PROBLEM ZE SKRYPTEM DO MACH3

SKRYPT MACH3

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
sławek.tomaszewski
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 22
Rejestracja: 04 cze 2018, 20:24

PROBLEM ZE SKRYPTEM DO MACH3

#1

Post napisał: sławek.tomaszewski » 05 lut 2020, 08:37

Witam wszystkich,
rok temu kupiłem w necie skrypt do Macha służący do znajdowania koordynat w Machu.
Jak dla mnie jest rewelacyjny - sam nie napisałem i nie napiszę żadnego skryptu wystarczy że nauczyłem się Artcama, Macha i kilku innych rzeczy i robię sobie wszystko co mi wyobraźnie mówi.
Problem ze scryptem polega na tym a instalowałem go na kilku wersjach macha jak i windowsów, zawsze z tym samym skutkiem, że robi cuda z g-kodem.
"system" bez załadowanego skryptu działa bezbłędnie, a po załadowaniu screena pokazuje cuda na podglądzie w machu i próbuje to frezować. Najczęściej pojawiają się jakieś geometryczne wzory nie mające nic wspólnego z faktycznym kodem.
Jedynym sposobem na ominięcie problemu jaki wykukałem to np znalezienie "0" materiału potem przełączenie między moim screenem a natywnym z macha, homing, i dopiero łdowanie g-kodu
załączam link do skryptu może ktoś znajdzie przyczynę

moja konfiguracja to
dell i5
win 7
ram 4g
mach v. .....66
cismo po lan

link
https://www.dropbox.com/s/45nd9wm5pislo ... 0.zip?dl=0

Pozdrawiam
ST



Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1360
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

Re: PROBLEM ZE SKRYPTEM DO MACH3

#2

Post napisał: k-m-r1 » 05 lut 2020, 17:58

Dodane 12 minuty 15 sekundy:
Zobacz to:
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
sławek.tomaszewski
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 22
Rejestracja: 04 cze 2018, 20:24

Re: PROBLEM ZE SKRYPTEM DO MACH3

#3

Post napisał: sławek.tomaszewski » 06 lut 2020, 11:15

Tomku, wielkie dzięki
wygląda na to że skrypt nie powoduje zniekształceń g-kodu
BTW mógłbyś napisać w dwu słowach co było przyczyną?

natomiast pojawił się nowy problem bo to życie przecież
kiedy używam opcji szukania środka okręgu, frez jako pierwszej szuka po osi X, i robi to dobrze natomiast kiedy przechodzi do osi y idzie pod innym kontem niż 90 stopni (za każdym razem innym)
tak że nie mierzy w kształcie krzyża

jeszcze raz bardzo dziękuję
ST

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1360
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

Re: PROBLEM ZE SKRYPTEM DO MACH3

#4

Post napisał: k-m-r1 » 06 lut 2020, 16:16

Wszystko zgodnie z dokumentacją której notorycznie Polacy nie czytają.
Zacznij od lektury.
Nie skanduje i nie pytam gdzie jest krzyż bo nie o to chodzi. Czy pomiar nie w osi X Y jest błędny?

Odpowiedź:
#1 G90
oraz
#2 rozmiar ma znaczenie nawet w CNC :D

Dodane 7 minuty 19 sekundy:
Aha zrób kilka pomiarów po sobie tego samego otworu.
Centrowanie zaraz jak zakończy np 5x razy
Ustaw sie nad innym otworem o podobnej średnicy i ponownie centrowanie, lub nad jednym otworem znajdź środek przesuń x o 2mm i centrowanie, ponownie przesuń o 2 mm x i centrowanie i tak np kilka razy :D

Zadziwiające co się stanie . Uwaga może wybuchnąć butla z gazem a piekarnik upiecze ciasto :d
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
sławek.tomaszewski
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 22
Rejestracja: 04 cze 2018, 20:24

Re: PROBLEM ZE SKRYPTEM DO MACH3

#5

Post napisał: sławek.tomaszewski » 09 lut 2020, 20:34

:)

Gdyby po rosyjsku była to pewnie dałbym radę. Tego języka mnie intensywnie uczono dając jednoznacznie do zrozumienia że imperialistów nie musimy rozumieć wystarczy że nauczymy się do nich strzelać.
translatory to czasami cuda robią.

Oczywiście "przetrenowałem" solidnie plik który wysłałeś i na początku powiedzmy 20 pomiarów wykonałem - było ok tak samo wczytałem dużą ilość g-kodów - super! niestety po którymś razie bum i wzorki zamiast okręgu. powrót do tradycyjnego screena i jest dobrze.
Obrałem metodę połowiczną; używam scriptu a następnie przełączam się na Machowski screen i wczytuje g-kod i jest ok
Komfortu nie ma, a czasu coraz mniej...

Jeśli chodzi o "krzyż" to miałem na myśli szukanie środka kieszeni w kształcie okręgu.
Pierwszy ruch po osi x do materiału - znalazł
powrót do miejsca początkowego
drugi ruch po osi x w przeciwnym kierunku do krawędzi materiału - znalazł
powrót do miejsca początkowego
pierwszy ruch po osi y do krawędzi materiału - przesuwa się po osi y ale i po osi x wychodzi na to że przesówa się pod kontem do osi y a nie wzdłuż niej. no i dalej to już nie ma o czym gadać.

"Aha zrób kilka pomiarów po sobie tego samego otworu.
Centrowanie zaraz jak zakończy np 5x razy"
jasne że zrobię jak tylko do maszynki się dorwę

pozdrawiam
ST

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”