PROSZĘ O POMOC SERWIS CINCINNATI DOLNOŚLĄSKI PROBLEM Z ENKODEREM

Dyskusje o obrabiarkach CNC firmy Cincinnati

Autor tematu
KOSIOR
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 05 lut 2018, 12:35

PROSZĘ O POMOC SERWIS CINCINNATI DOLNOŚLĄSKI PROBLEM Z ENKODEREM

#1

Post napisał: KOSIOR » 25 sty 2019, 15:31

WITAM
Mam problem z maszyną Frezarka Cincinnati arow 500. Wyskoczył taki błąd jak na dole. Potrzebuje kontakt do jakiegoś serwisu na Dolnymślasku, najlepiej co dojeżdża do klienta w celu zweryfikowania usterki. Sprawa mega pilna. Przewód,wtyczki,ekran-ok. Po zamienieniu przewodu sterującego Enkodera z osi Z na oś X taki sam błąd.Może ktoś podpowie gdzie szukać.
Załączniki
50480630_984234248434605_7483712137953542144_n.jpg



Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2689
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: PROSZĘ O POMOC SERWIS CINCINNATI DOLNOŚLĄSKI PROBLEM Z ENKODEREM

#2

Post napisał: Petroholic » 27 sty 2019, 00:32

KOSIOR pisze:Po zamienieniu przewodu sterującego Enkodera z osi Z na oś X taki sam błąd.
Rozwiń to zdanie bo nie jest jednoznaczne. Zamieniłeś kable tylko na płycie? Błąd taki sam czy zmieniła się oś błędu?


Autor tematu
KOSIOR
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 05 lut 2018, 12:35

Re: PROSZĘ O POMOC SERWIS CINCINNATI DOLNOŚLĄSKI PROBLEM Z ENKODEREM

#3

Post napisał: KOSIOR » 28 sty 2019, 17:49

Tak.Zmieniałem tylko na płycie. Błąd taki sam,bez zmian.


mario118A
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 29 wrz 2017, 11:57
Lokalizacja: Pszczyna

Re: PROSZĘ O POMOC SERWIS CINCINNATI DOLNOŚLĄSKI PROBLEM Z ENKODEREM

#4

Post napisał: mario118A » 20 kwie 2021, 16:28

Witam Szanownego experta. Posiadamy podobną maszynę jak Wasza tylko że cincinnati arrow 1000 i od jakiegoś czasu też wyskakuje podobny alarm jak Wasz tylko że "Y Axis encoder error" czy mógłby Szanowny kolega podpowiedzieć co uzdrowiło maszynę. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Mario


sssTOMEKsss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 231
Rejestracja: 25 mar 2014, 17:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: PROSZĘ O POMOC SERWIS CINCINNATI DOLNOŚLĄSKI PROBLEM Z ENKODEREM

#5

Post napisał: sssTOMEKsss » 20 kwie 2021, 17:01

jeżeli zamiana przewodów z inną osią nie pomaga należy winić same przewód jako potencjalną przyczynę. Sprawdzić bardzo łatwo. Schemat i sprawdzić na przejście czy wszystkie piny kontaktują oraz czy nie zwierają przypadkiem do masy.


mario118A
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 29 wrz 2017, 11:57
Lokalizacja: Pszczyna

Re: PROSZĘ O POMOC SERWIS CINCINNATI DOLNOŚLĄSKI PROBLEM Z ENKODEREM

#6

Post napisał: mario118A » 22 kwie 2021, 19:36

witam Pomocną Osobę. Dobrze mówić Panu jak się Pan na tym zna. U nas nie ma takiej osoby. Czy wypięcie wtyczki z silnika nie spowoduje wywalenia alarmów, które bez serwisu nie uda się usunąć? Gdyby Szanowny kolega opisał dokładniej metodę pomiaru. Dodam tylko iż dzisiaj maszyna wywaliła dwa razy alarm ale po drugim razie po puszczeniu programu oś Y wywaliło w kosmos(alarm Y Axis Range Limit). Zastosowałem zabieg zamiany szybkich przejazdów na wolniejsze tylko w osi Y i wtedy maszyna szła dosyć długo ale też w końcu wywaliło alarm. Może Szanowny kolega też uważa iż trzeba by sprawdzić również łożyska na śrubie ale to tylko takie moje przypuszczenie. Pozdrawiam i liczę na pomoc Szanownego Kolegi.


CNC-Bogi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 327
Rejestracja: 29 sie 2010, 15:20
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: PROSZĘ O POMOC SERWIS CINCINNATI DOLNOŚLĄSKI PROBLEM Z ENKODEREM

#7

Post napisał: CNC-Bogi » 22 kwie 2021, 21:20

W którym miejscu Dolnego Śląska leży ta maszyna?


mario118A
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 29 wrz 2017, 11:57
Lokalizacja: Pszczyna

Re: PROSZĘ O POMOC SERWIS CINCINNATI DOLNOŚLĄSKI PROBLEM Z ENKODEREM

#8

Post napisał: mario118A » 23 kwie 2021, 12:13

Witam. Okolice Pszczyny (dla sprostowania górny śląsk)


andrjalo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 563
Rejestracja: 27 lut 2011, 14:15
Lokalizacja: Polska

Re: PROSZĘ O POMOC SERWIS CINCINNATI DOLNOŚLĄSKI PROBLEM Z ENKODEREM

#9

Post napisał: andrjalo » 02 maja 2021, 15:17

Po zamianie wtyczek błąd był dalej na osi Z ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Cincinnati CNC”