Prpblem z frezarka feeler vmp 32a (Fanuc 0iMD)

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Kepasa900331
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 10 lip 2013, 16:20
Lokalizacja: Stalowa Wola

Prpblem z frezarka feeler vmp 32a (Fanuc 0iMD)

#1

Post napisał: Kepasa900331 » 10 lip 2013, 16:42

Witam wszystkich jest to moj pierwszy post tutaj i start pracy na maszynach cnc ;) mam taki problem.mianowicie dzis w pracy odpalilem maszyne mialem blad niskiego cisnienia bo trzeba poczekac az sie nabije po wlaczeniu "serwo" zjechaniu na ref i nastepnie proby zmiany narzedzia (na niskim cisnieniu). glowica z frezem sie zakrecila i zatrzymala i nie zmienilo narzedzia. nie wiem czego pozniejsze proby nic nie dawaly. po restarcie (pierw emergency potem zasilanie panelu potem glowne zasilanie) wlaczajac sie maszyna miala juz nabite powietrze lecz podczas ladowania programu po zaladowaniu i wcisnieniu serwo miga chwile dioda jakby od smarowania 1 dioda po lewej od diod osi. Po chwili migania sie wylacza a diody osi do najazdu na punkt sa zgaszone(wczesniej dioda oleju migala potem swiecila i migaly diody osi do refa) nie da sie ruszyc maszyna w zadnej z osi w jogu. jedynie z pilota mozna pokretlem z klawiatury na panelu nie da rady. nie da sie po wlaczeniu maszyny zjechac do refa. Jestem zielony wiec prosze o podpowiedz co zrobic w takiej sytuacji. bylbym wdzieczny jesli ktos mi wyjasni co moglem sknocic. Pozdrawiam ;)



Tagi:


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1492
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#2

Post napisał: lajosz » 10 lip 2013, 20:27

Kolego Kepasa900331.

W przypadku gdy wystąpił jakiś błąd podczas pobierania/oddawania narzędzia, a narzędzie (frez / głowica) jest zamocowane we wrzecionie, należy ręcznie usunąć narzędzie z wrzeciona i dopiero wtedy próbować najazdu na punkt referencyjny.

I na przyszłość taka rada.
Jeśli masz niskie ciśnienie, to CZEKAJ aż będzie właściwe bo może się skończyć nieco gorzej niż tylko tym, że maszyna nie rusza.

Oczywiście jeśli maszyna już pracuje, a ciśnienie spadnie, to problem jest znacznie mniejszy bo jedyna co może się przydarzyć, to to, że maszyna po prostu się zatrzyma.


Autor tematu
Kepasa900331
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 10 lip 2013, 16:20
Lokalizacja: Stalowa Wola

#3

Post napisał: Kepasa900331 » 10 lip 2013, 22:53

nic to nie daje problem jest nadal... ktos z pracownikow wspomnial ze poprzedni operator mial problem czasem z jakims czujnikiem czy sonda. filterek high pressure od oleju wporzadku pompka oleju dziala a tak jakby na maszynie nie bylo cisnienia dioda kontroli oleju sie nie swieci. jesli ktos cos wie prosze chocby o sms 661157100

Awatar użytkownika

Graphart
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 134
Rejestracja: 19 sie 2012, 17:41
Lokalizacja: Wadowicen

#4

Post napisał: Graphart » 13 lip 2013, 19:09

Tak na przyszłość, w tym fanucu strzelasz w MDI funkcję M20 gdy zablokuje Ci się narzędzie przy wymianie - zjazd magazynkiem na pkt. ref.
NX CAM.
Produkcja, dystrybucja, masturbacja.


Pati
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 56
Rejestracja: 23 lut 2007, 12:40
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Prpblem z frezarka feeler vmp 32a (Fanuc 0iMD)

#5

Post napisał: Pati » 26 wrz 2019, 12:29

TRYB MDI komenda M77 ;
CYKLE START
TRYB HOME ref. osi
i powinno być dobrze .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”