RS232 -> SINUMERIK 810D Powerline

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
miskov
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 8
Rejestracja: 02 sie 2017, 15:54
Lokalizacja: SKONTOWNI

RS232 -> SINUMERIK 810D Powerline

#1

Post napisał: miskov » 07 wrz 2017, 14:08

Witam serdecznie Forumowiczów,

Już się męczę i kombinuję od 3 dni nad problemem wysłania programów z gcode do NC, już zaczynam się poddawać.

Mam maszynkę: MiniMill XYZ 560 z sterowaniem Sinumerik 810D Powerline (PCU20)

Chcę wykorzystać port RS232.
I mam kilka pytań:
1. WINPCIN na XP jest ok?
2. Parametry komunikacji:
Protocol RTS/CTS (Hardware) czy lepiej XON/XOF ?
Baud rate 9600
Stop bits 1
Parity none
Bit/character 8
Format Punch tape format czy binary file ?
3. Czy oprócz WINPCIN jeszcze muszę jakoś konfigurować połączenie?
4. Przejściówka DIGITUS RS232-USB - ktoś używał działała?
Mam ogólnie laptopa IBM T43 z stacją dokującą gdzie jest RS232 - ale nigdy nie używałem stacji, nie wiem też czy jest sprawna w 100%, dlatego też myślałem o przejściówce.
5. Schemat połączeń DB9 DB25
Obrazek
jest ok?
Jeżeli ktoś ma inny pomysł na przegranie programu - serdecznie proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam



Tagi:

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 228
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#2

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 09 wrz 2017, 18:33

Witaj.
Przejściówka RS232-USB jak i stacja dokująca to rozwiązania gdy się nie ma portu COM, tylko musisz się na coś zdecydować. Ja korzystam ze stacji i działa bez problemów na laptopie, na forum są tematy związane z przejściówkami tylko trzeba poszukać. Ważniejsze jest chyba ustawienie portu rs232 oraz programu (identyczne dla maszyny i programu) oraz wybór przewodu. Ja dla Sinumerika 840D mam DB9-DB25 oraz program PCIN ale jest wiele innych którymi też można wgrać/zgrać programy, tu masz ustawienia dla transmisji oraz schemat przewodu dla sin840D.

http://www.aggsoft.com/cnc-dnc/siemens- ... k-840d.htm
Zna­ne są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik

Awatar użytkownika

gelo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 939
Rejestracja: 01 kwie 2006, 22:08
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

#3

Post napisał: gelo » 10 wrz 2017, 15:49

WINPCIN na XP - bez problemu
protokół transmisji HARDWARE najlepiej
9600 baud
8 bit danych
parity none
1 bit stopu
transmisja: Punch tape
Przewód RS232 typu cross.
Przejsciówka USB-RS232 tez spokojnie da radę.
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<


Autor tematu
miskov
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 8
Rejestracja: 02 sie 2017, 15:54
Lokalizacja: SKONTOWNI

#4

Post napisał: miskov » 11 wrz 2017, 10:55

Dziękuję bardzo za odpowiedzi!
Jeszcze szybkie pytanie, jutro próbuję działać, mam przejściówkę, stację będę próbować.

Brakuje mi kabla null modem - znalazłem w sieci dużo opinii, jednak nurtuje mnie jedno pytanie.
Poszycie FULL MODEM z DB9 na DB25
2-2
3-3
4-6
5-7
6-20
7-5
8-4

Na jednym ze sklepów znalazłem:
"Kabel NULL MODEM czyli kabel skrosowany niezbędny do sterowania
urządzeń peryferyjnych za pośrednictwem komputera klasy PC.

Uwaga:
kabel posiada mostek na złączach 1 - 6 DB9
i odpowiednio na złączu DB25
( na życzenie dostępna wersja bez mostka )"

I teraz, czy między 1 i 6 powinien być mostek? Data Carrier Detect i Data Set Ready?

Pozdrawiam serdecznie


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1338
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#5

Post napisał: Steryd » 11 wrz 2017, 11:12

może być zmostkowany, maszynie to nie robi różnicy, a na niektórych przejściówkach bez tego nie pójdzie.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

MichałGrzegorczyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 03 lip 2018, 16:14

Re: RS232 -> SINUMERIK 810D Powerline

#6

Post napisał: MichałGrzegorczyk » 03 lip 2018, 16:34

Witam

Mam problem z odczytaniem przesyłanych programów do maszyny (Hardinge Talent 6/45 ShopTurn 810D). Mianowicie przesyłam program (ShopTurn nie G-kody) do komputera i potem z komputera do maszyny i zamiast programu wyrzuca mi tylko ciąg znaków nawiasy przecinki itp itd.

W czym tkwi problem ? złe ustawienia przesyłu danych ?

Michał

Awatar użytkownika

gelo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 939
Rejestracja: 01 kwie 2006, 22:08
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

Re: RS232 -> SINUMERIK 810D Powerline

#7

Post napisał: gelo » 04 lip 2018, 06:56

A jaki masz tryb transmisji? Punch tape czy binarny? Ustaw tryb punch tape
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<

Awatar użytkownika

MichałGrzegorczyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 03 lip 2018, 16:14

Re: RS232 -> SINUMERIK 810D Powerline

#8

Post napisał: MichałGrzegorczyk » 04 lip 2018, 22:59

A gdzie to ustawić nic podobnego w tych ustawieniach nie widzę.
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”