Program LaserGrav do obsługi lasera - jak skonfigurować?

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
kal123
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 35
Rejestracja: 01 sie 2013, 20:39
Lokalizacja: Łódź

Program LaserGrav do obsługi lasera - jak skonfigurować?

#1

Post napisał: kal123 » 28 lip 2015, 20:25

Witam, mam pytanie czy program do obsługi lasera np. LaserGrav/LaserCut może działać z każdym laserem?

Używam takiego programu do jednego z laserów i może nie jest on najlepszy i ma sporo niedoskonałości ale wygodnie mi się na nim pracuje.

Chciałbym skonfigurować LaserGrava do innej innego lasera ale mi nie wykrywa urządzenia. Dodam, że drugi laser pracuje pod programem RDWorks (dostałem go z maszyną i działa) Nie jest wygodnie mi pracować na dwóch programach ponieważ muszę przygotowywać pliki do cięcia dwa razy. Praca z jednym znacznie mi ułatwi pracę.

Jest ktoś w stanie odpowiedzieć na moje pytanie? Czy powinno to działać od razu czy może coś trzeba zmienić w ustawieniach? Lasery o których mowa mają osobne komputery.

Z góry dziękuję za odp.



Tagi:


rendejad
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 432
Rejestracja: 25 paź 2011, 09:02
Lokalizacja: Miasteczko

#2

Post napisał: rendejad » 28 lip 2015, 22:23

Oczywiście, że będzie pracował z każdym laserem.
O ile laser będzie zamontowany w ploterze, który współpracuje z LaserGrav :-D


Autor tematu
kal123
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 35
Rejestracja: 01 sie 2013, 20:39
Lokalizacja: Łódź

#3

Post napisał: kal123 » 29 lip 2015, 11:35

A w jaki sposób mogę to sprawdzić? Laser to chiński Senfeng o polu roboczym 130x90.

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1454
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#4

Post napisał: triera » 29 lip 2015, 13:27

Raczej nie jest to możliwe - program współpracuje z dedykowanym
sterownikiem mikroprocesorowym, zamontowanym w ploterze.

Trzeba by wymienić całe sterowanie.


Autor tematu
kal123
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 35
Rejestracja: 01 sie 2013, 20:39
Lokalizacja: Łódź

#5

Post napisał: kal123 » 29 lip 2015, 17:12

Ok, dzięki za informację, zostaje mi praca z dotychczasowym programem. Gdyby ktoś wiedział coś na ten temat to chętnie uzyskam jakieś dodatkowe informacje.


Zaremba
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 256
Rejestracja: 14 lip 2011, 21:42
Lokalizacja: Z daleka

#6

Post napisał: Zaremba » 29 lip 2015, 23:41

Na jaki temat?
Przecież dostałeś jasną i klarowną informację.
Każdy producent płyt głównych używa swojego lub dedykowanego softu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”