Pytanie do modelarzy w czym rysować żebra do skrzydła


Autor tematu
szlak18
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 5
Posty: 30
Rejestracja: 26 mar 2008, 09:29
Lokalizacja: Bytom

Pytanie do modelarzy w czym rysować żebra do skrzydła

#1

Post napisał: szlak18 » 26 lip 2011, 14:13

Jestem początkujący i mam pytanie za 100 punktów do modelarzy i innych majstrów :wink: . W jakim programie rysujecie żeberka skrzydeł by mozna je było potem eksportowac do sterownika maszyny.

Ja to zawsze rysowałem w specjalnym programie do profili latawców i paralotni ( w zasadzie nie rysowałem a podawałem współrzędne a on rysował) a potem drukowałem i wycinałem...



Tags:


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 788
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#2

Post napisał: Bbuli » 26 lip 2011, 21:42

W jakim programie-dowolnym.Najpierw jest rysunek czyli pracujesz w programie CAD potem zapodajesz to do programu CAM,który wypluje z zadaną dokładnością dane dla frezarki.W moim przypadku rysuję w rhinocerosie i podaję projekt do VisualMila.Visual generuje plik zrozumiały przez sterownik frezarki.Cały sekret.Sam wcześniej określasz czy będzie to 2D czy 3D.Początki są trudne a potem robi się to banalnie proste.


kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1215
Rejestracja: 21 sie 2008, 16:46
Lokalizacja: Dania

#3

Post napisał: kak » 26 lip 2011, 23:22

Robilem to raz dawno temu. O ile dobrze pamietam programem Profili2, który sluzy do projektowania zeberek, skrzydel i szablonów. Wygenerowal mi Gkod, który w Machu otwozylem.
Nie wszystkie wersje chyba to potrafia.
www.profili2.com/eng/default.htm
Ostatnio zmieniony 26 lip 2011, 23:32 przez kak, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

DominikPierog
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1836
Rejestracja: 01 kwie 2009, 22:02
Lokalizacja: Małopolska

#4

Post napisał: DominikPierog » 26 lip 2011, 23:30

Profili jest dobry w bazie ma nawet profil skrzydła naszego Łosia .


Autor tematu
szlak18
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 5
Posty: 30
Rejestracja: 26 mar 2008, 09:29
Lokalizacja: Bytom

#5

Post napisał: szlak18 » 27 lip 2011, 21:52

Dzięki, widzę, że są specjalistyczne programy do skrzydeł.

A czy da się to wyrzeźbić w jakimś corelu czy innym programie z działu PROGRAMY CAD/CAM
Wszystko rozbija się o cenę.
pzdr

Awatar użytkownika

artmachining
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 326
Rejestracja: 20 sty 2007, 12:27
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

#6

Post napisał: artmachining » 28 lip 2011, 11:54

W ArtCAM Express zaprojektujesz i stworzysz ściezki narzędzia,
cena nie zabija :)
pozdr
Adam


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6128
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#7

Post napisał: pukury » 28 lip 2011, 12:13

witam.
czy zabija - to zależy jakiego ktoś jest zdrowia :lol:
a jaka jest cena " niezabijająca " ? - siedzę więc jestem bezpieczny .
pozdrawiam .
rebeliant


Autor tematu
szlak18
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 5
Posty: 30
Rejestracja: 26 mar 2008, 09:29
Lokalizacja: Bytom

#8

Post napisał: szlak18 » 28 lip 2011, 16:32

Za licencję komercyjną profila trzeba zapłacić od 60 E za podstawową wersję do 200 za pro. O ile 60 jest jeszcze spoko o tyle 200 to już troszkę jest.

Artkam kosztuje 10.000 PLZ LOL :shock: Trochę dużo.

Widzę że 200 E za program do profili to jak za barszcz w porównaniu z ArtKam


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6128
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#9

Post napisał: pukury » 28 lip 2011, 16:46

witam.
eee ! to faktycznie taniocha 10k pln :lol:
akurat żeby sobie co jakiś czas narysować profil do ( np ) szybowca .
pozdrawiam .
rebeliant


lemurbb
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 209
Rejestracja: 15 mar 2009, 10:57
Lokalizacja: bielsko
Kontakt:

#10

Post napisał: lemurbb » 28 lip 2011, 20:15

a może tak spróbować solid edge2d st (darmowy) + lazy cam(darmowy)???

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”