Witam serdecznie.
Po wykonaniu "prowizorycznego prototypu" frezarki "na oko", przyszedł czas na zrobienie projektu i zlecenie wykonania elementów jakiejś firmie.
Prosiłbym o sprawdzenie poprawności wymiarowania, zanim zacznę przerysowywać na czysto.
Nie będę wrzucać wszystkiego na raz , coby sprawdzić czy potrafię wyciągać wnioski z porad.
Na początek 2 detale od osi Z.
Projekt frezarki. Pomoc w wymiarowaniu
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Nie jest najgorzej, ale gdybyś narysował pionowe osie symetrii tych płyt to zmniejszysz ilość wymiarów na rysunku zachowując jednoznaczność. Co do wymiarowania otworów to zamiast dwóch wymiarów 22 lepiej dać jeden wymiar 44 pomiędzy otworami fi4.5, bo ten wymiar na pewno będzie znaczący.
Nie zamykaj łańcuchów wymiarowych.
Do rysunku wykonawczego potrzebujesz jeszcze tolerancje otworów i chropowatość powierzchni.
Nie zamykaj łańcuchów wymiarowych.
Do rysunku wykonawczego potrzebujesz jeszcze tolerancje otworów i chropowatość powierzchni.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Nie, moja frezarka nie jest maszyną przemysłową i nie składa się z kilkuset części.
Jak napisałem w pierwszym poście, prototyp mam już zrobiony więc wiem z ilu będzie się składać.
Robię na kartce, żeby osoba która będzie mnie uczyć obsługi AutoCad'a, mogła to robić przerysowując właściwe rysunki.
Pozdrawiam
Jak napisałem w pierwszym poście, prototyp mam już zrobiony więc wiem z ilu będzie się składać.
Robię na kartce, żeby osoba która będzie mnie uczyć obsługi AutoCad'a, mogła to robić przerysowując właściwe rysunki.
Pozdrawiam