Program. TNC 150b

prosba o kod

Dyskusje dotyczące maszyn Bridgeport, Romi, Hardinge

Autor tematu
dimdraw
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 76
Rejestracja: 06 sie 2008, 10:49
Lokalizacja: WGM

Program. TNC 150b

#1

Post napisał: dimdraw » 13 mar 2018, 15:38

Witam.
Czy moglby ktos mi z Kolegow podeslac caly program na wybranie otworu po helisie? Dowolne fi byle by nie wiecej niz 280😄
Bede wdzieczny
Pozdrawiam
Marcin




Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1057
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Program. TNC 150b

#2

Post napisał: Steryd » 13 mar 2018, 18:07

Zakładam, ze płaszczyzna obróbcza XY, początek obróbki Z=0 narzędzie zdefiniowane i wybrane prawidłowo.
cc XnnYmm ;(nn- mm- współrzędne środka)
LP PRrr PA0 RL Fmax ;(rr- promień kieszeni)
L Z5Fmax
LZ0Fff ;(ff-posuw)
LBL111
CP IPA360 IZ-zz DR+ ;(zz-przybranie w Z)
CAL LBL 111 REP pp ;(pp- ilość przybrań)
CP IPA360 DR+
LP PR0PA0 R0
LZ100R0FMAX M2
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
dimdraw
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 76
Rejestracja: 06 sie 2008, 10:49
Lokalizacja: WGM

Re: Program. TNC 150b

#3

Post napisał: dimdraw » 14 mar 2018, 06:54

Witam,
Dziękuję, sprawdzę, wpiszę, wykonam, jak tylko wrócę z pracy.
Pozdrawiam
Marcin


Autor tematu
dimdraw
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 76
Rejestracja: 06 sie 2008, 10:49
Lokalizacja: WGM

Re: Program. TNC 150b

#4

Post napisał: dimdraw » 14 mar 2018, 20:25

Witam,
Uzupełniłem
0 BEGIN PGM 500800 MM
1 TOOL DEF 1 L0.0 R5.0
2 STOP M5
3 TOOL CALL 1 Z S1500
4 CC X0 Y0 M3
5 LP PR30 PA0 RL F5000
6 L Z5 F5000
7 L Z0 F1000
8 LBL 111
9 CP IPA360 IZ-1 DR+
10 CAL LBL 8 F1000 REP 5
11 CP IPA360 DR+
12 LP PR0 PA0 R0
13 L Z10 R0 F5000 M
14 L Z2.0 R0 F5000 M
15 L Z10.0 R0 F5000 M
16 STOP M5





Nie wczytuje mi linijki 4 , 5 i 10
Jakieś sugestie?
Tworzę programy w sharpcam i wczytuję za pomocą tnc server. Niestety post procesor ze strony sharpcam - a generuje kod nieprzyswajalny dla mojego bridgeporta.
Dziękuję z góry i pozdrawiam
Marcin


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1057
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Program. TNC 150b

#5

Post napisał: Steryd » 14 mar 2018, 20:41

W cc nie dawaj funkcji M
Nie masz LBL 8
przed włączeniem korekcji musisz zjechać na jakąś pozycję umożliwiająca jej uzyskanie.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Bridgeport / Romi / Hardinge”