Przygotowanie plików do frezowania, średnica wyjścowa

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
slawek7
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 35
Rejestracja: 06 lut 2014, 07:52
Lokalizacja: szczecin

#31

Post napisał: slawek7 » 23 lut 2014, 19:36

powiem Wam że już nie wiem o co w tym chodzi i trochę żałuję że podjęliśmy sie z kolegą budowy CNC. Na początku myślałem że budowa przysporzy dużo kłopotu a tu okazuje się że największy problem będzie w oprogramowaniu.

Prośba, jeśli jest tu ktoś życzliwy, który podpowie jak to od zera ruszyć to będę wdzięczny a może jakoś się inaczej odwdzięczę niż "Dziękuję"

Bo na prawdę niezbyt przyjemnie czyta się że jestem nieudacznikiem który nie wie nawet co to CAM. Fakt nie wiem. A mam pytanie do tych którzy tak piszą, rozumiem że tego kogoś Bozia natchnieniem obdarzyła i urodziłeś się z wiedzą na temat CNC, CAMA i CADa? Super, mnie jednak nie i muszę uczyć się od zera. nie studiowałem automatyki więc CNC nie miałem omawianego, jakby ktoś pytał co w szkole robiłem zamiast być na wykładach.



Tagi:


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1406
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

#32

Post napisał: lajosz » 23 lut 2014, 21:20

slawek7 pisze:powiem Wam że już nie wiem o co w tym chodzi i trochę żałuję że podjęliśmy sie z kolegą budowy CNC. Na początku myślałem że budowa przysporzy dużo kłopotu a tu okazuje się że największy problem będzie w oprogramowaniu.

Prośba, jeśli jest tu ktoś życzliwy, który podpowie jak to od zera ruszyć to będę wdzięczny a może jakoś się inaczej odwdzięczę niż "Dziękuję"

Bo na prawdę niezbyt przyjemnie czyta się że jestem nieudacznikiem który nie wie nawet co to CAM. Fakt nie wiem. A mam pytanie do tych którzy tak piszą, rozumiem że tego kogoś Bozia natchnieniem obdarzyła i urodziłeś się z wiedzą na temat CNC, CAMA i CADa? Super, mnie jednak nie i muszę uczyć się od zera. nie studiowałem automatyki więc CNC nie miałem omawianego, jakby ktoś pytał co w szkole robiłem zamiast być na wykładach.
Kolego slawek7.

Nikt tu na forum, nie ma zamiaru Cię obrażać czy zniechęcać.

Po prostu zająłeś się tematem niejako w odwrotnej kolejności.
To tak, jakbyś budowę domu zaczynał od dachu.
Można i tak jak się ktoś uprze, ale czy to ma sens ?

Zbudowaliście maszynę, nie mając pojęcia o oprogramowaniu i w ogóle co z czym, a przecież ta "tajemna" wiedza jest ogólnie dostępna.
Mało kto na tym forum (a śmiem twierdzić, że nikt) nie zaczynał od budowy maszyny a później się zobaczy co z tym można zrobić i jak to w ogóle ruszyć.
Mało kto również rodzi się z naturalnym talentem do CNC, CAM-ów i CAD-ów.
Większość zaczynając przygodę z CNC, najpierw czyta, pyta, ściąga oprogramowanie symulacyjne (i w ogóle oprogramowanie) i przegląda net w poszukiwaniu informacji i dopiero później, gdy ma się już głowę napakowaną teorią, buduje się maszynę.

Ty zrobiłeś odwrotnie i masz pretensje do całego świata, że nikt Cię nie rozumie i nie chce pomóc.

Zrozum, że w/w większość, chętnie pomoże, ale podstawy musisz przyswoić sobie sam.


barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 395
Rejestracja: 30 sty 2011, 22:34
Lokalizacja: monaghan

#33

Post napisał: barola » 23 lut 2014, 21:56

lajosz,
Mało kto na tym forum (a śmiem twierdzić, że nikt) nie zaczynał od budowy maszyny a później się zobaczy co z tym można zrobić i jak to w ogóle ruszyć.
Niestety ja tak zaczynałem ,zobaczyłem w internecie maszyny cnc I postanowiłem mieć taka.impuls


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 2021
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#34

Post napisał: kubus838 » 23 lut 2014, 22:30

slawek7 pisze:powiem Wam że już nie wiem o co w tym chodzi i trochę żałuję że podjęliśmy sie z kolegą budowy CNC. Na początku myślałem że budowa przysporzy dużo kłopotu a tu okazuje się że największy problem będzie w oprogramowaniu.

Prośba, jeśli jest tu ktoś życzliwy, który podpowie jak to od zera ruszyć to będę wdzięczny a może jakoś się inaczej odwdzięczę niż "Dziękuję"

Bo na prawdę niezbyt przyjemnie czyta się że jestem nieudacznikiem który nie wie nawet co to CAM. Fakt nie wiem. A mam pytanie do tych którzy tak piszą, rozumiem że tego kogoś Bozia natchnieniem obdarzyła i urodziłeś się z wiedzą na temat CNC, CAMA i CADa? Super, mnie jednak nie i muszę uczyć się od zera. nie studiowałem automatyki więc CNC nie miałem omawianego, jakby ktoś pytał co w szkole robiłem zamiast być na wykładach.
Napisz, o co tak naprawde Ci chodzi. Każdy podejmie się pomóc w budowie maszyny/obrabiarki. Tylko nie pisz takich rzeczy. Niestety będziesz czytał, że jesteś nieudcznikiem w zakresie oprogramowania - i tu nikt nie pisze tego złośliwie ponieważ znasz tylko CAD-a czyli autocada a o CAM-ie to Ty tylko wiesz, że istnieje. Napisz czego potrzebujesz a my Ci pomożemy. Tylko pomożemy Ci w taki sposób abyś wykonał to sam. Nikt za Ciebie tego do końca nie zrobi bo to kosztuje. Każdy znas uczył się tego od początku - ale czy do końca(?) tego nie wie nkt. A tu studia to raczej Ci nie pomogą. Tylko praktyka i jeszcze raz praktyka.

A tak na marginiesie!
Każdy z nas najpierw budował swoją własną obrabiarke czy to ze złomu, czy to z gotowych elementów ale budował. A teraz jej używa i to do zarabiania kasy. A Ty byś chciał żebyśmy Ci powiedzieli, przetłumaczyli o co w tym wszystkim chodzi. A tak się nie da. To forum jest dla ludzi którzyli się dpopiero uczą czyli amatorów. Ja też czytałem to forum mając swoją własna frezarke i się uczyłem czyli: czytałem, notowałew, czytałem i notowałem, a potem próbowałem ryzykując, że uszkodze swoją maszynę. A Ty poprostu chcesz żeby Ci wytłumaczyć "jak to zrobić". Tak się nie da.

robert


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1091
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#35

Post napisał: tomcat65 » 23 lut 2014, 22:52

Kol. slawek7.
Trudno Ci pomóc, nie wiedząc co umiesz.
Korzystasz z Macha, jest odpowiedni dział na forum, o LazyCam też.
Z tym ostatnim Ci nie pomogę, a co to jest CAM - no wujek google i reszta internetu potrafi obszernie wyjaśnić.
Skoro byłeś/byliście zdolni zbudować maszynę, to i programowanie skumacie/asz.
Zacznij od przypomnienia sobie paru rzeczy z geometrii - układ kartezjański, współrzędne.
Na początek, zamiast ciąć materiał, rysuj figury płaskie i zapoznaj się z programowaniem. Korzystaj z kreatorów Mach'a. Jeśli znasz wystarczająco j.ang. ściągnij ze strony ArtSoftu instrukcje.
Jakby co - pytaj. Pomożemy, ale sam musisz się uczyć.
I nie przekona mnie nikt, że umiejętność programowania z palca jest dziś nieprzydatna.
Część używa maszyn zarobkowo, wtedy ok, część dla hobby. Po co hobbyście drogie oprogramowanie Cad/Cam?
Jeśli masz demo Mach'a, licz się z ograniczeniami. A programowanie z palca pozwala wiele z nich obejść.


Autor tematu
slawek7
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 35
Rejestracja: 06 lut 2014, 07:52
Lokalizacja: szczecin

#36

Post napisał: slawek7 » 24 lut 2014, 08:52

Nie nie obrażam sie na to co piszecie.
żaden Wasz interes opisywać. Polacy to naród taki że "jak ja wiem to wiem i nic reszcie do tego a tym bardziej bez interesu sie nie obejdzie ", więc wiem jak jest.

Fakt macie rację że na ten temat nic nie wiem, ale z czasem sie dowiem i to jedyne pocieszenie. Budowa była dla czystej satysfakcji więc.
Nawet jak będę maił cos w DXFie i wrzucę do Macha i nie ustawie frezu to nic sie nie stanie, najwyżej odpowiednio wyskaluje to co ma bć cięte i za którymś razem wyjdzie.

Wiem że skalowanie was przeraża bo tak nie robicie, a ja nie mając wyjścia tak zrobię, trudno.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 2021
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#37

Post napisał: kubus838 » 24 lut 2014, 10:18

Ale my Ci możemy tylko pomóc. Oprogramowania dla Ciebie nie wybierzemy. Oprogramowanie CAD/CAM musisz wybrać takie aby Tobie pasowało. A jest takich programów sporo nawet darmowych. My programu Ci nie damy bo jest on licencjonowany i zostało za niego zapłacone - więc na to nie licz.

Piszesz, że my Ci nie chcemy pomóc. My Tobie właśnie chcemy pomóc tylko musisz czytać to co już napisalśmy a nie pisać jacy to mu jeśteśmy żli i "jak ja wiem to wiem i nic reszcie do tego a tym bardziej bez interesu sie nie obejdzie , więc wiem jak jest" - właśnie nie wiesz piszesz takie rzeczy a nie chcesz zrozumieć, że proces obróbki to nie tak, że dxf wrzucić macha i sprawa załatwiona. Piszemy Ci cały czas, że z dxf trzeba zrobić g-cody czyli ustawić proces obróbki poprzez użycie odpowiednich narzędzi i prędkości. My również nie nauczymy Cię pracy z programem który wybrałeś bo są tzw. tutoriale do czytania i oglądania . My możemy przeprowadzić, Cie poprzez ustawianie procesu obróbki.

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”