Ręczny zadajnik-manipulator do CNC, mach3

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Hrumque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 291
Rejestracja: 25 mar 2013, 19:15
Lokalizacja: Opole

Ręczny zadajnik-manipulator do CNC, mach3

#1

Post napisał: Hrumque » 03 sty 2015, 23:13

Wiem, że w "prawdziwym dużym cnc" to sensu nie ma, ale w użytkowaniu hobbystycznym często przydaje mi się "ręczne" użycie maszynki cnc, tzn coś pomiędzy "dremel w ręce" a "obróbka cnc wg programu" - z ręki pojechać idealnie w jednej osi, albo o +/-0.1mm nie da się, a na cnc z MACH3 sterowanym choćby kursorami na klawiaturze, patrząc na DRO - idzie (a do drapnięcia paru kresek - nie zawsze się g-kody chce pisać).

Czy ktoś używa "ręcznych manipulatorów" jak to:
Obrazek
(przewodowe, usb)

Obrazek
(to samo ale bezprzewodowe, usb)

Obrazek
albo raczej czegoś bardziej "mechanicznego" jak

takie szity z foliową klawiaturką odrzuciłem od razu:
Obrazek

Komuś to się sprawdza?

Boję się , że klawiatura dotykowa "foliowa" to straszny chiński szit, a wybieranie X Y Z A z guzika - też nie grzeszy precyzją, i można niechcący narobić kolizji (dlatego olewam te foliowe, liczą się dla mnie bardziej mechaniczne przyciski/przełączniki).
Dodatkowe LCD z koordynatami DRO, Feedrate itd mi po nic - to samo mam na głównym ekranie MACHa.
Dlatego skłaniałbym się do tego mechanicznego rozwiązania j.w. - fizyczny przełącznik osi, skali, i fizyczna korbka (najchętniej jeszcze z "grzechotką" czyli zaskakiwaniem co np. 10)..

Tylko że one znów występują na alliexpresie raczej wyłącznie jako "goły manipulator" z wyprowadzeniami do (dowolnego) układu, można to oczywiście zapiąc do MACHa przez wolne porty Input (i predefiniować je w konfiguracji Inputs) - ale znów tutaj mi szkoda tylu portów marnować na zwykłą klawiszologię ;)



Tagi:


blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1708
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

Re: Ręczny zadajnik-manipulator do CNC, mach3

#2

Post napisał: blasterpl » 01 gru 2019, 20:45

Odkopie kotleta , potrzebuje zdalny zadajnik do plazmy na Mach3 . Przewodowy (zakłócenia) , na Ali jest tego sporo ale w żadnym nie znalazłem funkcji która mnie najbardziej interesuje czyli posuw z guzika (wybieram np. os X i przyciskami "-" , "+" jeżdżę w lewo/prawo) tak jak strzałki na klawiaturze.Wszystkie które widziałem maja posuw za pomocą kolka ręcznego , czy ktoś spotkał się z takim zadajnikiem??


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 479
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Ręczny zadajnik-manipulator do CNC, mach3

#3

Post napisał: dudziak4 » 01 gru 2019, 21:08

A co za różnica "+" "-" czy kółko ?


blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1708
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

Re: Ręczny zadajnik-manipulator do CNC, mach3

#4

Post napisał: blasterpl » 01 gru 2019, 21:26

Zasadnicza , jak masz do przejechania 10mm to ok ale jak masz 2m to sie zakręcisz na śmierć tym kółkiem. Jak patrze na te zadajniki to widzę , ze 95% funkcji to niepotrzebne wodotryski .chodzi mi o tego typu rozwiązanie:
Obrazek


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 479
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Ręczny zadajnik-manipulator do CNC, mach3

#5

Post napisał: dudziak4 » 01 gru 2019, 21:56

Zadajnik nie służy do tak dalekich przejazdów powinieneś 1,9m przejechać klawiaturą a resztę precyzyjnie "kółkiem" którego 1 imp odpowiada w zależności od ustawień najczęściej jest to 1mm 0,1mm 0,01mm ale z doświadczenia ci powiem że jak ustawisz na 1mm/imp to przejechanie 2m to żaden problem i jeszcze się na śmierć nie zakręciłem :mrgreen:

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Ręczny zadajnik-manipulator do CNC, mach3

#6

Post napisał: Petroholic » 02 gru 2019, 00:10

Jesli dobrze pamietam to w Machu mozesz nawet zmultiplikowac do 1imp/10mm :) Majac w zadajniku MPG 100imp/obr daje ledwo dwa obroty na metr :D Ale nie radze w takim ustawieniu machac lewo/prawo bo maszyna moze chciec wyjsc z hali :D


blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1708
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

Re: Ręczny zadajnik-manipulator do CNC, mach3

#7

Post napisał: blasterpl » 02 gru 2019, 09:53

dudziak4 pisze:
01 gru 2019, 21:56
Zadajnik nie służy do tak dalekich przejazdów powinieneś 1,9m przejechać klawiaturą a resztę precyzyjnie "kółkiem"
No widzisz to ja w takim razie "zle" używam zadajnika na swoich frezarkach 8)


lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 957
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Ręczny zadajnik-manipulator do CNC, mach3

#8

Post napisał: lepi » 02 gru 2019, 11:08

Przecież na tym obrazku wyraźnie widać przyciski + i -. Mam podobny zadajnik i przy dużym polu roboczym do zgrubnego dojazdu używam tych przycisków. Na koniec kółko.


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 479
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Ręczny zadajnik-manipulator do CNC, mach3

#9

Post napisał: dudziak4 » 02 gru 2019, 13:18

blasterpl pisze:
02 gru 2019, 09:53
dudziak4 pisze:
01 gru 2019, 21:56
Zadajnik nie służy do tak dalekich przejazdów powinieneś 1,9m przejechać klawiaturą a resztę precyzyjnie "kółkiem"
No widzisz to ja w takim razie "zle" używam zadajnika na swoich frezarkach 8)
Może źle to ująłem bo też potrafię wędką 2,5m przejechać ale z reguły wstępnie podjeżdżam klawiaturą.


WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 181
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

Re: Ręczny zadajnik-manipulator do CNC, mach3

#10

Post napisał: WP Kamil » 02 gru 2019, 14:31

Ja mam podobny do tego z trzeciego zdjęcia (tylko z wyświetlaczem). Kupiłem go w dość promocyjnej cenie i jak się chwilę pobawiłem to sprzedałem Piko i wsadziłem ESS pod Mach3 (choć nie wyłącznie ze względu na zadajnik)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”