Przenoszenie kodu g

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
W-Drapaki
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 20
Rejestracja: 30 paź 2018, 10:00
Lokalizacja: Tuchola

Przenoszenie kodu g

#1

Post napisał: W-Drapaki » 18 gru 2018, 12:06

Czy można automatycznie przenieść kod g, wygenerowany na Fusion 360, na maszynę sterowaną pikocnc?




Autor tematu
W-Drapaki
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 20
Rejestracja: 30 paź 2018, 10:00
Lokalizacja: Tuchola

Re: Przenoszenie kodu g

#2

Post napisał: W-Drapaki » 27 gru 2018, 07:40

Przy próbie symulacji obróbki na PikoCNC wygląda tak jakby były zamienione osie, ( zrobiłem proste wycinanie kółka ze sklejki na Fusion 360 i tam wszystko OK, a po przeniesieniu na Piko wyglada tak jakby obróba odbywała się w osi Z)


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1338
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Przenoszenie kodu g

#3

Post napisał: Steryd » 27 gru 2018, 10:51

A jak wygląda kod?
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
W-Drapaki
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 20
Rejestracja: 30 paź 2018, 10:00
Lokalizacja: Tuchola

Re: Przenoszenie kodu g

#4

Post napisał: W-Drapaki » 27 gru 2018, 17:46

: (PGM, NAME="1551")
; T1 D=10 CR=0 - ZMIN=-20 - FLAT END MILL
: G90 G40 G94
%
G17
G71
M26
; 2D CONTOUR1
M9
M26
:T1 M6
M26
S15000 M3
H0
M8
G0 X34.059 Y40.62
Z30
Z10
G1 Z6 F30
Z3.515
X34.054 Y40.615 Z3.395
X34.04 Y40.598 Z3.276
X34.016 Y40.571 Z3.161
X33.984 Y40.534 Z3.05
X33.943 Y40.487 Z2.947
X33.894 Y40.43 Z2.852
X33.838 Y40.366 Z2.767
X33.775 Y40.294 Z2.692
X33.707 Y40.216 Z2.63
X33.635 Y40.133 Z2.58
X33.559 Y40.046 Z2.544
X33.481 Y39.957 Z2.522
X33.402 Y39.866 Z2.515
X32.745 Y39.112 F2328
G17 G3 X32.842 Y37.701 I33.499 J38.455
G2 X50 Y0.174 Z-4.985 I0 J0 K55.395
G1 Y0.087 Z-4.996
Y0 Z-5
G2 X-50 I0 J0
X50 I0 J0
X15.451 Y-47.553 Z-10 I0 J0 K25
X-15.451 Y47.553 I0 J0
X15.451 Y-47.553 I0 J0
X-40.451 Y-29.389 Z-15 I0 J0 K25
X40.451 Y29.389 I0 J0
X-40.451 Y-29.389 I0 J0
Y29.389 Z-20 I0 J0 K25
X40.451 Y-29.389 I0 J0
X-40.451 Y29.389 I0 J0
G3 X-40.672 Y30.786 I-41.26 J29.977
G1 X-41.481 Y31.374
X-41.579 Y31.445 Z-19.993
X-41.675 Y31.515 Z-19.971
X-41.768 Y31.582 Z-19.935
X-41.857 Y31.647 Z-19.885
X-41.941 Y31.708 Z-19.823
X-42.018 Y31.764 Z-19.749
X-42.087 Y31.814 Z-19.663
X-42.147 Y31.858 Z-19.568
X-42.197 Y31.894 Z-19.465
X-42.238 Y31.923 Z-19.355
X-42.267 Y31.945 Z-19.239
X-42.284 Y31.957 Z-19.121
X-42.29 Y31.962 Z-19
G0 Z30
M9
M26
G0 X0 Y0
M30
M2



Na Fusion wszystko działa, symulacja OK, a na PIKO jakieś herezje się robią....
Wiem, że jestem zielony, ale myślałem, że to się jakoś intuicyjnie da zrobić....


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1338
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Przenoszenie kodu g

#5

Post napisał: Steryd » 27 gru 2018, 18:17

albo robisz to kółko pod kątem, albo coś w postprocesorze masz nakopane, że Ci wypluwa jazdę po łuku w Z.
Można?
Morzna!!!


cero
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 67
Rejestracja: 15 wrz 2011, 19:56
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Przenoszenie kodu g

#6

Post napisał: cero » 27 gru 2018, 18:27

A jak masz osie w Fusion ustawione?


Autor tematu
W-Drapaki
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 20
Rejestracja: 30 paź 2018, 10:00
Lokalizacja: Tuchola

Re: Przenoszenie kodu g

#7

Post napisał: W-Drapaki » 27 gru 2018, 20:36

Nic tam nie grzebałem, wydawało mi się że oś to oś ....


cero
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 67
Rejestracja: 15 wrz 2011, 19:56
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Przenoszenie kodu g

#8

Post napisał: cero » 28 gru 2018, 11:39

Chodzi mi o to że układ współrzędnych w projekcie masz moze kopniety.


Autor tematu
W-Drapaki
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 20
Rejestracja: 30 paź 2018, 10:00
Lokalizacja: Tuchola

Re: Przenoszenie kodu g

#9

Post napisał: W-Drapaki » 29 gru 2018, 11:54

Nie, winny był niewłaściwy postprocesor. Po wybraniu ACU-RITE MILLPWR 3 zaczęło działać, a następnie pomógł cosimo (dzięki) i dostosował postprocesor na 100%.


maglo18
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 176
Rejestracja: 03 mar 2016, 13:54
Lokalizacja: Lesznowola

Re: Przenoszenie kodu g

#10

Post napisał: maglo18 » 29 gru 2018, 12:26

Udostępnisz postprocesor do pico dla potomnych.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”