Programista tokarek CNC

Jeśli znasz ciekawy adres strony związanej z CNC, mechaniką lub automatyką umieść go tutaj. Zabronione jest umieszczanie linków reklamowych. Musisz mieć minimum 10 postów aby napisać coś na tym forum.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2515
Rejestracja: 14 lip 2007, 18:02
Lokalizacja: Westfalia

#31

Post napisał: jasiu... » 02 maja 2009, 18:16

nSHOW pisze:Ja chciałem tylko rozreklamować tutaj swoją stronę a spotkałem się z krytyką od każdej możliwej strony.
Uwierz mi, krytyka może i ostra, ale życzliwa. Każdy życzy ci jak najlepiej, problem w tym, że należy trzymać się faktów i broń Boże nie próbować dopisywać czegoś więcej do swoich osiągnięć, bo może się okazać, że ktoś zapędził się w ślepą uliczkę.

Jeśli pisałem (Draco też) o swoich wątpliwościach, to przede wszystkim dlatego, żeby dać ci pewne tematy do przemyślenia. Ja naprawdę nie wyobrażam sobie programowania tokarek gdzieś przez internet. Powody są dwa - po pierwsze jest to zbyt proste, by nie opanował tego dobry operator, a po drugie masz za dużo rzeczy do uwzględnienia (narzędzia, konik, podtrzymka, wystające narzędzia). Czas obróbki detalu na tokarce to najczęściej kilkanaście minut, czasem może kilka godzin (wielkie detale). Czas napisania programu, z wykorzystaniem cykli na detal - do dwóch godzin w wypadku skomplikowanych kształtów. Teraz powiedz, da się z tego wyżyć? Ile twoim zdaniem za taki program można brać? Zrozum te wątpliwości, niestety ludzie, którzy na tokarkach pracują dłużej (a Draco ma dość duże doświadczenie) mogą właśnie takie niuanse znać i wiedzą, że to nie jest metoda na sukces.

Pisałeś o frezarkach, tak, ale ty nie masz doświadczenia w programowaniu powierzchni form, a więc znów problem. Gdybyś miał biuro konstrukcyjne, plus ewentualnie program i nawet wykonanie matrycy czy stempla w znajomym zakładzie, to sukces dość pewny. Jednak musiałbyś mieć wiedzę na temat budowy narzędzi, jakieś referencje, a z tym jest problem. No i pieniądze - na pirackim oprogramowaniu nie pójdziesz, bez faktury też raczej dokumentacji nie sprzedasz.

Te uwagi nie są po to, by cię zniechęcić, ale pokazać, że twój pomysł, to może być raptem sto - dwieście złotych (bez podatku) i to bardzo sporadycznie. Powiedzmy, że mówisz prawdę. Zarobiłeś za tą ośkę raz i co dalej? Jak facet połapie się w maszynie, to następny program napisze sobie sam. Twoja sprawa, jak ty te teksty interpretujesz, ale nie są one, by ktoś się wymądrzał, ale by wykazać ewentualne wątpliwości. Wnioski jednak należą do ciebie, co chcesz, to rób. Ja ci i tak życzę powodzenia.



Tagi:


bob35
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 416
Rejestracja: 05 maja 2007, 09:23
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#32

Post napisał: bob35 » 02 maja 2009, 19:54

Kolego nSHOW największą głupote zrobiłeś że napisałeś tu posta . Jeżeli nawet Ci się uda to ludzie nie śpią i obserwują, zarobisz to Cie przebiją pewnie wszyscy co ci odpisują potrafią tyle co ty albo więcej tak się biznesu nie robi. Teraz co do ekonomii to zastanów się po co komuś taka pomoc każdy kto kupi maszynę CNC to potrafi ją zaprogramować lub mają zatrudnionego pracownika. Załóżmy że znajdzie się firma co ma 3 detale do roboty ustawisz te detale i albo na tym koniec albo przyciskowy nauczy się programowania od samego patrzenia wystarczy żeby trochę pomyślał i poczytał.
OGŁOSZENIE!!! Zamienię dobrą prace w dynamicznie rozwijającym się kraju na zasilek w krajach starej uni.


zapalak
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 12 sie 2008, 22:47
Lokalizacja: bydgoszcz

#33

Post napisał: zapalak » 02 maja 2009, 20:47

bob35 pisze:Kolego nSHOW największą głupote zrobiłeś że napisałeś tu posta . Jeżeli nawet Ci się uda to ludzie nie śpią i obserwują, zarobisz to Cie przebiją pewnie wszyscy co ci odpisują potrafią tyle co ty albo więcej tak się biznesu nie robi. Teraz co do ekonomii to zastanów się po co komuś taka pomoc każdy kto kupi maszynę CNC to potrafi ją zaprogramować lub mają zatrudnionego pracownika. Załóżmy że znajdzie się firma co ma 3 detale do roboty ustawisz te detale i albo na tym koniec albo przyciskowy nauczy się programowania od samego patrzenia wystarczy żeby trochę pomyślał i poczytał.
NIC DODAC NIC UJAC

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1317
Rejestracja: 24 cze 2007, 19:42
Lokalizacja: Świdwin / Worcester

#34

Post napisał: CNCRob » 03 maja 2009, 16:30

nSHOW pisze:Myślę że ta dyskusja nie ma sensu i nie prowadzi do niczego dobrego. Ja chciałem tylko rozreklamować tutaj swoją stronę a spotkałem się z krytyką od każdej możliwej strony.
chcialem to juz wczesniej napisac ale kolega Jasiu... mnie uprzedzil. jesli zamieszczasz tu swoj post to kazdy ma prawo wyrazic swoje zdanie. trafiles tu na ludzi ktorzy maja duzo wieksze doswiadczenie niz ty i przechwalkami niewiele tu zdzialasz. ja np. nie wyobrazam sobie ustawiac narzedzi na glowicy rewolweru w tokarce jesli mam przykladowo gwiazdzista glowice (jesli wiesz o jakiej mowa) na 24 narzedzia, do tego dwa wrzeciona i musze wiedziec gdzie ktore narzedzie i jakiej dlugosci zalozyc. czasem gdy sam napisze program, musze go w trakcie ustawiania poprawiac bo okazuje sie, ze nagle narzedzie wadzi mi o uchyt lub oswietlenie maszyny...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.


yach35
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 108
Rejestracja: 23 kwie 2008, 08:06
Lokalizacja: polska mekka

#35

Post napisał: yach35 » 05 maja 2009, 09:21

nSHOW pisze:Dla mnie osobiście to jest bardzo dziwne i śmieszne, ale jak rozmawiałem z programistą to takie najazdy i zatrzymania warunkowe są konieczne mimo tego że znacznie wydłużają czas programu.

Z tego co ja widziałem i z czym ja miałem przyjemność się spotkać to mogę powiedzieć tylko tyle, że przy wdrażaniu programów na tokarki cnc programisty nie ma przy maszynie, operator musi sobie poradzić sam. Ma do dyspozycji obszerną technologię, gdzie pokazane jest jak ma zamocować detal (ile ma trzymać w szczękach, jeżeli jest zacisk hydrauliczny to jakie ciśnienie ma ustawić), są narysowanie narzędzia jakich ma użyć i wszystko to co jest mu niezbędne do wdrożenia sztuki.

W przypadku gdy coś się stanie (nie mówię tu o zabiciu operatora) to zbiera sie kilka osób i oni weryfikują co było przyczyną zniszczenia detalu, czy wina operatora czy programisty.
Natomiast przy frezarkach to przy wdrożeniu jest już obecny programista, ale on tylko stoi i obserwuje.

normalnie jest mi słabo i basta!!!
yach

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Linki”