Projekt frezarki CNC 3D a śruby kulowe
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Projekt frezarki CNC 3D a śruby kulowe
Raczej nie słyszałem, żeby ktoś chwalił sobie prowadnice podparte, wręcz przeciwnie. Jak masz taką możliwość to lepiej idź w hiwiny, nawet chińskie, wcale nie takie drogie. Bo czy zapłacisz 20zł za podparte czy 100zł za hiwiny to rzeczywiście różnica pięciokrotna, ale jednak tylko 80zł a ile sobie nerwów oszczędzisz.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Re: Projekt frezarki CNC 3D a śruby kulowe
Na samym początku chciałem to zrobić na prowadnicy podpartej fi25. Do tego miałem zastosować łożysko liniowe w obudowie otwartej ale zamiast pojedyncze to podwójne fi25 aby bardziej ustabilizować.
Widziałem trochę w necie, że większość amatorskiego sprzętu ale i też powiedzmy nieco bardziej rozwiniętego własnie na takich jedzie. Wiec liczyłem, że jak dam łożysko podwójne będzie bardziej stabilnie i że będzie git.
Potem poszukałem i przemyślałem sprawę co do Hiwina. Niby dużo mniejsze bo wymiary jednak się różnią ale z opinii dużo lepsza wydajność.
Widziałem trochę w necie, że większość amatorskiego sprzętu ale i też powiedzmy nieco bardziej rozwiniętego własnie na takich jedzie. Wiec liczyłem, że jak dam łożysko podwójne będzie bardziej stabilnie i że będzie git.
Potem poszukałem i przemyślałem sprawę co do Hiwina. Niby dużo mniejsze bo wymiary jednak się różnią ale z opinii dużo lepsza wydajność.