Przekładnia osi obrotowej a jej sterowanie?

Oś obrotowa od frezarki CNC do metalu

Dyskusje na temat elementów przeniesienia napędu oraz przekładni


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 205
Rejestracja: 01 paź 2008, 20:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Przekładnia osi obrotowej a jej sterowanie?

#1

Post napisał: ambrosius » 17 wrz 2018, 21:57

witam,

Mam pytanie odnośnie takiej przekładni. Nie wiem od jakiej maszyny pochodzi oraz pod jakim sterowaniem chodziła.

Nie mogę znaleźć jej specyfikacji.

1) Jak ustalić jej przełożenie?
2) Do czego służą zawory hydrauliczne i wogóle po co tam hydraulika? Smarowanie przekładni? Czy można ją po prostu zalać olejem i tak aby się smarowała samoczynnie?
3) Chciałbym sterować ją za pomocą krok/kierunek - pewnie wymienię napęd na jakieś chińskie servo bo pewnie sterownik do tego serva będzie kosztować sporo....
4) Dlaczego ślimak w przekładni jest o zmiennej grubości ? Przekładnia ma odrobinę luzu - czy można go jakoś skasować? Czy taka przekładnia może pracować raz w prawo raz w lewo?

5) widziałem kilka uchwytów od tokarek, ale nie wiem dlaczego w szczękach jest śruba imbusowa i co ona daje?? do czego służy?

z góry dziękuję za wszelkie sugestie jak ugryźć taki temat.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek




zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1010
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Przekładnia osi obrotowej a jej sterowanie?

#2

Post napisał: zibi » 18 wrz 2018, 06:47

Ten silnik boczny możesz pokazać? Ślimak można przesunąć osiowo i kasować luzy.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1136
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Przekładnia osi obrotowej a jej sterowanie?

#3

Post napisał: Steryd » 18 wrz 2018, 13:01

ad.1.: policzyć zęby, ewentualnie obroty ślimaka na jeden obrót uchwytu...
ad.2.: wygląda na to, że ma hamulec
ad.4.: ślimak jest zmiennej grubości, żeby pracował z większa ilością zębów. Może kiedyś nawet był dcierany. Taka przekładnia może pracować w dwóch kierunkach, jak ma odpowiednie łożyskowanie ślimaka, jak ślimak ma tylko łożyska promieniowe, to w jedną stronę będzie dociskany, a w drugą poleci.
ad.5.: te śruby służą do przestawiania szczęk.- zacisk spiralą jest pewnie krótki, natomiast szczęki można regulować, żeby starczyło zakresu i ustawić niecentrycznie.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 205
Rejestracja: 01 paź 2008, 20:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przekładnia osi obrotowej a jej sterowanie?

#4

Post napisał: ambrosius » 18 wrz 2018, 21:37

dziękuje za odpowiedzi.

siedzi tam takie servo
Obrazek
na takie wysokie napięcie podejrzewam se sterownik będzie kosztował więcej niż nowe chińskie servo + sterownik


Ad 4 - Jeśli jest to hamulec to czy przekładnia może pracować bez podłączenia tej hydrauliki? Czy powinna być ona zalana olejem czy smarowanie przekładni jest właśnie z podłączonego węża?

Awatar użytkownika

Yarec
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1907
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Przekładnia osi obrotowej a jej sterowanie?

#5

Post napisał: Yarec » 18 wrz 2018, 22:29

Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 205
Rejestracja: 01 paź 2008, 20:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przekładnia osi obrotowej a jej sterowanie?

#6

Post napisał: ambrosius » 18 wrz 2018, 22:53

dziękuję za linki

Linki prowadzą do silników ( silnik servo posiadam i jest na 99% sprawne ) - nie mam do niego sterownika ( dużo sterowników jakie oglądałem mają napięcie do np. 200V) a tutaj potrzeba znacznie więcej. Chyba że się mylę.

Chętnie kupił bym niedrogi sterownik który by mi obsłużył takie servo, nawet kosztem wysokich obrotów - bo nie potrzebuję jakiś szalonych obrotów, jedynie spokojne ruchy osi.

Awatar użytkownika

Yarec
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1907
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Przekładnia osi obrotowej a jej sterowanie?

#7

Post napisał: Yarec » 19 wrz 2018, 00:06

mając dane serwa można znaleźć najbardziej podobny sterownik (napięcie/układY i wydajność prądową)
https://jssmotor.en.made-in-china.com/p ... Motor.html

Dodane 43 minuty 28 sekundy:
https://www.rgbautomatyka.pl/pl/servo-d ... OIQAvD_BwE
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 205
Rejestracja: 01 paź 2008, 20:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przekładnia osi obrotowej a jej sterowanie?

#8

Post napisał: ambrosius » 19 wrz 2018, 20:13

witam,
odkręciłem tylny dekiel a tu na osi wrzeciona znajduje się taki ogromny enkoder.
Tak z ciekawości jaki sterownik obsługuje 2 enkodery (enkoder na servo silniku i na wrzecionie?)
Raczej nie będę go używał, jeśli się da wykasuję maksymalnie luz i jedynie będę sterował samym servo silnikiem.

Przekręciłem cały obrót przekłądni, i wychodzi na to że jest sucho w przekładni.... prawdopodobnie simeringi nie trzymają...
z boku w korpusie na 3/4 wysokości jest jakaś śruba - możliwe że jest to górny poziom oleju? (nie odkręciłem jej jeszcze bo nie miałem tak dużego klucza imbusowego)

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przeniesienie napędu, Przekładnie Pasowe, Przekładnie Zębate, Listwy zębate”