Przerobić ploter do folii na styroploter

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
Graffic
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2008, 13:15
Lokalizacja: Świebodzin

Przerobić ploter do folii na styroploter

#1

Post napisał: Graffic » 17 maja 2008, 13:38

Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum. Nie jestem konstruktorem maszyn a jedynie ich użytkownikiem.
Mam aktualnie 3 plotery do wycinania z folii. Postanowiłem jeden z nich przerobić na ploter do styropianu.
Brzmi na początku pewnie dziwnie ale....
Cała elektronika, sterowanie, silniki krokowe, program do komputera wszystko już jest :)
Wystarczy zbudować mechanizm poruszający drutem i sprzężyć go z silnikami plotera poruszającymi wałkiem i nożykiem.
Dodatkowo potrzebna będzia jakaś przetworniczka zasilająca drut.

Jeśli ktoś chciałby się podjąć zbudowania takiej przystawki za przystępną cenę to proszę o propozycję na PM lub maila: koncept_soft@o2.pl.



Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6246
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#2

Post napisał: bartuss1 » 17 maja 2008, 17:40

zamiast przystawki lepiej całą maszyne zbudowac a skoro elektronika jest to wyjdzie taniej
Obrazek Obrazek


Autor tematu
Graffic
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2008, 13:15
Lokalizacja: Świebodzin

#3

Post napisał: Graffic » 17 maja 2008, 17:51

Właśnie o to chodzi żeby było tanio. Z tego co czytałem w innych tematach elektronika to większość kosztu całej maszyny.
Innymi słowy potrzebuję aby mi ktoś zbudował cały szkielet maszyny dla formatu płyty 2mx1mx1m wraz z uchwytami na drut i stabilizatorem napięcia do niego.
Ja bym tylko wstawił do tego silniki z plotera na długich przewodach i powinno działać.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 14:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#4

Post napisał: Piotr Rakowski » 18 maja 2008, 06:42

Elektronika największym kosztem maszyny? Chyba jednak coś źle przeczytałeś, albo słabo analizujesz. Oczywiście możesz maszynę taką zbudować z płyt drewnopochodnych, ale przy takiej wielkości plotera musisz wydać pieniądze przynajmniej na prowadnice, bo od szuflad w tym przypadku będą za małe.

Kol. Chaos za 50 zł na Allegro sprzedaje projekt takiej maszyny.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


Autor tematu
Graffic
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2008, 13:15
Lokalizacja: Świebodzin

#5

Post napisał: Graffic » 18 maja 2008, 11:46

Jeśli chodzi o projekt to może być np ten:
http://www.teaser.fr/~abrea/cncnet/meca/tbnico.phtml
Prowadnice, łożyska itp można kupić ale wg tego projektu trzeba wykonać jeszcze kilka elementów, których ja sam nie wykonam.
Szerokość materiału będzie zależał od szerokości blatu na jakim to zamontuje.
Ktoś mógłby mi takie projekt zrealizować i za ile?

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6246
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#6

Post napisał: bartuss1 » 18 maja 2008, 12:48

budowałem niedawno taką 1,3 x1,3 x0,8 m - szerokosc ciecia
ta z linka powyzej jest wiotka - a co za tym idzie predkosc ciecia jest tyci tyci - np ciecie styroduru o szerokosci 600 mm z predkoscią powyzej 500mm/min nie wchodzi w rachube bo drut albo sie zrywa albo spóźnia z tego wzgledu że mocniejsze naciaganie powoduje odkształcanie pionowej "osi"
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

lisow1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 295
Rejestracja: 02 gru 2004, 23:51
Lokalizacja: polska

#7

Post napisał: lisow1 » 18 maja 2008, 18:12

elekronika to koszt ca 10% wartości maszyny. A projekt możesz kupić gotowy, nie musisz być konstruktorem.


mawwo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 235
Rejestracja: 12 wrz 2004, 13:19
Lokalizacja: Pabianice
Kontakt:

#8

Post napisał: mawwo » 18 maja 2008, 18:28

nie wchodzi w rachube bo drut albo sie zrywa albo spóźnia z tego wzgledu że mocniejsze naciaganie powoduje odkształcanie pionowej "osi"
Zamiast rozciągać drut między pionowymi osiami dajesz ramke z drutem na której napinasz drut . Rozwiązanie sprawdzone w wycinarkach do skrzydeł
http://www.styro_cnc.republika.pl/Szuflada.htm
pozdrawiam
Wojtek
mawwo

504-045-238


Autor tematu
Graffic
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2008, 13:15
Lokalizacja: Świebodzin

#9

Post napisał: Graffic » 20 maja 2008, 14:34

Temat nieaktualny. Postanowiłem jednak kupić maszynę w całości. Dałem stosowne ogłoszenie w dziale giełda.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”