Proszę o pomoc - zmiana głębokości frezowania wzdłuż wektora

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
Easy86
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 03 sie 2011, 13:50
Lokalizacja: Jaworzno

Proszę o pomoc - zmiana głębokości frezowania wzdłuż wektora

#1

Post napisał: Easy86 » 01 mar 2014, 18:24

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Już wyjaśniam o co dokładnie chodzi:
Pewnie wielu z Was spotkało się z frontami meblowymi 3D...
Chciałbym coś takiego zrobić sobie do nowej kuchni i zatrzymałem się w miejscu.
Frez w kształcie litery V wędruje wzdłuż wektorów, czy jest to linia prosta czy szereg łuków w tej chwili nie ma to znaczenia, chciałbym aby podczas tej drogi frez dodatkowo zmieniał pozycję na osi Z zgodnie z podanymi wartościami. Efektem tego wyfrezowany "rowek" powinien być raz głębszy a raz płytszy a tym samym szerszy a raz węższy.
Poniżej dołączony przykład (mam nadzieję że dobrze dodane)
Obrazek
Proszę o wyjaśnienie jak coś takiego osiągać w ArtCAM PRO



Tagi:


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1242
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

#2

Post napisał: lajosz » 01 mar 2014, 20:30

Tu masz podobny problem --> https://www.cnc.info.pl/topics100/zmien ... htm#307748

Opisałem tam jak można to zrobić.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2014, 22:36 przez lajosz, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
Easy86
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 03 sie 2011, 13:50
Lokalizacja: Jaworzno

#3

Post napisał: Easy86 » 01 mar 2014, 21:01

Dzięki:) Twój sposób jak najbardziej skuteczny, właśnie go wypróbowałem i najwięcej czasu zajmuje mi właściwe wykonanie pliku dxf tak żeby po obróbce wyglądało to naprawdę dobrze. Jeśli nie masz nic przeciwko to chciałbym wymienić się nr tel na priv bo łatwiej byłoby mi zapytać o to jak tak szybko narysowałeś potrzebne wektory. Niemniej jednak wielkie dzięki bo to i tak już milowy krok do przodu.


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1242
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

#4

Post napisał: lajosz » 01 mar 2014, 22:33

Easy86 pisze: .... jak tak szybko narysowałeś potrzebne wektory.
Jeśli próbujesz rysować "artystyki" w AutoCAD-zie (lub w ogóle w jakimś CAD-zie). to gratuluje samozaparcia :)

CAD-y się do tego po prostu nie nadają.

Proponuję używać Corel Draw (który akurat preferuję) albo jakiś inny edytor wektorowy nie będący CAD-em.
Po prostu w Corelu jest szybko, łatwo i przyjemnie.

Oczywiście można (jak ktoś się uprze) rysować takie rzeczy w CAD-zie, ale po co się męczyć :)

Awatar użytkownika

EG-SPOON
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Posty w temacie: 1
Posty: 41
Rejestracja: 04 gru 2013, 18:26
Lokalizacja: podkarpackie

#5

Post napisał: EG-SPOON » 02 mar 2014, 11:04

Witam. Opiszę Ci z pomocą zrzutów ekranów jak to ja robię w ArtCAM Expres 2013.
Najpierw rysuje takie krzywe (rys 1 lub rys 2) w darmowym programie np. Inkscape lub DraftSight. Te krzywe zapisuje np. do DXF-a. W programie ArtCAM tworze nowy model, później importuje do niego wcześniej narysowane krzywe czyli wektory(rys 3 wrzucone wektory z obu wcześniej wymienionych programów), zaznaczam wektory i klikam w okienku Trajektorie na : Utwórz trajektorie grawerowania V-Bit. W tym oknie ustawiam maksymalna głębokość narzędzia, wstawiam frez (w moim przykładzie Frez V-Bit 90stopni), klikam w polu Szreokość i głębokość obróbki na Odśwież, (jeśli nie wyskoczy jakiś komunikat o błędzie to klikam na samym dole Oblicz teraz. Jeśli wszystko jest poprawnie zrobione to program utworzy ścieżki do frezowania (rys 4). Nastepnie klikam na Symulację i mamy gotowy projekt (rys 5). Program ArtCAM sam zrobi ścieżkę tak że frez będzie się zagłębiał bardziej w miejscach szerokich i mniej w miejscach węższych. Mam nadzieje że coś nie popitoliłem. To jest jeden przykład na tworzenie takich wzorków. Można np. skorzystać z gotowych wzorów (bitmap) których nie brakuje na necie. Na youtube jest dużo poradników.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”