Program na fasolke do sprawdzenia

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
Paw.siw
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 74
Rejestracja: 31 maja 2017, 02:07
Lokalizacja: Bydgoszcz

Program na fasolke do sprawdzenia

#1

Post napisał: Paw.siw » 31 maja 2017, 14:11

Witam dopiero zaczynam zabawe z programowaniem na fanucu i dlatego pisze do Was z prośba o sprawdzenie programu. Baza jest na srodku detalu. Przed frezowaniem na srodku wykonal bym otwor 8,5.

T2 M6 (FREZ 8 )
G43 H2
S1500 M3
G0 X0 Y0
Z5
G1 Z-10
G41 G1 X0 D30
G1 Y4.5
X-1
G2 X-5,5 Y0 I5.5 JO
G2 X1 Y-4.5 I5.5 JO
G1 X1
G2 X5.5 Y0 I-5.5 JO
G2 X1 Y4.5 I-5.5 JO
G1 X0
G0 Z100
G40

Z gory dzieki za pomoc ;)
Załączniki
fasolka.jpg
fasolka.jpg (11.13 KiB) Przejrzano 1858 razy



Tagi:


grzeszko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 237
Rejestracja: 03 lip 2012, 20:36
Lokalizacja: Tarnów

#2

Post napisał: grzeszko » 31 maja 2017, 20:12

czemu masz promień 5.5? na rysunku masz 4.5

ja bym to tak napisał:
(X0 Y0 SRODEK KIESZENI)
T2 M6 (FREZ 8 )
G0 G40 G54 G90 X0 Y0
G0 G43 H2 D2 Z100
S4500 M3
X0 Y0
G0 Z5
G1 Z-3 F1500
G41 G1 Y-4.5
X1
G3 Y4,5 R4,5
G1 X-1
G3 Y-4,5 R4,5
G1X1 Z-6
G3 Y4,5 R4,5
G1 X-1
G3 Y-4,5 R4,5
G1X1 Z-9
G3 Y4,5 R4,5
G1 X-1
G3 Y-4,5 R4,5
G1X1 Z-10
G3 Y4,5 R4,5
G1 X-1
G3 Y-4,5 R4,5
G1X0

G1 G40 X0 Y0
GO Z100 M9
M0

JA TAKA KIESZEN ROBIE bez otworu, wchodze po spirali i po 1mm biore na parametrAch dla danego freza., najlepiej wejscie jak i wyjscie po promieniu ale nie chce mi sie rysować, pozdro.
dopiero się uczę


Autor tematu
Paw.siw
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 74
Rejestracja: 31 maja 2017, 02:07
Lokalizacja: Bydgoszcz

#3

Post napisał: Paw.siw » 31 maja 2017, 20:41

Chodzi mi głownie o pojęcie stosowania I i J. Dlaczego mowisz ze promień 5,5 przeciez nie robie tego przyrostowo?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 7027
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#4

Post napisał: WZÓR » 31 maja 2017, 22:48

Paw.siw pisze:Chodzi mi głownie o pojęcie stosowania I i J. Dlaczego mowisz ze promień 5,5 przeciez nie robie tego przyrostowo?
Jak dla mnie , to i tak robisz to byle jak.
Narzędzie masz T2 , a korektor średnicy D30 (?)

Mariusz.


Autor tematu
Paw.siw
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 74
Rejestracja: 31 maja 2017, 02:07
Lokalizacja: Bydgoszcz

#5

Post napisał: Paw.siw » 31 maja 2017, 23:00

Dlaczego mowisz ze byle jak? U mnie w maszynie magazyn ma 20 miejsc i zawsze promień wpisuje pod 30miejscie i z tego D30

[ Dodano: 2017-06-01, 02:47 ]
Trochę poczytałem i chyba teraz będzie dobrze:

G2 x-5.5 Y0 I0 J -4.5
G2 X-1 Y-4.5 I4.5 J0
G1 X1
G2 X5.5 Y0 I0 J4.5
G2 X1 Y4.5 I-4.5 J0

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 7027
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#6

Post napisał: WZÓR » 01 cze 2017, 09:13

Paw.siw pisze:Dlaczego mowisz ze byle jak? U mnie w maszynie magazyn ma 20 miejsc i zawsze promień wpisuje pod 30miejscie i z tego D30 ....
Hmmm ....
Może nie byle jak , a nieporęcznie. :razz:
U mnie też magazyn spory , ale ja wolę mieć korektor długości i średnicy narzędzia w jednym miejscu , a nie latać i szukać właściwego.
.... (np.) 20 narzędzi w magazynie , każdy z korektorem średnicy w różnym miejscu - dla mnie to dość skomplikowane rozwiązanie.

moje wypociny poniżej

Kod: Zaznacz cały

% 
O1 
G17 
G40 
G80 
G90 
G54 
T2 M6   (Tool # 2 : 8. Endmill ) 
G43 H2 
M8 
S2100 M3 
G0 X-1. Y-0.18 
Z25. 
G0 Z2.5 
G1 Z-1. F800.00 
G41 G1 Y-4.5 D2 
X1. 
G3 X5.5 Y0 I0 J4.5 
X1. Y4.5 I-4.5 J0 
G1 X-1. 
G3 X-5.5 Y0 I0 J-4.5 
X-1. Y-4.5 I4.5 J0 
G1 G40 Y-0.5 
G0 Z25. 
M9 
M5 
G28 G91 Z0 
G28 Y0 
G0 G49 
G90 
M30 
% 
Mariusz.


Autor tematu
Paw.siw
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 74
Rejestracja: 31 maja 2017, 02:07
Lokalizacja: Bydgoszcz

#7

Post napisał: Paw.siw » 01 cze 2017, 09:38

Czyli to co pozniej napisałem wyszło ok. To juz wiem o co chodzi z tym I i J ;)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 7027
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#8

Post napisał: WZÓR » 01 cze 2017, 11:48

Paw.siw pisze:Czyli to co pozniej napisałem wyszło ok. To juz wiem o co chodzi z tym I i J ;)
Cieszę się bardzo , że zrozumiałeś. :grin:

p.s.
Zmień nastawienie co do wyboru korektora średnicy dla danego narzędzia.
Zdarzył się wypadek , tak jakby na zawołanie.
Narzędzie T8 , a korektor średnicy D7 ...... , zgadnij co się stało? :mrgreen:
.... , a robota szła na H7
I co dalej .... ? :neutral:

https://zapodaj.net/9abcd6c10b92c.jpg.html

Mariusz.


CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1367
Rejestracja: 28 wrz 2009, 11:00
Lokalizacja: Wrocław

#9

Post napisał: CFA » 01 cze 2017, 19:45

WZÓR pisze:Zmień nastawienie co do wyboru korektora średnicy dla danego narzędzia.
Zdarzył się wypadek , tak jakby na zawołanie.
Hmmm, a ja używam różnych innych do danego narzędzia w jednym programie.
Jak raz jest wywołany program, to nie ma jak wachlowac średnicą narzędzia.
Chyba, że jest jakiś inny sposób, którego nie poznałem.

Przykładowo piszę jakikolwiek program dla narzedzia T7 z korekcją i w pierwszym przejściu
wpisuję D7 a potem w kolejnej linijce mam to samo przejscie (program tym samym narzedziem) tylko z D1 (używam tych miejsc gdzie są narządzia o nieistotnej średnicy - nawiertaki, wiertła)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 7027
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#10

Post napisał: WZÓR » 01 cze 2017, 22:57

CFA pisze:
WZÓR pisze:Zmień nastawienie co do wyboru korektora średnicy dla danego narzędzia.
Zdarzył się wypadek , tak jakby na zawołanie.
Hmmm, a ja używam różnych innych do danego narzędzia w jednym programie.
Jak raz jest wywołany program, to nie ma jak wachlowac średnicą narzędzia.
Chyba, że jest jakiś inny sposób, którego nie poznałem.

Przykładowo piszę jakikolwiek program dla narzedzia T7 z korekcją i w pierwszym przejściu
wpisuję D7 a potem w kolejnej linijce mam to samo przejscie (program tym samym narzedziem) tylko z D1 (używam tych miejsc gdzie są narządzia o nieistotnej średnicy - nawiertaki, wiertła)
Wszystko się zgadza , ale jak programista do d**** , a operator ,, guzikowiec" to już inna jest śpiewka.

Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”