Przesuniecie układu 3 osiowego do 5 osi

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
witja18
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4
Posty: 41
Rejestracja: 11 gru 2012, 08:48
Lokalizacja: Stalowa Wola

Przesuniecie układu 3 osiowego do 5 osi

#1

Post napisał: witja18 » 10 kwie 2017, 17:53

Witam Panowie.
Mam pytanie do was może wy mi pomożecie wizja jest tylko brakuje czegoś.
Mam w pracy taki stolik:

Tylko bardzo dokładny ustawiany na pytki wzorcowe

Chce napisać formułę z Q parametrów aby maszyna 3 osiowa po za bazowaniu detalu w układzie 3 osi i opisaniu wszystkich informacji kąty uchylenia i obrotu w programie sama przesunęła układ współrzędnych tak jak dzieje się to na 5-osiwej maszynie.
Na pewno jest to do opisania tz.
Tylko należy dodać wartości pewne wartości.
Aby po uchyleniu 90* Z stał się przesunięciem po X

Karta z wzorami:


Moj PGM wstępnie wygląda tak:

0 BEGIN PGM obliczenie MM
1 Q700 = 125 ;kat skretu (90+twoj kat)
2 Q701 = 45 ;odleglosc od osi stolika po osi X (promiń)
3 ;
4 FN 2: Q702 =+180 - +Q700 ;oblicz kat właściwy
5 Q801 = Q701 * COS Q702 ;obliczanie osi X
6 Q802 = Q701 * SIN Q702 ;obliczenie osi Z
7 CYCL DEF 7.0 PUNKT BAZOWY
8 CYCL DEF 7.1 X+Q801
9 CYCL DEF 7.2 Z+Q802
10 M3
11 L X+0 R0 F1000
12 L Z+100
13 L Z+150
14 CYCL DEF 7.0 PUNKT BAZOWY
15 CYCL DEF 7.1 X+0
16 CYCL DEF 7.2 Z+0
17 L Z+100
18 L X+0
19 M30


Obrazek



Tagi:


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2419
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#2

Post napisał: Steryd » 10 kwie 2017, 19:30

Nie masz tam funkcji plane? Albo m19?
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
witja18
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4
Posty: 41
Rejestracja: 11 gru 2012, 08:48
Lokalizacja: Stalowa Wola

#3

Post napisał: witja18 » 10 kwie 2017, 22:37

Funkcje są w sterowaniu.
Ale niestety są nie aktywne.
Brak aktywnej funkcj Software 1 w SIK.
Funkcje należy dokupić w HH oraz napisać kinematykę od nowa w PLC.
Stolik musiał by być nie zdejmowany z maszyny ewentualnie za każdym razem należało by opisać go w parametrach MP gdzie się znajduje stolik.

Przy pisaniu tego Cyklu należy wziąć poprawkę na to że część nie zawsze będzie idealnie w osi A i C lub B i C


capt.d.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 358
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

#4

Post napisał: capt.d. » 12 kwie 2017, 01:35

Aloha

Moim zdaniem najlepiej będzie tak:
- określić położenia osi obrotowych w układzie maszynowym
- ustawić bazę detalu przy A i C równym zero
- obliczyć przemieszczenie bazy detalu dla wymaganych kątów (nowe położenie w przestrzeni maszynowej)
- ustawić wymagane kąty na osiach obrotu
- obrabiać.

Po wyznaczeniu przemieszczenia, mamy dwie opcje: cykl 7 lub zapis nowych współrzędnych bazy detalu do tablicy punktów zerowych.
witja18 pisze:nie zawsze będzie idealnie w osi A i C lub B i C
Przy postępowaniu opisanym wyżej, nie będzie to miało znaczenia.

Pozdrawiam


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2419
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#5

Post napisał: Steryd » 12 kwie 2017, 06:58

Przecież on nie ma osi obrotowych.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
witja18
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4
Posty: 41
Rejestracja: 11 gru 2012, 08:48
Lokalizacja: Stalowa Wola

#6

Post napisał: witja18 » 12 kwie 2017, 09:56

capt.d. pisze:Aloha

Moim zdaniem najlepiej będzie tak:
- określić położenia osi obrotowych w układzie maszynowym
- ustawić bazę detalu przy A i C równym zero
- obliczyć przemieszczenie bazy detalu dla wymaganych kątów (nowe położenie w przestrzeni maszynowej)
- ustawić wymagane kąty na osiach obrotu
- obrabiać.

Po wyznaczeniu przemieszczenia, mamy dwie opcje: cykl 7 lub zapis nowych współrzędnych bazy detalu do tablicy punktów zerowych.
witja18 napisał/a:
nie zawsze będzie idealnie w osi A i C lub B i C
Przy postępowaniu opisanym wyżej, nie będzie to miało znaczenia.



Dokładnie o to chodzi.
Tylko chce aby maszyna to sama liczyła.


capt.d.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 358
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

#7

Post napisał: capt.d. » 12 kwie 2017, 11:55

Aloha
Steryd pisze:Przecież on nie ma osi obrotowych.
Jak nie ma, jak ma :) napędzane korbkami ;)
witja18 pisze:Tylko chce aby maszyna to sama liczyła.
No to w czym problem? Trzeba ją tego nauczyć ;).
1. Obrót bazy detalu w płaszczyźnie XY - wokół osi obrotu C.
2. Obrót wyniku z pkt. 1 w płaszczyźnie YZ - wokół osi obrotu A.
3. Zapisać wynik do tablicy punktów bazowych.
4. Aktywować nową bazę.
5. Obrabiać.

Pozdrawiam


Autor tematu
witja18
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4
Posty: 41
Rejestracja: 11 gru 2012, 08:48
Lokalizacja: Stalowa Wola

#8

Post napisał: witja18 » 12 kwie 2017, 15:53

Tylko jak to napisać w sterowniku??


capt.d.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 358
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

#9

Post napisał: capt.d. » 16 kwie 2017, 15:12

Aloha
witja18 pisze:Tylko jak to napisać w sterowniku??
W instrukcji i helpie do sterowania są opisane wszystkie funkcje, które są dostępne w sterowaniu.

Pozdrawiam


MAREK POCHRON
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 153
Rejestracja: 30 gru 2010, 21:08
Lokalizacja: TARNÓW

Calculator

#10

Post napisał: MAREK POCHRON » 27 maja 2017, 07:48

Czesc. U mnie w pracy mamy dwie maszyny przystosowane do nalozenia glowicy katowej . Podwojnie skrecanej .W instrukcji dolaczona jest do nich tabela pod jakimi katami przekrecic dwa ustawienia glowicy. Zeby uzyskac dany kat frezowany. oprocz tego przepinajac soft-klawiszami przy monitorze mamy do wyboru CALCULATOR ktory nam przelicza dane ustawienie kata jaki potrzebujemy. Przy nim od razu zmieniaja sie wspolrzedne bazowe.Jesli zatwierdzimy.Frezujac w programie definiujemy PLANE SPATIAL.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”