Prośba o identyfikację silnika krokowego

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
Piotr_74
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 21 wrz 2017, 09:16
Lokalizacja: Kraków

Prośba o identyfikację silnika krokowego

#1

Post napisał: Piotr_74 » 21 wrz 2017, 09:57

Dzień Dobry Wszystkim
To mój pierwszy post tutaj: mam na imię Piotr, jestem z Krakowa, jestem biochemikiem :-). Można zapytać co biochemik robi na forum CNC... ano szuka pomocy. Mam wielką prośbę o podjęcie próby identyfikacji producenta silnika krokowego. Może ktoś spotkał się z podobną obudową...
Dwa silniki pracują w urządzeniu, które wykorzystuję w pracy (spektrometr masowy) do przesuwania płytki z naniesionymi próbkami w warunkach wysokiej próżni. Ostatnio jeden z nich nie działa (tj. po włączeniu w oprogramowaniu przesuwu brzęczy sobie miło ale ani mu w głowie ruszyć osią). Śruba, którą kręci w stoliku x-y nie jest zacięta, bo pokonując opór silnika można przekręcić ją mniej więcej z taką samą siłą, jak śrubę drugiej osi przesuwu, na której znajduje się drugi silnik. Pomyślałem jeszcze, że może to kwestia zasilacza ale chyba nie bo:
1. Silnik coś mruczy...
2. Zasilacz jest zintegrowany dla innych elementów urządzenia, ma 5 różnych wyprowadzeń z różnymi napięciami a do obydwu silników (z tego zasilacza) wyprowadzono kilkunastożyłowy kabel, który zapewnia im zasilanie i sterowanie. Jeśli jeden z silników chodzi bez zarzutu a drugi nie chce. Zasilacz jest produkowany przez firmę TDK (przynajmniej taka tabliczka znajduje się na tymże pudełku).

Załączam zdjęcia silnika (oraz okablowania - jedna wiązka idzie do enkodera na osi silnika). Nie ma niestety żadnej tabliczki znamionowej - być może Producent urządzenia usunął ją ze względu na ciągłe przebywanie silnika w czystym przedziale urządzenia. Ostał się tylko numer seryjny ale Wujek Google nic nie podpowiada.

Jeśli ktoś wie co to za silnik - śmiało może domagać się ode mnie zgrzewki dobrego piwa :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek



Tagi:


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6830
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#2

Post napisał: pukury » 21 wrz 2017, 10:11

hej.
jeżeli jest taka możliwość to zamień silniki.
nie fizycznie - tylko elektrycznie.
w miejsce silnika A podłącz silnik B.
może coś ze sterownikiem silników , enkoderem - po coś jest .
pzd.
Mane Tekel Fares


GumiRobot
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 633
Rejestracja: 21 mar 2005, 18:51
Lokalizacja: Trójmiasto

#3

Post napisał: GumiRobot » 21 wrz 2017, 10:16

To mi wygląda na obudowę zrobioną przez producenta urządzenia lub specjalnie na jego zamówienie.
Przyczyna braku ruchu silnika może tkwić zarówno w nim jak i w sterowniku oraz w kablach.


Autor tematu
Piotr_74
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 21 wrz 2017, 09:16
Lokalizacja: Kraków

#4

Post napisał: Piotr_74 » 21 wrz 2017, 11:27

Dzięki za porady - myślałem o przełożeniu okablowania pomiędzy silnikami. Problem w tym, że jest tam cholerycznie trudny dostęp do kabli - kable wędrują pomiędzy stalową płytą obudowy a stolikiem. Silniki są dość daleko od siebie a kable są dość mocno poprzypinane. Tym niemniej, jeśli nie będę miał wyboru to pewnie spróbuję przepiąć, żeby określić czy t ona 100% problem z silnikiem.
A... czy jeśli to silnik jest uszkodzony i nie uda się namierzyć Producenta to czy są firmy naprawiające tego rodzaju sprzęt? Czy po prostu należy go wyrzucić i założyć nowy? Ta druga opcja byłaby fatalna.... (producent urządzenia hołduje wymianie całego modułu: dwa silniki, stolik i obudowa a cena jest... horrendalna)
Pozdrowienia


GumiRobot
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 633
Rejestracja: 21 mar 2005, 18:51
Lokalizacja: Trójmiasto

#5

Post napisał: GumiRobot » 21 wrz 2017, 11:51

Dlatego silnik jest w takiej a nie innej obudowie.


jarbia
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 370
Rejestracja: 22 sie 2012, 13:21
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

#6

Post napisał: jarbia » 21 wrz 2017, 12:10

Jest też prawdopodobne,że w tej obudowie jest mniejszy standardowy silnik .
Można zdemontować (bo i tak nie działa ) i podłączyć do drugiego sterownika .
Jest jeszcze sprawa krańcówki tego modułu może coś z nią jest nie tak ?


Autor tematu
Piotr_74
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 21 wrz 2017, 09:16
Lokalizacja: Kraków

#7

Post napisał: Piotr_74 » 21 wrz 2017, 12:26

Krańcówkę wykluczyłem - działa prawidłowo. Jak silniczek postękuje to naciskając krańcówkę stękanie ustaje. Oprogramowanie wtedy trochę wariuje ale z oprogramowaniem to akurat sobie radzę :grin: (reset błędu i po ptokach). Ten pomysł ze zdjęciem obudowy jest niezły - cztery śrubki i spróbuję uważać na ten zestaw kabelków wchodzący do obudowy. Może uda mi się zdjąć obudowę jutro (podjechanie do innej Jednostki, "spuszczenie" próżni, rozkręcenie obudowy...)


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1554
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#8

Post napisał: atlc » 21 wrz 2017, 20:32

Cześć kolego, to jest silnik krokowy przystosowany do pracy w próżni i innych czystych zastosowań, czyli tak jak u Ciebie- inny zakres temperatur pracy, inne smarowanie łożysk- tak, żeby próżni "nie brudzić".
Sprawdź wymiary gabarytowe silnika- rozstaw śrub flanszy, długość korpusu, średnicę osi i ilość wyprowadzeń i pisz maile tu:
http://www.micromech.co.uk/Product_1007 ... l-Versions
http://www.phytron-elektronik.de/antrie ... =160&PID=3
https://www.mdcvacuum.com/displayproduc ... =m.7.3.1.1

W trzecim linku masz przykładową cenę takiego silnika- nie jest ładna:(

Być może któraś z firm po numerze na korpusie "pozna" swój produkt.
Na hasło vacuum stepper motor znajdziesz kolejne firmy.


Autor tematu
Piotr_74
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 21 wrz 2017, 09:16
Lokalizacja: Kraków

#9

Post napisał: Piotr_74 » 21 wrz 2017, 23:59

Dzięki ATLC :!:
Posprawdzam sobie wszystkie parametry, o których piszesz i uderzam do producentów. Nie pomyślałem, że są specjalne silniki do próżni a ten pracuje w próżni naprawdę wysokiej. Cena mnie zupełnie nie szokuje. Gdyby udało się załatwić problem za jedynie taką kasę to by mnie Szefostwo Instytutu nosił na rękach. Dość powiedzieć, że było by to znacznie poniżej 5% wartości serwisu Producenta.
Jesli znajdę ten silnik dzięki Twoim wskazówkom to dam znać (pewnie chwilkę mi zejdzie) i... zapytam o markę piwa :wink:


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1554
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#10

Post napisał: atlc » 22 wrz 2017, 00:15

Oby pomogło.
Osobiście poszedłbym z naprawą w takim kierunku:
-Znalezienie kogoś z oscyloskopem do sprawdzenia czy to nie problem z enkoderem(jeżeli przy podstawie jest enkoder, a nie krańcówka)
-Przepięcie silników elektrycznie, tak, żeby wykluczyć problem ze sterownikiem
-Szukanie u producentów silnika(co chwilę potrwa).
Jako ostateczność traktowałbym rozbiórkę silnika- niektórzy twierdzą że wirnik po wyjęciu rozmagnesowuje się, nie wiem, nie próbowałem, ale warto zachować ostrożność.

Pracujesz na UJ?
Ostatnio coś dłubałem dla bodajże pracowni biochemicznej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”