program >>> program
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
program >>> program
ja mam takie pytanko bo przypuscmy ze mam turbocnc lub mach1 do obslugi frezarki a projektuje w 3d w autocadzie r14pl lub w corelu i co ja mam zrobic zebym mogl wyfrezowac to co zrobilem w autocad lub corel??
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
PIT202 jak zwykle z grubej rury
CATIA? A kogo na to stać? Firmy w Polsce które używają tego pakietu można policzyć na palcach.
Ja myślę że kolega pytał o najprostsze sposoby.
Ogólnie:
1. Programy CAD to programy w których projektujesz rysunek (2D) lub bryłę (3D)obrabianego detalu.
2. Programy CAM natomiast to porgramy które na podstawie opracowanego w CADdzie modelu generują ścieżkę obróbki zaprojektowanego detalu.
3. Ta właśnie ścieżka po zapisaniu do odpowiedniego formatu jest odczytywana przez konkretny program strujący frezarką.
Na początek radzę Ci zainteresować się prostszym typem pliku z zapisem ścieżki tzn. PLT lub HPGL nie jest to full 3D ale czyta ten format wiekszość programów do obsłygi ploterów tnących i frezarek amatorskich.
Pomocny Ci będzie link: http://majosoft.tripod.com/engraving/ca ... ntent.html
Gdzie masz krok po kroku opisane jak przy pomocy CORELA 8 stworzyć plik PLT

Ja myślę że kolega pytał o najprostsze sposoby.
Ogólnie:
1. Programy CAD to programy w których projektujesz rysunek (2D) lub bryłę (3D)obrabianego detalu.
2. Programy CAM natomiast to porgramy które na podstawie opracowanego w CADdzie modelu generują ścieżkę obróbki zaprojektowanego detalu.
3. Ta właśnie ścieżka po zapisaniu do odpowiedniego formatu jest odczytywana przez konkretny program strujący frezarką.
Na początek radzę Ci zainteresować się prostszym typem pliku z zapisem ścieżki tzn. PLT lub HPGL nie jest to full 3D ale czyta ten format wiekszość programów do obsłygi ploterów tnących i frezarek amatorskich.
Pomocny Ci będzie link: http://majosoft.tripod.com/engraving/ca ... ntent.html
Gdzie masz krok po kroku opisane jak przy pomocy CORELA 8 stworzyć plik PLT
Pozdrawiam
FiZyK
FiZyK
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
wiesz co autocada r14 juz mam a na stronie eaglecam polskiej pisze ze mozna u nich kupic ksiazke za 40zl razem z cd na ktorym sie znajduje program EdgeCAM 8.5 Student Edition tylko cos mnie martwi ten dopisek student edition i nie wiadomoczy to nie okrojona wercja czasem
a wlasnie strona tej ksiazki z cd to http://www.edgecam.cad.pl/ wlasnie mi odpisali tak :"Student Edition oznacza że nie można wygenerowc kodu NC na obrabiarkę, ale mozna zapisać
swoja parcę na dysku." czyli w sumie lipa bo chyba nie mozna sterowac frezarka a tylko sie nauczyc jak robic w tym programie:(

swoja parcę na dysku." czyli w sumie lipa bo chyba nie mozna sterowac frezarka a tylko sie nauczyc jak robic w tym programie:(