Problem z uruchomieniem makra w PLC - pomocy

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
mechsio
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 12 wrz 2017, 15:49
Lokalizacja: Rybnik

Problem z uruchomieniem makra w PLC - pomocy

#1

Post napisał: mechsio » 14 wrz 2017, 14:20

Witam,

Nie wiem co robię źle ale robię tak jak jest napisane w instrukcji dla PLC na stronie PikoCNC i makro się nie uruchamia. Chcę w momencie wpisania bitu w rejestrze MEMO (M7) odpalić makro zdefiniowane w pliku M31.txt w katalogu Elcosimo. Bit 7 ustala się gdy wystąpi pauza programu.

Robie zgodnie z manualem:

#MACRO_NAME 0 = M31
#NAME_M 7 = C_MACRO_0

<<< IS PAUSE
>>> M C_MACRO_0

w tym momencie powinno odpalić sie makro ale się nie wykonuje.
w pliku M31.txt mam wpisane


%
SetMemo(8,TRUE)


czyli chce zapalić bit w rejestrze MEMO o numerze 8

no i nic. W jaki sposób uruchamia się własne makra w PLC? POMOCY!!



Tagi:

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 610
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#2

Post napisał: cosimo » 14 wrz 2017, 15:55

Makr odpalanych z plc nie można uruchomić w czasie wykonywania program (pauza się w to wlicza). Natomiast jeśli w momencie wejścia w pauzę chcesz zapalić ten bit to dlaczego w plc nie zrobisz tak:

Kod: Zaznacz cały

<< IS_PAUSE
S> M 8 
lub, jeśli trzeba wyzwalanie zboczem:

Kod: Zaznacz cały

+< IS_PAUSE
S> M 8 


Autor tematu
mechsio
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 12 wrz 2017, 15:49
Lokalizacja: Rybnik

#3

Post napisał: mechsio » 15 wrz 2017, 23:30

Dzięki za odpowiedź.

Makro to podałem tylko jak przykład aby sprawdzić czy makro się wykonuje. Generalnie chciałem przez 1 sekundę zapalić wyjście OUT, które wyzwalała by zmiana bitu w MEMO aktywująca makro ale zamiast tego użyłem TIMERA (po zrozumieniu przykładu w manualu). Wcześniej chciałem użyć funkcji WaitTime w makrze :P


slawekkat
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 29 gru 2021, 09:07

Re: Problem z uruchomieniem makra w PLC - pomocy

#4

Post napisał: slawekkat » 29 gru 2021, 09:10

Witam, szukam kogoś ,kto oczywiście odpłatnie napisałby mi makra potrzebne w mojej pracy ( wydaje się że nietrudne, takie fasolki otwory itp) pod Pikocnc.

pozdrawiam
Sławek
[email protected]


radziu45
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 61
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: Problem z uruchomieniem makra w PLC - pomocy

#5

Post napisał: radziu45 » 24 lut 2022, 16:08

Witam .
Mam podobny problem potrzebuje mieć dodatkową funkcję działającą dokładnie tak jak M8 czyli włączanie chłodziwa .
Chcę żeby można było w G-kodzie wpisać dowolny kod M na przykład M20 do włączenia i do wyłączenia tej funkcji na przykład M21 .
Plik tekstowy w folderze Elcosimo Macros jest taki sam jak plik do M8 tylko zamiast M8 jest M20 ,w PLC napisane dokładnie tak samo jak do M8 i nie działa .

Awatar użytkownika

Bogu 40
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 16
Rejestracja: 21 lip 2020, 18:01
Lokalizacja: Starogard gd

Re: Problem z uruchomieniem makra w PLC - pomocy

#6

Post napisał: Bogu 40 » 25 lut 2022, 11:15

Dzień dobry
Próbowałeś M7 i M10 chyba że masz już zajęte ?

pozdrawiam


radziu45
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 61
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: Problem z uruchomieniem makra w PLC - pomocy

#7

Post napisał: radziu45 » 25 lut 2022, 13:21

Działa na M7 i na M10 tylko teraz jak w trakcie pracy to wyłączyć ?

Dodane 4 minuty 51 sekundy:
Według instrukcji jeżeli dobrze rozumiem to M7 wyłącza M9 a M10 wyłącza M11

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”