załączyć cały plik?


robmit
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 43
Rejestracja: 29 lis 2012, 09:31
Lokalizacja: czeladz

Re: ruch paska zębatego

#3

Post napisał: robmit » 14 lip 2021, 08:29

Nie zapiszesz jako osobne części bo model wyjściowy został wyeksportowany jako jedna bryła. Albo obrabiasz sobie sam albo prosisz o prawidłowe wyeksportowanie modelu.

I zmień temat to się nie pokrywa z treścią posta.


Autor tematu
elipsesmi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 216
Rejestracja: 02 lut 2011, 17:53
Lokalizacja: Katowice

Re: ruch paska zębatego

#4

Post napisał: elipsesmi » 16 lip 2021, 08:37

Witam nie wiem jak zmienić temat posta :p

Dodane 15 minuty 5 sekundy:
Dzwoniłem do producenta. Nie wyeksportuje mi tego żebym miał poszczególne elementy osobno. Regulamin firmy.


brandnew
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 120
Rejestracja: 23 lut 2021, 21:01

Re: ruch paska zębatego

#5

Post napisał: brandnew » 20 lip 2021, 17:48

W Polsce modele 3D wyrobów to wiedza pilnie strzeżona, mógłbyś skopiować i wyprodukować.
Zajrzyj tu https://www.kurtworkholding.com/support/cad-drawings/, może znajdziesz coś podobnego.


Adi123
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 167
Rejestracja: 20 lis 2020, 18:00

Re: ruch paska zębatego

#6

Post napisał: Adi123 » 20 lip 2021, 18:19

Jedyna możliwość to chyba ręczny podział- zapisujesz plik pod nową nazwą i usuwasz wszystko co niepotrzebne w danej części. Znów otwierasz plik oryginalny, zapisujesz pod inną nazwą, i tak usuwasz rzeczy z modelu, żeby został element odpowiadający tej nowej nazwie.

OK, nie będziesz miał szczegółów- a tylko same gabaryty nie podejrzysz jak np. element na prowadnicy jest osadzony itp. , ale jeśli potrzebujesz np. wyciągnąć z modelu np. szczęki, po to aby pokazać je w pozycjach przykładowo itp., to się da to w taki sposób osiągnąć.


brandnew
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 120
Rejestracja: 23 lut 2021, 21:01

Re: ruch paska zębatego

#7

Post napisał: brandnew » 21 lip 2021, 17:16

Adi123 pisze:Jedyna możliwość to chyba ręczny podział- zapisujesz plik pod nową nazwą i usuwasz wszystko co niepotrzebne w danej części.

Nie jedyna. Może prościej zbudować model samemu. Pytanie do czego ma ten model służyć. Jeśli do symulacji CAM, to może być to model bardzo uproszczony, zawierający istotne elementy i wymiary mające wpływ na pozycjonowanie części i ścieżki obróbkowe.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solid Edge”