Roland Modela MDX-40a Pomocy!!!

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
ana.stazja@wp.p
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 13 lip 2017, 08:07
Lokalizacja: białogard

Roland Modela MDX-40a Pomocy!!!

#1

Post napisał: ana.stazja@wp.p » 13 lip 2017, 08:40

Witam. Wykonuje biżuterię z poroża i drewna, a gdy postanowiłam założyć działalność podpowiedziano mi że do powielania moich prac przyda się Roland MDX-20. Dotacja została zatwierdzona, kasa wpłynęła a mój sprzedawca poinformował że nie ma już mdx-20 i że ma tylko mdx-40. Oczywiście w ramach zakupu maszyny miało być szkolenie (jeśli włączenie maszyny nazwać szkoleniem). Myślałam że sama dam radę to rozgryźć ale nici. Zakupiłam do niej gotowe modele (szkatułki, zegary bo to chcę na początku robić). Nauczyłam się skanować na tej maszynie ale gdy chcę aby to wyfrezowała to tego nie widzi). Także mam problem z dokupieniem frezów (pracuję na frezach o śr. do 1,2 mm) bo nie wiem gdzie i jakie.
Wykonuję sporo prac w domu mini frezarką i brakuje mi czasu do pracy na tej maszynie jeśli nie wiem jak na niej pracować.
Nie chcę jej sprzedawać, ale też nie chcę zepsuć. Mieszkam niedaleko Białogardu w zachodniopomorskim i jeśli ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać problem i poinstruować co potrafi ta maszyna to byłabym wdzięczna.



Tagi:


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1300
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#2

Post napisał: pltmaxnc » 14 lip 2017, 20:36

Był już podobny temat.
Spróbuj znaleść w wyszukiwarce forum na hasło MDX20 lub MDX40.


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1109
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#3

Post napisał: Steryd » 14 lip 2017, 22:21

Musisz zmienić port, zeby komputer widział frezarkę.
Jakie masz oprogramowanie? Modela player, czy coś z rhino?
Mam w pracy mdx 20, to calkiem fajne maszynki, zwlaszcza dla amatorów.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
ana.stazja@wp.p
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 13 lip 2017, 08:07
Lokalizacja: białogard

#4

Post napisał: ana.stazja@wp.p » 17 lip 2017, 08:28

Komputer widzi frezarkę już ją uruchomiłam. Zamówiłam gotowy projekt i to jest proste bo program cie kieruje krok po kroku. Gorzej jest z moimi pracami bo po zeskanowaniu ich nie widzi. Najbardziej mi zależy aby znaleźć kogoś kto posiada taką maszyną lub miał z nią styczność. Ta maszyna jest fajna dla amatora jeśli ktoś tego amatora przeszkoli


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1109
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#5

Post napisał: Steryd » 17 lip 2017, 12:03

Nie widzi Twoich modeli, bo musisz je zapisać jako stl, albo iges chociaż. Domyślnie dr picza zapisuje chyba jako .pij i tego nic nie widzi.
Zapisywanie jako stl jest w eksporcie.
Co jeszcze byś chciała wiedzieć?
Można?
Morzna!!!


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1300
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#6

Post napisał: pltmaxnc » 17 lip 2017, 12:05

Kolega powyżej już wyjaśnił
DR PICZA zapisuje chmurę punktōw w formacie pix , trzeba ją zamienić na stl - eksport pliku.


Autor tematu
ana.stazja@wp.p
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 13 lip 2017, 08:07
Lokalizacja: białogard

#7

Post napisał: ana.stazja@wp.p » 18 lip 2017, 10:41

Co jeszcze byś chciała wiedzieć?
Jakie zaciski kupić aby zamontować deskę do stołu. Mam imadło do tej maszyny ale gościu kazał mi wywiercić dziury w stole aby to zamontować? Wywiercić dziury to pikuś, ale jak to poprawnie zrobić, jakie śruby? za dużo niewiadomych. Tak to jest jak baba najpierw planuje potem robi w porównaniu do faceta.
Najbardziej to bym chciała znaleźć osobę, która (oczywiście odpłatnie) przyjechała i wytłumaczyła, przeszkoliła,pokazała co te urządzenie potrafi. Wykonać parę prac z osobą która ma pojęcie bo na chwilę obecną czuję że się porwałam z motyką na słońce.


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1109
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#8

Post napisał: Steryd » 18 lip 2017, 15:58

mocowanie śrubą do stołu wcale nie jest głupie. imadło tu zabiera dużo przestrzeni, a płyta stołu się szybko odkręca.
Ja akurat sobie dorobiłem zapasową, żeby nie dziurawić tej pinkej fabrycznej. 3mm alu się sprawdza i łatwo ją wiercić w razie potrzeby.
Do deski wystarczą spokojnie wkręty. Jak dasz ich 6 to spokojnie Ci utrzymają deskę w miejscu. jedyny problem, żeby je dać w takich miejscach, których nie przefrezujesz, bo jak frez się z nimi skontaktuje, to może tego nie przeżyć to raz, a 2 to może poluzować mocowanie...
Nie ma się co zrażać.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”