Problemy z laserem K40 m2 nano

Duże problemy, będę wdzięczny za pomoc

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
Zdesperowany
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Problemy z laserem K40 m2 nano

Post napisał: Zdesperowany » 30 sie 2025, 23:01

Witam, posiadam laser k40 ze sterownikiem m2 nano, niestety nie jestem w stanie z niego korzystać, ponieważ podczas wycinania wymiary rzeczywiste nie odpowiadają wymiarom ustawionym w programie LaserDRW (Kwadrat narysowany w programie 10x10 cm po wycięciu ma wymiary 10x10,1 cm, przy innych kształtach i wymiarach różnica zmienia się).

Dodatkowo czasami, przy wycinaniu kilku kształtów dzieje się coś dziwnego - laser wycina elementy z losowym przesunięciem, przez co niektóre kształty nachodzą na siebie. Po powtórnym odpaleniu programu (bez zmian ustawień) laser potrafi wycinać normalnie przez kolejne kilka prób.

Zdarzają się również małe przesunięcia podczas wycinania wielu pojedynczych kształtów (test z kwadratami), które wydają się występować w tych samych miejscach podczas kolejnego wycinania tego samego pliku. Kolejne testy przeprowadziłem na bardziej złożonych kształtach narysowanych w inkscape i wyexportowanych za pomocą wtyczki LaserDRW extension, przy których występowało spore przesunięcie po osi x - zaznaczyłem punkt początkowy lasera (lewy górny róg pola roboczego) w którym umieszczałem kartkę do cięcia. Wzór za każdym razem był przesunięty parę cm w lewo poza obszar roboczy (oraz wyznaczoną wcześniej skrajną linię oznaczającą krawędź pola).

Próbowałem zmieniać naciąg paska osi x - udało mi się wyregulować przesunięcie do ~0,5 mm od zadanej wartości. Z tego co widziałem da się to skorygować programowo, aczkolwiek nie widziałem tej opcji w programie LaserDRW, wiecie czy istnieje taka możliwość? Zauważyłem że jedna z rolek napinacza paska dziwnie się obraca (filmik poniżej), oraz że sam pasek jest odkształcony w jednym miejscu. Czy ktoś jest w stanie pomóc mi z tymi problemami? Byłbym bardzo wdzięczny, bo męczę się z tym już kupę czasu i skończyły mi się pomysły. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ragair
Posty w temacie: 1

Re: Problemy z laserem K40 m2 nano

Post napisał: Ragair » 30 sie 2025, 23:28

wypróbuj w lightburn albo rdworks to zrobić. Masz tam taką funkcje jak kalibracja silników i przesunięcia na osi x/y. Dodatkowo możesz jeszcze zmniejszyć przyśpieszenie silników i sprawdzić co się stanie.

Autor tematu
Zdesperowany

Post napisał: Zdesperowany » 31 sie 2025, 00:48

@Ragair Niestety rdworks i lightburn nie działają z tym sterownikiem (m2 nano), chyba że jest jeszcze jakiś program którego nie kojarzę, bo nie powiem, chętnie bym to skorygował softwareowo.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tuxcnc » 31 sie 2025, 06:55

Zdesperowany pisze:
30 sie 2025, 23:01
podczas wycinania
Pierwsze i podstawowe pytanie brzmi: do czego chcesz tego lasera używać.
Jeżeli tylko do wycinania, to wypieprz ten fabryczny sterownik. On jest dobry do robienia pieczątek (do tego K40 zaprojektowano) i do niczego więcej.
Kiedy ja kupiłem mój pierwszy K40, to wbudowany sterownik w ogóle nie potrafił wycinać, więc nie miałem dylematów i zastąpiłem go najzwyklejszym GRBL na ATmega328. Teraz mam MKS DLC32 z wgranym FluidNC i komunikacją po wifi (to trochę więcej roboty, ale podobny koszt).
Jeśli kupisz graty na Aliexpress, to przeróbka zamknie się w kwocie 100 PLN, albo i taniej.

Autor tematu
Zdesperowany

Post napisał: Zdesperowany » 02 wrz 2025, 16:26

Do wycinania jak i grawerowania, ale wydaje mi się to niezbyt prawdopodobne żeby problemy te były spowodowane sterownikiem? Myślę nad wymianą paska, ew. koła pasowego.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tuxcnc » 02 wrz 2025, 17:40

Zdesperowany pisze:
02 wrz 2025, 16:26
wydaje mi się (...) Myślę nad
Jak wiesz lepiej, to nie zawracaj ludziom du**.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”