Programowanie zewnętrznego okragu

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
Jaro522
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 11
Rejestracja: 26 kwie 2021, 20:21

Programowanie zewnętrznego okragu

#1

Post napisał: Jaro522 » 27 kwie 2021, 20:38

Dodane 9 minuty 9 sekundy:
IMG_20210426_211730_HDR.jpg
Dodane 8 minuty 24 sekundy:
Jestem początkującym. Chciałbym się nauczyć programować na kodach G02 G03. Zrobiłem ten program w pracy i jest źle , ten profil ma fi20 a chciałbym żeby był fi18 dziękuję za podpowiedzi
Załączniki
IMG_20210426_180101_HDR.jpg



Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7688
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Programowanie zewnętrznego okragu

#2

Post napisał: WZÓR » 27 kwie 2021, 21:37

Widzę Haas-a na pokładzie. :)

Od biedy w korektorze narzędzia D zmień średnicę o 2 mm na ,,-''

..... ewentualnie spróbuj tego;

Kod: Zaznacz cały

% 
O1 
G17 
G40 
G80 
G90 
G54 
T25 M6   (Tool # 25 : 12.  Frez walcowy ) 
G43 H25 
S2100 M3 
G0 X18. Y-6.6 
Z25. M8 
G0 Z2.5 
G1 Z-1. F800.00 
G41 G1 Y0 D25 
X9. 
G2 I-9. J0 
G1 X18. 
G40 Y6.6 
G0 Z25. 
M9 
M5 
G28 G91 Z0 
G28 Y0 
G0 G49 
G90 
M30 
% 
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


Autor tematu
Jaro522
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 11
Rejestracja: 26 kwie 2021, 20:21

Re: Programowanie zewnętrznego okragu

#3

Post napisał: Jaro522 » 28 kwie 2021, 10:00

Dzięki Mariusz. I - to jest promień x , a J - to promień Y ? Dobrze ja to rozumiem?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7688
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Programowanie zewnętrznego okragu

#4

Post napisał: WZÓR » 28 kwie 2021, 13:31

Jaro522 pisze:
28 kwie 2021, 10:00
Dzięki Mariusz. I - to jest promień x , a J - to promień Y ? Dobrze ja to rozumiem?
Coś w ten deseń. :D

http://www.numeryczny.pl/?p=678

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


Autor tematu
Jaro522
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 11
Rejestracja: 26 kwie 2021, 20:21

Re: Programowanie zewnętrznego okragu

#5

Post napisał: Jaro522 » 28 kwie 2021, 16:41

A od czego to zależy że w programie piszę się J- lub J albo I - albo I ?


grzeszko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 259
Rejestracja: 03 lip 2012, 20:36
Lokalizacja: Tarnów

Re: Programowanie zewnętrznego okragu

#6

Post napisał: grzeszko » 28 kwie 2021, 17:46

tak na krótko jesteś na Y+ programujesz na Y- wpisujesz J-
jesteś na X minus programujesz na X+ dajesz I+

itd itd.

moge ci podrzucić na maila oprogramowanie z przykładowymi programami, na oprogramowaniu możesz sledzic kontur narzedzia, przez to sie coś nauczysz
dopiero się uczę

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7688
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Programowanie zewnętrznego okragu

#7

Post napisał: WZÓR » 28 kwie 2021, 19:31

Jaro522 pisze:
28 kwie 2021, 16:41
A od czego to zależy że w programie piszę się J- lub J albo I - albo I ?
Ogarniesz przykład i rysunek ?

Obrazek

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3384
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Programowanie zewnętrznego okragu

#8

Post napisał: Steryd » 28 kwie 2021, 20:22

To nie są promienie, tylko współrzędne. Stąd + i -. W większości popularnych w Polsce układów sterowania domyślnie są one definiowane przyrostowo od punktu startu ruchu po łuku (tego w którym lądujesz w poprzednim bloku).
Wot i cała historyja.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Jaro522
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 11
Rejestracja: 26 kwie 2021, 20:21

Re: Programowanie zewnętrznego okragu

#9

Post napisał: Jaro522 » 28 kwie 2021, 21:27

Dzięki , chłopaki myślę że ogarniam . Dziś w pracy próbowałem to co chciałem zrobić i mi się udało 🙂


rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1156
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: Paryż

Re: Programowanie zewnętrznego okragu

#10

Post napisał: rc666 » 28 kwie 2021, 21:32

Tak na szybko:
W tokareczke nie byloby prosciej wsadzic i przetoczyc?
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”