Problem ze zmianą narzędzia tokarka Tur SN pronum

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
Klaudiaaaa
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 19 gru 2018, 15:54

Problem ze zmianą narzędzia tokarka Tur SN pronum

#1

Post napisał: Klaudiaaaa » 31 mar 2020, 16:31

Witam.
Dzis po włączeniu maszyny nastąpił problem ze zmianą narzędzia na pierwszym imaku. Imak podniósł sie ale nie obrócił. Mozna go obrócić wciskając zawór hydrauliki Ale po zwolnieniu wraca do tej samej pozycji. Rozkrecilam puszke z krancowkami po sprawdzeniu jedna z nich s11 nie zmienia w diagnostyce- wejścia cyfrowe z 1 na 0 a w panelu sterowania manual, obrot imaka pokazuje T0 zaś na drugim pokazuje i zmienia normalnie od 1 do 4 w momencie kiedy sie podniesie wyskakuje T1 po opadnieciu np T2 a w pierwszym po podniesieniu wyskakuje t6 i tak zostaje . Tą krancowke ktora nie zmienia w systemie z 1 na 0 sprawdziłam i jest sprawna.
Ps. Do zaworu obrotu hydrauliki imaka1 tez nie dochodzi 24 V
Proszę o pomoc!! Obrazek




Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 500
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Problem ze zmianą narzędzia tokarka Tur SN pronum

#2

Post napisał: Robert_K » 31 mar 2020, 21:22

Na wejście systemu nie przychodzi sygnał o możliwości rozpoczęcia obrotu głowicy - jeśli sam mikrowyłącznik jest sprawny to być może któryś przewód przegnił i nie łączy (częsta przypadłość dla tych maszyn na NUMSie). Proponuję sprawdzić ciągłość przewodów mikrowyłączników głowicy na podstawie dokumentacji elektrycznej.

Pozdrawiam.


Autor tematu
Klaudiaaaa
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 19 gru 2018, 15:54

Re: Problem ze zmianą narzędzia tokarka Tur SN pronum

#3

Post napisał: Klaudiaaaa » 01 kwie 2020, 11:56

Witam.
Sprawdziłam przewody od krancowek do puszki wyglądają ok ale jedna z krancowek s11 nie wystawia sygnału do plc gdy imak jest podniesiony to podnosząc krancowki wystawiaja sygnał z 1 na 0 a krancowka s 11 nie daje żadnych zmian, sprawdziłam przewody od krancowki jest to 209 i 570 I zwarła Obrazek m kablem Ale dalej nic w I 000 pierwsza jedynka cały szas wystawiona i nie zmienia sie w drugim imaku I001wszyskie krancowki zmieniają wartości


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 500
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Problem ze zmianą narzędzia tokarka Tur SN pronum

#4

Post napisał: Robert_K » 02 kwie 2020, 16:21

Proszę sprawdzić ciągłość przewodu nr. 209 od głowicy do szafy sterowniczej. Najprawdopodobniej pękła żyła tego przewodu w prowadniku.

Pozdrawiam.


Autor tematu
Klaudiaaaa
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 6
Rejestracja: 19 gru 2018, 15:54

Re: Problem ze zmianą narzędzia tokarka Tur SN pronum

#5

Post napisał: Klaudiaaaa » 05 kwie 2020, 10:54

Witam.
Dziekuje za cenne podpowiedzi.
Udalo mi sie zlokalizowac i rozwiązać problem. Ktos przykrecil przewód 209 za izolacje przewodu gdzie z czasem zanikl sygnał. Przy okazji trzeba bylo wymienić polowe przewodów których izolacja rozsypywala sie w rękach.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”