Program do obróbki cnc

Oprogramowanie symulacyjne

Autor tematu
hinio50
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 10
Rejestracja: 30 lis 2016, 18:03
Lokalizacja: Gdańsk

Program do obróbki cnc

#1

Post napisał: hinio50 » 23 mar 2017, 19:25

Witam,
Proszę pomóżcie mi. piszę pracę inż i chciałbym zrobić symulację toczenia. Muszę w mojej pracy zamieścić kody nc oraz całe kartu technologiczne.
Szukam darmowego programu (najlepiej z polskim językiem) który mi wygeneruje kody.
Chciałem to zrobić w MTS ale nie da się ściągnąć pełnej wersji a w wersji trial nie mogę samodzielnie stworzyć czegoś nowego.
Próbowałem ściągnąć edge cam ale w wersji darmowej studenckiej nie da się wygenerować kodów nc.
Gdzie mogę osiągnąć odpowiedni działający program i łatwy w obsłudze ?
POMOCY !!!!



Tagi:


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1732
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: atlc » 23 mar 2017, 19:29

Fusion 360 Autodesku - trial 30 dni.
W trialu działa wszystko bez ograniczeń.
Jest dużo tutoriali na youtubie, nie ma problemu, żeby na szybko zapoznać się z programem.
Wersja angielska, ale bez przesady, nie jest trudna w obsłudze.


Autor tematu
hinio50
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 10
Rejestracja: 30 lis 2016, 18:03
Lokalizacja: Gdańsk

#3

Post napisał: hinio50 » 23 mar 2017, 19:34

To będę musiał szukać systemu 64bit bo na 32 nie działa. A można z łatwością generować kody NC?

[ Dodano: 2017-03-23, 19:37 ]
a co myślicie o EdgeCAM warto ściągać?


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1732
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: atlc » 23 mar 2017, 19:38

Wybierasz postprocesor z listy, klikasz i gotowe.

Tu dla frezowania, ale w przypadku toczenia nie wygląda to szczególnie inaczej.

EdgeCam'a nie używałem więc się nie wypowiem.


Autor tematu
hinio50
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 10
Rejestracja: 30 lis 2016, 18:03
Lokalizacja: Gdańsk

#5

Post napisał: hinio50 » 23 mar 2017, 19:47

a jest pełny filmik instruktażowy lub instrukcja pl ? lub cokolwiek po polsku? w sensie wiem że mogę się w paru parametrach nie połapać. opowiesz pokrótce jak to wygląda? tworzysz najpierw model a później wywołujesz kody nc?


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1732
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#6

Post napisał: atlc » 23 mar 2017, 19:54

Ty tak na serio?
Jesteś na studiach a nie możesz sobie wklepać na youtubie Fusion 360 tutorial?
Nie trzeba każdego słowa rozumieć, żeby nie połapać się o jak krok po kroku coś robić.
Poza tym jak odpalisz program, to po najechaniu kursorem na daną opcję, rozwija się graficzna podpowiedź z opisem. Google translate i do dzieła, jak obrazek za mało obrazowy.

Nie wiem, dzisiejsi studenci są coraz bardziej niemrawi i leniwi:D


Autor tematu
hinio50
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 10
Rejestracja: 30 lis 2016, 18:03
Lokalizacja: Gdańsk

#7

Post napisał: hinio50 » 23 mar 2017, 20:03

Tyllko mi powiedz jeszcze jak z tymi kodami NC bo to jest dla mnie najważniejsze przed ściągnięciem programu.


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1732
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#8

Post napisał: atlc » 23 mar 2017, 20:14

Samo generowanie programu to wybór postprocesora i klikniecie ok.
Zanim to jednak zrobisz musisz zaplanować całą obróbkę.
Czyli zrobić wszystko to co ten gość z filmiku:
-Zrobić "setup" czyli wybrać ustawienie detalu względem osi obrabiarki oraz określić z jakiego prefabrykatu powstaje ten detal. Czy toczysz np. śrubkę M6 z wałka fi 16 czy z wałka fi100.
Później określasz kolejne operacje, narzędzia, posuwy itd. itp. oraz ewentualne naddatki na inne procesy obróbki- np szlifowanie.

Innymi słowy, program nie jest wróżką, nie zna możliwości technicznych Twojej maszyny ani tego jakie narzędzia posiadasz.
Nie zna również rozmiarów Twojego materiału ani nie wie jakie operacje chcesz na danym etapie wykonać.
Wszystko to ustalasz sam, a na koniec klik i program jest.


mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 518
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: PL

#9

Post napisał: mateu5 » 23 mar 2017, 20:17

Ja proponuję koledze napisać kod "z palca", na toczenie to nic trudnego, na pewno będzie to prostsze niż szukanie darmowego cama i odpowiedniego postprocesora. Jak już napiszesz ten program to znalezienie darmowego symulatora, którym przeprowadzisz symulację swojego programu też nie będzie trudne. Napisz na jakie sterowanie ma być ten kod to coś pomożemy w tej kwestii.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.


Autor tematu
hinio50
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 10
Rejestracja: 30 lis 2016, 18:03
Lokalizacja: Gdańsk

#10

Post napisał: hinio50 » 23 mar 2017, 20:31

ma to być proces tocznia, muszę zapisać go w nc kodach oraz obrobić to za pomocą kart technologiczny tzn jakie narzędzia wybrałem itd. Na razie nie mam jakiegokolwiek pomysłu. Tworzyłem takie coś tylko w mts gdzie kody wpisywałem ręcznie krok po kroku i zaobserwowalem krok po kroku jak maszyna się zachowuję i widziałem w razie co gdzie jest kolizja. a teraz jestem w du*** bo mts nie mam a na innych programach jestem całkowicie zielony, kompletnie. a do obrony został mi miesiąc i nie wiem jak to zrobię. spróbuję ściągnąć Fusion 360 i sprubuje ogarnąć. Szkoda że nie ma polskiej wersji bo najchętniej bym dodatkowo robił screeny i po kolei opisywał co robię.

[ Dodano: 2017-03-23, 20:32 ]
Najgorsze jest to że muszę to robić po mojej pracy i tak naprawdę mam mało czasu żeby ogarnąć program od podstaw, jak ktoś przy tym już pracował to spoko. Zobaczę może szybko pójdzie mi ogarnięcie tego programu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Oprogramowanie symulacyjne”