Program ułatwiający szacowanie czasu obróbki

Oprogramowanie symulacyjne
Awatar użytkownika

Autor tematu
Segitarius
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 379
Rejestracja: 15 lut 2011, 19:07
Lokalizacja: Zielona Góra

Program ułatwiający szacowanie czasu obróbki

#1

Post napisał: Segitarius » 01 kwie 2015, 19:47

Poszukuję programu ułatwiającego wycenę. Chodzi mi o przybliżony czas obróbki. Coś co działało by na zasadzie podawania długości i głębokości frezowania a zwracanym parametrem byłby czas obróbki. Nie chodzi mi o symulację, wizualizację ubywającego materiału tylko same wyliczenia. Coś co działało by jak symulator w nowych mazakach. Linia o długości takiej i takiej, parametry, głębokość przejścia i wszystko...Jest coś takiego? Próbowałem znaleźć symulator mazaka ale bezskutecznie. Uprzejmie dziękuję za wszelką podpowiedź.



Tagi:


davish88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 243
Rejestracja: 26 gru 2012, 11:06
Lokalizacja: Strzelce Opolskie

#2

Post napisał: davish88 » 08 kwie 2015, 14:25

http://www.dobreprogramy.pl/Kalkulator- ... 11750.html

[ Dodano: 2015-04-08, 14:26 ]
Z drugiej strony można sobie w Exelu samemu zrobić taki kalkulator

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
Segitarius
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 379
Rejestracja: 15 lut 2011, 19:07
Lokalizacja: Zielona Góra

#3

Post napisał: Segitarius » 08 kwie 2015, 20:51

Sprawdzałem już cenę. W sumie zachęciła mnie do pracy nad swoim arkuszem kalkulacyjnym w Excelu. 1200 zł za prosty programik w visualbasicu to sporo, zwłaszcza, że to zwykły kalkulator na tablicy jednowymiarowej. Przeciętnemu programiście napisanie czegoś takiego zajmuje dwa dni. Taka kasa to stanowczo za dużo. Mimo wszystko dziękuję za podpowiedź i dobre chęci. Myślałem jeszcze nad symulatorem mazaka bo tam wystarczy wpisać długość linii parametry i masz jak na dłoni wszystkie czasy....Myślałem i na tym się skończyło bo nie udało mi się znaleźć.


davish88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 243
Rejestracja: 26 gru 2012, 11:06
Lokalizacja: Strzelce Opolskie

#4

Post napisał: davish88 » 08 kwie 2015, 21:19

Pytałeś u producenta czy takowe symulatory są? jaka cena?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Segitarius
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 379
Rejestracja: 15 lut 2011, 19:07
Lokalizacja: Zielona Góra

#5

Post napisał: Segitarius » 08 kwie 2015, 21:21

Mazak nie udostępnia. Nie pytałem ale sprawdzałem na stronie. Jest niby jakiś symulator wielu maszyn Verticut, obsługuje między innymi mazaka. Jest jednak dużo droższy od tego fiździołka w visualbasicu. ... :(


davish88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 243
Rejestracja: 26 gru 2012, 11:06
Lokalizacja: Strzelce Opolskie

#6

Post napisał: davish88 » 09 kwie 2015, 00:36

A testowałeś Cimco edit? cena może i wyższa ale możliwości też większe.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Oprogramowanie symulacyjne”