Robot Kuka

Dyskusje dotyczące obróbki kamienia, szkła, itp.

Autor tematu
Bogusław123
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 14 lut 2016, 14:21
Lokalizacja: Sowin k/ Nysy
Kontakt:

Robot Kuka

#1

Post napisał: Bogusław123 » 14 lut 2016, 14:57

Witam serdecznie. Jestem rzeźbiarzem i moją pasją jest tworzenie w kamieniu. Poszukuję informacji gdyż zamierzam zaprząc do pracy sześcioosiowe ramię robota podobnego do tego jaki jest na filmie:
1. Jakie ramię kupić lub zrobić by frezowało rzeźby ludzi w skali 1:1.
2. Jakie sterowniki wybrać by móc widzieć i edytować siatkę bryły?
3. Jak połączyć urządzenie z oprogramowaniem?
4. Jaki skaner kupić?
5. Koszt dozwolony do 15 tys. zł.
W temacie CNC jestem zielony ale przez całe studia pracowałem na programach 3D MAX i Blender.
Dziękuję za ew. pomoc przy temacie :grin:



Tagi:


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4226
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#2

Post napisał: 251mz » 14 lut 2016, 15:12

Bogusław123 pisze:5. Koszt dozwolony do 15 tys. zł.
To na samą głowice frezującą? Bo jeśli na całość to pomnóż to razy 5


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#3

Post napisał: dance1 » 14 lut 2016, 17:52

same elektro wrzeciono do obróbki kamienia już o wiele przekracza budżet (profesjonalne to około 40-60k zł), a gdzie tu mowa o ramieniu które musi być bardzo sztywne to nie ramię do lakierowania czy też spawania. Wiesz ile waży wrzeciono 10-15kW? i jakie obciążenia powstają podczas obróbki kamienia? Wątpię.
Biorąc pod uwagę obróbkę kamienia w takich gabarytach budżet x10 będzie i mało.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
Bogusław123
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 14 lut 2016, 14:21
Lokalizacja: Sowin k/ Nysy
Kontakt:

#4

Post napisał: Bogusław123 » 14 lut 2016, 18:14

Bez przesadyzmu, ten przykład w linku w tytule to oczywiście marzenie bo kosztuje z pewnością krocie. Nie zamierzam obrabiać Góry Rushmore tylko pomniczki np. na cmentarz, aniołki i inne bibeloty, frezarkę z diamentami posiadam. Sylwetka ludzka w 1:1 to oczywiście max ale mnie zadowoli sprzęt który wywali mi np. średniego psa w piaskowcu.


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5625
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 14 lut 2016, 18:16

No jak kolega wie lepiej to po co du** zawraca?

q
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.


Autor tematu
Bogusław123
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 14 lut 2016, 14:21
Lokalizacja: Sowin k/ Nysy
Kontakt:

#6

Post napisał: Bogusław123 » 14 lut 2016, 18:25

oprawcafotografii pisze:No jak kolega wie lepiej to po co du** zawraca?

q
Piszę bo szukam mądrych ludzi, którzy mi doradzą, a nie dowalą chamstwem.


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#7

Post napisał: dance1 » 14 lut 2016, 18:31

Bogusławie bez podstawowej wiedzy w temacie za 15k nic nie zrobisz albo niewiele, bardzo niewiele, przy tych funduszach o gotowych rozwiązaniach zapomnij, za 15tyś można kupić średniej wielkości ploterek a nie 6 osiową frezarkę do tych gabarytów. Osobiście nie szedłbym w 6 osiowe ramię robota tylko np łatwiejsze do wykonania, wysterowania, programowania.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
Bogusław123
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 14 lut 2016, 14:21
Lokalizacja: Sowin k/ Nysy
Kontakt:

#8

Post napisał: Bogusław123 » 14 lut 2016, 20:16

dance1 pisze:Bogusławie bez podstawowej wiedzy w temacie za 15k nic nie zrobisz albo niewiele, bardzo niewiele, przy tych funduszach o gotowych rozwiązaniach zapomnij, za 15tyś można kupić średniej wielkości ploterek a nie 6 osiową frezarkę do tych gabarytów. Osobiście nie szedłbym w 6 osiowe ramię robota tylko np łatwiejsze do wykonania, wysterowania, programowania.[/quote

Uprzejmie dziękuję, czyli jednak jest alternatywne rozwiązanie. Pozdrawiam!!!


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4226
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#9

Post napisał: 251mz » 14 lut 2016, 22:10

Bogusław123 pisze:Uprzejmie dziękuję, czyli jednak jest alternatywne rozwiązanie. Pozdrawiam
Które i tak nijak nie mieści się w Twoim budżecie....


steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 526
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#10

Post napisał: steff.k » 14 lut 2016, 23:16

Ciekawy wątek :mrgreen: , 15k budżetu i 5-6 osiowe monstrum do kamienia :twisted: :twisted: :twisted:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka kamienia”