Różnica miedzy 2.5D a 3D

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
lenherd
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8

Post napisał: lenherd » 07 sty 2007, 18:59

Czy dobrze zrozumiałem że sprzętowo nie ma rozróżnienia na frezarkę 2,5D lub 3D
tylko to w jakim trybie pracuje maszynka zależy od samego G-kodu?

[ Dodano: 2007-01-07, 19:12 ]
A i jeszcze jedno, postprocesor dla jakiego producenta w artcamie mam wybrać żeby potem mach to widział jak należy.

Jeśli coś namieszałem to proszę o wybaczenie szanownych Forumowiczów .Wszak jestem dopiero na etapie przedszkola w dziedzinie CNC.
Dopiero staram się zrozumieć dlaczego to wszystko się kręci wszerz i wzdłuż a nawet w górę i dół :lol:

Tagi:

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: skoti » 07 sty 2007, 20:55

arizon pisze:Nie chodzi tutaj o jakąś inną ilość kroków tylko o to że jak masz sterowanie 2,5D to nie możesz robić łuków w płaszczyźnie zx oraz zy a w 3D możesz. Czyli w 2,5D frez opada na określoną wysokość na niej coś frezuje w pł xy a następnie przyjmuje inną wysokość na osi z i znowu frezuje w pł xy.
To nie jest tak ze os Z jest jakoś upośledzona :) Bo luki lub linie proste w sterowaniu 2.5D można robić nie tylko pomiędzy XY ale również miedzy XZ i YZ . Ograniczenie jest tylko takie ze nie mogą iść na raz wszystkie 3 osie .
lenherd pisze:dlatego 2,5D służy głównie do wycinania profili po zadanej linii a w 3D można to i np. wykonywać płaskorzeźby.
To tez nie jest do końca prawda .Wszystko zależy od strategi obróbki . Np większość programów do zamiany mapy bitowej na g-kod robi to metoda wierszowania tzn ze frez porusza sie tylko w jednej osi X lub Y oraz pomiędzy osia Z .Wiec interpolacja odbywa sie tylko pomiędzy 2 osiami .Na 2.5D można bardzo dużo rzeczy robić wszystko zależy tylko od wybrania odpowiedniej strategi obróbki choć są ograniczenia , ale jeśli ktoś nie robi np form to nie są dotkliwe .
A i jeszcze jedno, postprocesor dla jakiego producenta w artcamie mam wybrać żeby potem mach to widział jak należy.
Najlepiej wybrać jakiegoś żeby generował kod w czystym G-kodzie wg ISO . Proponowałbym jakiegoś na Fanuc lub Sinumerik . Oprócz tego w trakcie generowania ścieżek nie używać cykli tylko cały program generować liniowo. Wtedy nie powinno być problemów . Opis funkcji g-kodu do Fanuc i Sinumerik znajdziesz np tu : http://masters.ckp.pl/plecyk/ w dziale programowanie cnc .

Awatar użytkownika

Inf-el
Posty w temacie: 1
Kontakt:

2.5 kontar 3D

Post napisał: Inf-el » 07 sty 2007, 21:41

lenherd pisze:Czy dobrze zrozumiałem że sprzętowo nie ma rozróżnienia na frezarkę 2,5D lub 3D
tylko to w jakim trybie pracuje maszynka zależy od samego G-kodu?
Moim zdaniem do pełnego 3D potrzeba sprzętu który ma jeszcze jeden stopień swobody,
np. obrotowy stół. Roboty przemysłowe spawające samochody pracują w 3D.
Załączniki
3d.jpg
w 3D można zrobić np. podcięcie
3d.jpg (1.59 KiB) Przejrzano 4252 razy
2_5d.jpg
w 2.5 D nie możemy zrobic podcięcia
2_5d.jpg (1.52 KiB) Przejrzano 4252 razy

Awatar użytkownika

Autor tematu
lenherd

Post napisał: lenherd » 07 sty 2007, 21:50

dzięki Skoti za wyjaśnienie , to mnie oświeciło bo myślałem do tej pory że 2,5d nadaje się najlepiej do wycinania .
Czyli jednak trzeba inną elektronikę do pełnego 3D a nie tylko oprogramowanie?
Czy ktoś mógł by zamieścić schematy układów 2.5D i 3D na podstawie materiałów dostępnych w www.akcesoria.cnc.info.pl.
chodzi mi o takie przykłady pokazujące całość od PC'ta do silnika

[ Dodano: 2007-01-07, 22:03 ]
Inf-el pisze:Moim zdaniem do pełnego 3D potrzeba sprzętu który ma jeszcze jeden stopień swobody,
np. obrotowy stół. Roboty przemysłowe spawające samochody pracują w 3D.
do tego potrzeba 5osi w maszynie a 2.5D i 3D to są strategie obróbki dostępne zarówno dla 3 lub 5osi.
Wiadomo że maszyna 5osiowa może więcej

raczej chodzi o to że w 3D narzędzie może iść na przykład po spirali z jednoczesnym płynnym zagłębianiem np. przy frezowaniu półkuli
a w 2,5D zrobi to pracując po prostych.

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 07 sty 2007, 22:23

lenherd, tak jak kolega Piotrjub napisał w maszynach sterowanych PC nie potrzeba jakiejś specjalnej elektroniki do tego żeby maszyna miała możliwość pracy 3D . Wszystko jest kwestia programu sterującego .
Kolego Inf-el, trochę zagmatwaliśmy piszac maszyna 2.5D lub 3D . Prawidlowe okreslenie to 2.5 osi lub 3 osie . A np stol obrotowy to juz jest 4os .

Awatar użytkownika

Wodzu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Wodzu » 07 sty 2007, 22:31

O wałsnie to wyglada tak ze tylko dwie osie moga byc programowane jednoczesnie wykonuja promienie itp. a trzecia jest tylko osia pozycyjna tzn. dojedz i zatrzymaj a reszta odbywa sie tylko w dwoch plaszczyznach X i Y i jest to kwestia pogramu sterujacego.
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
lenherd

Post napisał: lenherd » 08 sty 2007, 00:56

sprawdziłem w dwa rodzaje ścieżek z ArtCAM'a w machu 2 (demo) i niby obie wczytuje bez problemu.
Czy to znaczy że je też wykona? (nie mam jak sprawdzić)
Załączniki
wierszowanie 3.jpg
wierszowanie 3.jpg (19.72 KiB) Przejrzano 3306 razy
wierszowanie 4.jpg
wierszowanie 4.jpg (108.95 KiB) Przejrzano 3306 razy

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 08 sty 2007, 02:08

tak - powinien wszystko wykonać.

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pltmaxnc » 08 sty 2007, 08:58

Każda maszyna która jest sterowana takimi samymi sterownikami na każdej osi i ma analogiczną konstrukcję napędów dla każdej osi, może pracować w 3D. Wszystko dalej zależy od oprogramowania i typu wprowadzanych danych.
Jeżeli program przewiduje wprowadzanie danych g- code lub plt 3D to maszyna będzie 3D.
Jeżeli program przewiduje wprowadzanie "plaskich" projektów np. plt to będzie maszyna 2.5D.
Nie wiem jak jest we frezarkach do obróbki metali , lecz z ploterami frezującymi do celów rekamowych byl sprzedawany zwykle program 2.5D a za dodatkową oplatą można bylo dokupić tzw modul 3D (softwarowy), który importowal pliki w formacie 3D.
Zupelnie innym zagadnieniem jest intrepolacja liniowa czy kolowa , lecz nie ma ona wplywu na to czy jest 2 czy 3D i lecz ma wplyw na jakość i szybkość pracy maszyny.
Wystarczy posluchać jak pracuje maszyna z prostym programem sterującym 3D (tzw. point to point) oraz z bardziej zaawansowanym interpolującym przebiegi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
lenherd

Post napisał: lenherd » 09 sty 2007, 00:41

Ok zrozumiałem:)
Dzięki wszystkim uczestnikom za wyjaśnienia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”