Przyciski załącz/wyłącz pompę na pulpicie sterującym - nie działają.

Kimla Streamcut 4121

Dyskusje dotyczące przecinarek wodnych

Autor tematu
Brezniew
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 57
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Przyciski załącz/wyłącz pompę na pulpicie sterującym - nie działają.

#1

Post napisał: Brezniew » 28 mar 2020, 12:03

Witam wszystkich.
Próbuję rozgryźć taki temat.
Na pulpicie sterującym Kimli są przyciski załącz i wyłącz pompę.
Czy to prawda, że pompę trzeba uruchomić (lub wyłączyć) z panelu na pompie i dopiero przełączyć na sterowanie zdalne i włączyć cięcie z kompa?
Te przyciski na pulpicie są podpięte do instalacji jednak nie działają. A jednak byłoby wygodniej nie chodzić do pompy.

p.s. jeden śpec twierdził, że musi najpierw przestawić na pompie ciśnienie na niskie do przebijania a dopiero potem przestawić na ciśnienie właściwe do cięcia, a kluczyka nigdy nie używa :)

Z góry dziękuję za pomoc.
Jeszcze nic nie ciąłem na maszynie bo ogarniam po poprzednich właścicielach, ale chciałbym zrobić wszystko tak żeby śmigało jak najlepiej.




Serwisjet
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 36
Rejestracja: 03 lis 2017, 19:58
Lokalizacja: Polska

Re: Przyciski załącz/wyłącz pompę na pulpicie sterującym - nie działają.

#2

Post napisał: Serwisjet » 29 mar 2020, 23:06

W hypertherm można sterować pompą z programu- zakładka "sterowanie ręczne, można z niego uruchamiać multiplikator i zmieniać ciśnienie: wysokie-niskie i odwrotnie. Oczywiście po przełączeniu w tryb sterowania zewnętrznego.
Nie pamiętam ja to jest w starszych kimlach z pompą Accustrime. Ale chyba też można to robić z zakładki sterowanie ręczne.
Przycisk mechaniczny z tego co pamiętam tylko wyłącza pompę, włączanie nie działa.

Strasznie długo trwa to uruchamianie. Biorąc pod uwagę drobne usterki to i tak długo.


Autor tematu
Brezniew
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 57
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Re: Przyciski załącz/wyłącz pompę na pulpicie sterującym - nie działają.

#3

Post napisał: Brezniew » 30 mar 2020, 11:05

Chodziło mi właśnie o przycisk mechaniczny. Z programu działa tak jak mówisz. Dzięki za odpowiedź.

Wiem, że długo ale napiszę tak krótko, że maszynę kupiłem jako rozszerzenie mojej działalności (sklep motoryzacyjny) i zainteresowań. Jeśli wszystko pójdzie dobrze to tym będę się dalej zajmował.
Z racji budżetowych sam dostosowuję budynek do potrzeb maszyny (instalacje), naprawiam maszynę po poprzednich użytkownikach a przy tym normalnie codziennie pracuje od 8-18. Maszyna jest już sprawna ale od listopada czekam na realizację zwiększenia mocy przyłączeniowej. Dlatego jakoś strasznie nie pospieszam.

No i sam widzisz jak to jest...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Wodna / Water Jet”