Problem ze sterownikami TB8050

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
j22
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 38
Rejestracja: 25 lip 2019, 10:30

Problem ze sterownikami TB8050

#1

Post napisał: j22 » 01 cze 2021, 20:06

Czy takie sterowniki mają bezpiecznik?
przez moment świecą się na czerwono potem wszystko gaśnie, zasilanie jest bo sprawdzałem.
Spaliłyby się?

https://zapodaj.net/79e22c50e6b02.jpg.html

https://zapodaj.net/e65417443caa1.jpg.html

https://zapodaj.net/95592a8e1e54f.jpg.html




elektronockaut
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 19
Rejestracja: 24 lis 2019, 06:35

Re: Problem ze sterownikami TB8050

#2

Post napisał: elektronockaut » 01 cze 2021, 20:38

Kolego, a te sterowniki pracowały u Ciebie już ?
Masz zworkę na EN ? (enabled)
Nie podałeś im przypadkiem napięcia przemiennego ?


Autor tematu
j22
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 38
Rejestracja: 25 lip 2019, 10:30

Re: Problem ze sterownikami TB8050

#3

Post napisał: j22 » 01 cze 2021, 21:45

Raczej nie pracowały, bo elektronika była robiona wcześniej, niż ploter, ale musiała być testowana elektronika, ja raczej jestem mechanikiem niż elektronikiem, co do zasilania to nie wiem jakim prądem, tak to wygląda /zdjęcie/

https://zapodaj.net/1da1823f8aa7e.jpg.html

rozumiem, że powinienem założyć zworkę, czy tak?


elektronockaut
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 19
Rejestracja: 24 lis 2019, 06:35

Re: Problem ze sterownikami TB8050

#4

Post napisał: elektronockaut » 02 cze 2021, 16:23

- Ustaw prawidłowo zworkami prąd silników krokowych na przybliżony do znamionowego.
- Zasil wejście EN+ i EN- na początek napięciem 5V (nie wiem jakie powinno być ale według rysunków na obudowie rozumiem że takie jak w LPT) To wejście to dioda transoptora podłączona przez rezystor. Nie można dać zbyt dużego napięcia, bo spali się transoptor.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”