Robofil

Dyskusje na temat maszyn do obróbki erozyjnej

Autor tematu
Tomasz152
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 42
Rejestracja: 29 paź 2014, 20:29
Lokalizacja: Podkarpackie

Robofil

#1

Post napisał: Tomasz152 » 05 lis 2020, 22:25

Witam.

Wycinam detal kwadrat 5mm x 5mmx 72mm.
Wykonuje pomiar góra dół 4.995mm .
Obracam detal o 90 stopni i mierze wymiar 4.97mm u góry i na dole taki sam.
W osi Y ucieka mi 0.03mm gdzie szukać usterki.
Pozdrawiam.




atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1792
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Robofil

#2

Post napisał: atlc » 05 lis 2020, 22:36

Luz osi Y?
Wytnij ten sam detal, ale nie jadąc kwadrat dookoła, tylko zacznij np X0 Y0, pojedź w osi X, później Y.
Wróć (bez cięcia) na pozycję startową i pojedź pozostałe dwie krawędzie.
Chodzi o to, żeby w trakcie cięcia osie zawsze pracowały w tę samą stronę.

Możesz też pobawić się czujnikiem zegarowym i sprawdzić reakcję osi na zadawanie pozycji. Przydałby się czujnik mikronowy do tego.


Autor tematu
Tomasz152
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 42
Rejestracja: 29 paź 2014, 20:29
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: Robofil

#3

Post napisał: Tomasz152 » 05 lis 2020, 22:57

Dzięki jutro spróbuje zrobic myk z cieciem. Wykonałem dziś testy, 2 cięcia i bład powtarzalny. Uzywam drutu 500 , ale chce zmienic na 900 i zobaczyc efekt.


Autor tematu
Tomasz152
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 42
Rejestracja: 29 paź 2014, 20:29
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: Robofil

#4

Post napisał: Tomasz152 » 06 lis 2020, 15:31

Jaki drutów używacie przy charmilesach Robofilach . Powlekanych czy zwykłych mosiężnych? 500 czy 900 N/mm


Autor tematu
Tomasz152
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 42
Rejestracja: 29 paź 2014, 20:29
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: Robofil

#5

Post napisał: Tomasz152 » 07 lis 2020, 19:08

Witam. Wykonywałem pomiar ale czujnikiem zegarowym 0.01mm. I jest ok Musze kupic 0.001mm i sprawdze dokladniej. Natomiast mierzyłem przewodność wody ktora pokazuje 100uS a powinno byc 5-15uS. W dodatku jedna lampka mi sie swieci od zywicy.
Wie ktoś gdzie kupic urzadzenie do pomiaru napręzenia drutu do drutu 0.25mm.
Czy przy takiej wodzie moga byc odchylki wymiarowe?


ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 856
Rejestracja: 22 lis 2013, 12:54
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Robofil

#6

Post napisał: ak47 » 08 lis 2020, 20:20

Ustaw pionową kostkę czujnikiem. Weź wałek i przyklej go magnesem na górze kostki i zrób dotyk do wałka.
teraz przenieś wałek na dół kostki i zrób dotyk. Zobacz czy będzie różnica. Teraz dotknij ścianki i zrób na niej 0,0. Teraz zrób program żeby drut szedł po ścianie i zobacz czy równą iskrę masz (tnij 502 ,503 ).
Tak samo zrób tylko obróć kostkę o 90 stopni. Dowiesz się czy kłamie też w drugą stronę

Z opisu wygląda mi na luzy śruby. Można się ratować wyjmując śrubę od osi V czy U i zamienijąc z wadliwą ale to druciarstwo trochę bo potem przy cięciu po kącie będą cuda :).

Jak masz dejonizacje na 100 to znaczy, że masz tam kranówkę. Całą woda do wylania i zalania świeżą(można uwalić płytę odpowiadającą za dotyki). Tensometr do kupienia u charmillesa z atestem ale wołają taką cenę, że....

Drut zwykle mosiężny 0.25mm 900. 500 jest do cięcia po kącie max do 8 stopni. Jest w instrukcji.


Autor tematu
Tomasz152
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 42
Rejestracja: 29 paź 2014, 20:29
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: Robofil

#7

Post napisał: Tomasz152 » 17 lis 2020, 20:07

Witam.

1. Wymiana wody aktualnie 5-8uS
2. Wymiana żywicy
3. Wymiana rolek w dolnej głowicy.
4. Wymiana pasków prowadzący drut.

Efekt 1 przejscie róznica do max 0.02mm.
Drugie przejscie wymiary ponizej 0.01mm.

Zostały do wymiany kable masowe bo już są mocno zniszczone.

Pozdrawiam.

Dodane 1 minuta 43 sekundy:
Poprawiłem górny kontakt bo nie łaczył. Maszyna palila tylko na dolnym kontakcie:((

Dodane 45 sekundy:
Do wymiany prowadniki drutu bo nie byly wymieniane.


Przeto
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 72
Rejestracja: 25 lis 2018, 12:19

Re: Robofil

#8

Post napisał: Przeto » 26 lis 2020, 12:58

I jak te poprawy?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarki drutowe / Elektrodrążarki / EDM”