przeróbka modelu

Dyskusje na temat post procesorów.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: przeróbka modelu

Post napisał: Steryd » 30 maja 2024, 11:36

@tuxcnc wiem, że dyskuzja z Tobą nie ma najmniejszego sensu, bo nawet nie rozumiesz co napisałem. Może to i jest prosty program, do prostych przeróbek, ale twierdzenie, że nie wymaga żadnego doświadczenia, bo jest parametryczny. Jest kompletną bzdurą i to jest fakt, a że Tobie rzeczywistość nie przeszkadza, to już Twój problem.
To, że do użytku tego prostego programu trzeba przynajmniej liznąć pythona, to wcale nie jest doświadczenie...

Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: tuxcnc » 30 maja 2024, 11:44

Steryd pisze:
30 maja 2024, 11:36
To, że do użytku tego prostego programu trzeba przynajmniej liznąć pythona, to wcale nie jest doświadczenie...
Człowieku, co Ty pieprzysz?
Kilka postów wyżej wrzuciłem obrazek z prostym kodem na kostkę z otworem - gdzie Ty tam widzisz Pythona?
Program jest za darmo, weź go sobie zainstaluj, zrób trzy najprostsze projekty i dopiero wtedy się odzywaj.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: pitsa » 30 maja 2024, 13:04

Sprostowanie do dyskusji.

Zamiast "parametrycznie" powinno być użyte określenie "brył modelowanie tekstowo" lub jakoś podobnie w tym sensie. W programie można pracować parametrycznie ale zaproponowane zostało użycie programu w najprostszy sposób "bez doświadczenia". ;-)

Parametryczne oznacza, że można wcześniej zdefiniować wartości różnych zmiennych i wewnątrz różnych funkcji ich używać. W pierwszym przykładzie, jaki i na filmach, parametry nie występują. Są tylko współrzędne wewnątrz funkcji.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 30 maja 2024, 13:18

pitsa pisze:
30 maja 2024, 13:04
Sprostowanie do dyskusji.

Zamiast "parametrycznie" powinno być użyte określenie "brył modelowanie tekstowo" lub jakoś podobnie w tym sensie. W programie można pracować parametrycznie ale zaproponowane zostało użycie programu w najprostszy sposób "bez doświadczenia". ;-)

Parametryczne oznacza, że można wcześniej zdefiniować wartości różnych zmiennych i wewnątrz różnych funkcji ich używać. W pierwszym przykładzie, jaki i na filmach, parametry nie występują. Są tylko współrzędne wewnątrz funkcji.
Ty też nie masz racji.
Oto przykład programowania parametrycznego w OpenSCAD.
Podajesz rodzaj paska, szerokość, ilość zębów itp., a program rysuje takie koło pasowe, jakie potrzebujesz...
Obrazek

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 30 maja 2024, 13:26

Mam rację w stosunku do tego co było napisane wcześniej. Za to ty poszedłeś o krok dalej z umiejętnością obsługi programu i zaczyna mieć rację steryd. ;-)

To jest dobry przykład parametryczny opracowany przez "kogoś". Nie trzeba znać składni programu, lizać pytona tylko dostosować się do tego co jest już przez kogoś zrobione. Potrzebna jest tylko umiejętności czytania ze zrozumieniem w jakim zakresie można regulować parametry. :-)
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 30 maja 2024, 13:45

pitsa pisze:
30 maja 2024, 13:26
Mam rację w stosunku do tego co było napisane wcześniej. Za to ty poszedłeś o krok dalej z umiejętnością obsługi programu i zaczyna mieć rację steryd. ;-)

To jest dobry przykład parametryczny opracowany przez "kogoś". Nie trzeba znać składni programu, lizać pytona tylko dostosować się do tego co jest już przez kogoś zrobione. Potrzebna jest tylko umiejętności czytania ze zrozumieniem w jakim zakresie można regulować parametry. :-)
Ta "dyskusja" robi się nudna.
Obaj się uwzięliście tak odwrócić kota ogonem, żeby wyszło na wasze.
Ale mnie takie przepychanki na poziomie przedszkola nie bawią.
Prawda jest obiektywna i nie zależy od tego, czy się ją udowodni.
EOT.

FTW
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: FTW » 30 maja 2024, 14:21

Kto pisze bryły tekstowo w 2024 roku? :D

Czas odkurzyć deski kreślarskie i pokazać światu, kto umie robić najwolniej :D

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: atom1477 » 30 maja 2024, 14:41

Prawda jest jedna i obiektywna, i objawił nam ją pitsa a nie Tux.
Program OpenSCAD jest przede wszystkim tekstowy. Oczywiście przy okazji jest tez parametryczny, ale to nie ma nic do rzeczy. Przecież programy graficzne też mogą być parametryczne (współczesne prawie zawsze są), więc co to miałby być za argument?
Ani tym bardziej parametryczność programu OpenSCAD nie jest argumentem za łatwością jego obsługi. Z paramertycznością zaawansowany użytkownik szybciej i łatwiej zrobi skomplikowane bryły, ale na pewno nie jest to ułatwienie obsługi jako takiej / dla początkującego (łatwość obsługi wynika z ilości rzeczy jakie trzeba umieć, więc na pewno łatwiej się obsługuje bez parametrów (nie trzeba dodatkowo znać zmiennych, składni, itp.)).

Tux: zapowiedziałeś "EOT", więc już nie odpisuj.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 30 maja 2024, 17:15

To nie ma wyjść na wasze, czy inne. Tylko o to chodzi na forach dyskusyjnych??? *

Pojawiła się jedna z wielu możliwych propozycji i została dość dobrze zaprezentowana, czyli jest to forumowy sukces. Loook skorzysta albo i nie, to zależy od jego umiejętności. Może okaże się że znajdzie się ktoś inny pokazujący ze swojej praktyki rozwiązanie na inny, też w miarę łatwy sposób.

Program może być mocno rozbudowany i skomplikowany ale nie trzeba go znać od podszewki jeśli jest do dyspozycji prosty przepis na wykonanie w nim choćby jednej czynności, której nie da się wykonać w innym programie.

* - Tux, niepotrzebnie stroszysz swój koci ogon na widok innych kocurów. Spójrz na tą dyskusję w kategorii negocjacji win-win, zaoferowałeś koledzie loook swoją pomoc, uzyskałeś ode mnie potwierdzenie, że na twój sposób można zadziałać. Nie wyszło na moje, czy nie twoje, tylko obaj wygraliśmy. ;-) Inni też mogą wygrać. Droga do wygranej nie jest zamknięta. :D
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Autor tematu
loook
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: loook » 31 maja 2024, 10:43

dziękuję, za dyskusję, panowie, ja naprawdę dużo rzeczy robię sam, produkuję, szkicuję w 2d,kleje,itp i wiem że jak się samemu wszystko robi to też nie jest najlepiej, a może ktoś z Was chciałby mi pomóc i samemu to przerobić?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Post Procesory”