Problem z załączeniem podprogramu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Problem z załączeniem podprogramu
Witam, jestem nowy w zakresie programowania CNC. Pracuję obecnie na symulatorze Sinumerik 808D i mam problem z poleceniem "L". Mianowicie w pamięci symulatora są dwa pliki ex05.mpf oraz 5.spf . Są to programiki z kursu, który znalazłem. W pewnym momencie następuje odwołanie do podprogramu poleceniem L5 . Symulator zgłasza mi wtedy błąd "program L5 not existing or will be edited". Czy ktoś mógłby wyjaśnić mi o co w tym chodzi? Gdzie mam błąd? Oba pliki są na tym samym poziomie na wirtualnym dysku obrabiarki.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam,
Komunikat błędu świadczy o tym, że następuje próba załadowania podprogramu L5.spf, ale go symulator nie może załadować z różnych powodów, głównym jest taki, że go nie może znaleźć. W przestrzeni, gdzie szuka program podprogramu, musi być podprogram L5.spf, a takiego nie ma (jest 5.spf). To chyba jest rozwiązaniem Pana problemu.
Pozdrawiam
Komunikat błędu świadczy o tym, że następuje próba załadowania podprogramu L5.spf, ale go symulator nie może załadować z różnych powodów, głównym jest taki, że go nie może znaleźć. W przestrzeni, gdzie szuka program podprogramu, musi być podprogram L5.spf, a takiego nie ma (jest 5.spf). To chyba jest rozwiązaniem Pana problemu.
Pozdrawiam
Technologia CNC od 1979r.
Programowanie technologiczne
SINUMERIK Operate
Programowanie technologiczne
SINUMERIK Operate
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2