Programowanie

Dyskusje o programowaniu mikroprocesorów.

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
brusifil
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 01 cze 2017, 21:17
Lokalizacja: Szczecin

Programowanie

#1

Post napisał: brusifil » 01 cze 2017, 21:21

Witam wszystkich jestem tu nowy więc za wszelkie błędy przepraszam z góry. Poszukuje odpowiedzi na pytanie: jak zaprogramować drukarke 3D na podstawie Arduino Uno i nakładki Shield v3.00 .Próbowałem na forum mojreprap ,ale bez skutecznie nikt nie odpowiedział nawet. Wgrałem na płytke arduino GBRL ale marlina już nie udało mi się , ponieważ w zakładce boards nie ma shield .



Tags:


poczciwy
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 1
Posty: 49
Rejestracja: 02 lut 2011, 13:09
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: poczciwy » 02 cze 2017, 10:52

I nie wgrasz do drukarki potrzebujesz Arduino Mega bo Uno ma za mało pinów. :) Potrzebujesz Mega + np Ramps.


Autor tematu
brusifil
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 01 cze 2017, 21:17
Lokalizacja: Szczecin

#3

Post napisał: brusifil » 02 cze 2017, 14:41

A moge jakos wysterowac tymi płytkami? Niby pisze na stronie gdzie sprzedaja ze drukarki 3D :shock:


strikexp
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 859
Rejestracja: 31 mar 2017, 18:47
Lokalizacja: Mazowieckie

#4

Post napisał: strikexp » 07 cze 2017, 19:55

Co Ty kombinujesz?
Do drukarki 3D musi być Arduino Mega i RAMPS jak pisał kolega wyżej. Jakbyś znalazł na Arduino UNO to byś raczej nie pisał takich pytań.


InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1465
Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
Lokalizacja: Galaktyka

#5

Post napisał: InzSpawalnik » 13 cze 2017, 18:05

Hehe
Do drukarki wcale nie musi byc arduino mega.
Duzo lepiej ( latwiej ) zrealizowac taki projekt na Arduino Uno.
Mozna wykorzystac GRBL ( ktory latwo zainstalowac na systemie UNO a z Mega sa problemy ).
3-cia os w Uno mozna na wiele sposobow zrealizowwc.
Ot co


zyziolek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 1
Posty: 6
Rejestracja: 05 lis 2017, 12:54
Lokalizacja: Polska

#6

Post napisał: zyziolek » 05 lis 2017, 12:56

Z tego co wiem, można zrealizować taki projekt nawet przy użyciu Arduino nano, ilość pinów nie ma tu kluczowego znaczenia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Arduino, Raspberry pi i inne systemy mikroprocesorowe”