Robofil 4000

Dyskusje na temat maszyn do obróbki erozyjnej

Autor tematu
Tomasz152
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11
Posty: 55
Rejestracja: 29 paź 2014, 20:29
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: Robofil 4000

#11

Post napisał: Tomasz152 » 09 kwie 2022, 22:30

Hejka. Maszyna prawie opanowana. Wszystko chodzi pomiary na oczku ,maszyna ładnie mierzy. Śruby wyczyszczone ze starego smaru. Nasmarowane. W pon czyszcze zbiornik na wodę.
I mam nadzieje ze pod konieć tyhodnia będzie próba ciecia. Maszyn kupiona w Belgi w ciemno.




ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 910
Rejestracja: 22 lis 2013, 12:54
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Robofil 4000

#12

Post napisał: ak47 » 10 kwie 2022, 09:16

Mam pytanie do kolegi. Czy w szafie elektrycznej tej na korpusie maszyny ma kolega dwa kable z wtyczkami oznaczonymi 24x10 oraz 24x11 ? Jeśli tak to czy wiszą luzem czy są do czegoś podłączone ?

Gratuluję zakupu. Czyścić na bieżąco styki i wymieniać kable idące do głowicy i można szukać zleceń.


Autor tematu
Tomasz152
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11
Posty: 55
Rejestracja: 29 paź 2014, 20:29
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: Robofil 4000

#13

Post napisał: Tomasz152 » 10 kwie 2022, 11:05

Witam.

Jest kostka 24x10 jest ona połączona ,zdjęcie w załączniku. Przewody które idą z maszyny są połączone kostką 24x10 a te przewody idą do szafy tunelem. Będę później przy maszynie to poszukam 24x11. Przesyłam zdjęcia poniżej.

Obrazek

Obrazek

Podsyłam schematy widać na nim 24x10 .

https://www.szybkiplik.pl/nErVPdgiu5

https://www.szybkiplik.pl/iD59Vb3TaW

Pozdrawiam.

Tomasz Kukułka


Autor tematu
Tomasz152
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11
Posty: 55
Rejestracja: 29 paź 2014, 20:29
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: Robofil 4000

#14

Post napisał: Tomasz152 » 10 kwie 2022, 15:31

Być może macie w innych modelach Robofil podobne parametry ustawień drutu. Mam bardzo słabo naprężony drut na ten moment zmagam się z tematem jak go naprężyć. Nie mam tensometru. Poniżej przesyłam manuala oraz zdjęcie z parametrów maszyny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tomek.


ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 910
Rejestracja: 22 lis 2013, 12:54
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Robofil 4000

#15

Post napisał: ak47 » 10 kwie 2022, 16:34

Na początek włącz przewijanie i w parametrach zmień parametr WB (wire bend od naciąg drutu) na jakiś inny i sprawdź czy w ogóle jest jakaś reakcja. Jeśli jest przykładowo 1.2 zmień na 2.2 i ręką obczajaj czy cokolwiek jest mocniej czy nie. Jeśli reakcji brak to zmiana parametrów nic nie da.

Trzeba by też spróbować ścisnąć ręką przewijający się drut (tak jakbyś chciał go wyciągnąć z dolnej głowicy). Powinien się urwać, jeśli możesz go wyciągnąć to znaczy, że gdzieś na tym pasku co odbiera drut i wyrzuca z tyłu do pojemnika jest luz albo pasek jest już tak wyślizgany, że nie spełnia swej funkcji. To samo tyczy się paska który jest zaraz za rolką drutu tam też pasek powinien być lekko chropowaty, a nie wyślizgany.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3298
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Robofil 4000

#16

Post napisał: Steryd » 10 kwie 2022, 20:34

Jak już obgadywujecie naciąg, to może i ja się podpytam- kolega jest chyba oblatany, może się orientujesz jak wygląda regulacja naciągu w robocutach alfa..? Udało mi się dopaść tensometr, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak wyregulować hamulec.
Można?
Morzna!!!


ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 910
Rejestracja: 22 lis 2013, 12:54
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Robofil 4000

#17

Post napisał: ak47 » 11 kwie 2022, 20:57

Nie znam Fanuca. Jeśli jest podobnie jak na agie/charmillach to szukasz opcji kalibracji hamulca w zakładce serwisowej. Maszyna w pierwszym kroku zapoda swój naciąg, następnie ty zmierzysz tensometrem i wpiszesz wartość zmierzoną. Kilka razy maszyna cię zapyta, chyba 7 razy pytała na robofilu 240cc. Robię to dokładnie raz do roku. Nie zauważam potrzeby robić więcej (ale gdyby ktoś pytał to wiem ile razy się to powinno robić ).

Co do wtyczki o którą pytałem to okazuje się, że nie zawsze jest podłączona więc kolegi robofil 4000 jest bogatszy o jakąś opcję.


Autor tematu
Tomasz152
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11
Posty: 55
Rejestracja: 29 paź 2014, 20:29
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: Robofil 4000

#18

Post napisał: Tomasz152 » 19 kwie 2022, 22:39

Witam.

Mam pytanie w wannie tej z czystą wodą na dole jest tak jakby wężownica. Jest tam czujnik który bada czy woda jest czysta. Ten przewód mam ucięty i nie wiem gdzie go wpiąć. Jutro mogę zrobić zdjęcie żeby rozjasnić sprawę. Na ten moment bede wymieniał jeszcze przewody powietrzne bo powietrze mi ucieka:(.


Autor tematu
Tomasz152
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11
Posty: 55
Rejestracja: 29 paź 2014, 20:29
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: Robofil 4000

#19

Post napisał: Tomasz152 » 17 maja 2022, 21:19

Hejka. AK47 Maszyna chodzi:)). Na dniach wymieniam żywice i wode. Bo zalałem kranówe na której nie da sie ciąć;)) Maszyna popracowała na filtrach przeczysciła się wanna i jest cacy.

Pozdrawiam.

Tomek. K

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarki drutowe / Elektrodrążarki / EDM”