Problem z transmisją danych

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Moderator: MODERATORZY

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Autor tematu
scharman
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 26 cze 2013, 16:49
Lokalizacja: podkarpackie

Problem z transmisją danych

#1

Post napisał: scharman » 26 mar 2014, 12:11

:cry: Witam.
Problem polega na tym ze nie mogę wysłać programu do maszyny. System na komputerze to Xp komputer dell Optiplex GX260 , procesor Pentium(R) 4 2GHz, Pamięć 512 MB RAM. Odebrać program z maszyny mogę bez problemu,ale już w drugą stronę nie dardy. Próbowałem wysyłać PCINEM, WINPCIN, CIMCO V6 i nic. Ana starym komputerze procesor 800MHz i 512 pamięć ram wszystko jest ok. Proszę o pomoc już sam nie wiem co mógłbym jeszcze zrobić. Musze ustawić to na tym lepszym komputerze bo ten stary jet od innej maszyny też na sinumeriku :cry:



Tags:


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2864
Rejestracja: 27 maja 2013, 21:18
Lokalizacja: Katopisdestan

#2

Post napisał: mc2kwacz » 31 mar 2014, 19:06

Okazuje się, że parametry konfiguracyjne nie muszą być dokładnie takie jak w instrukcji. Chyba że masz manual dokładnie do tej wersji/podwersji jaka jest w maszynie.
Tez się przez kilka godzin z tym mocowałem używając pcina. Ostatecznie okazało się, że NIEKTÓRE parametry konfiguracyjne po prostu NIE DZIAŁAJĄ. A może to przez to, że pcin był do nowszego sinumerika?
W każdym razie, metodą analizy logicznej i prób doszedłem, że parzystość działa dokładnie odwrotnie i jeszcze o ile pamiętam był problem z ilością bitów stopu. Bo co innego nadawanie przez maszynę i interpretacja przez peceta, a co innego nadawanie z peceta i interpretacja przez maszynę. Niepoprawne ustawienie właśnie powoduje, że odebrać się da a wysłać się nie da.
Napisz jaką masz wersję sterowania. Jeśli taka ja moja (3t), to Ci dokładnie napiszę jak pcin ustawiony.
nie lubię cytatów ale ten jest nadzwyczaj trafny:
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia"


bob35
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 416
Rejestracja: 05 maja 2007, 09:23
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#3

Post napisał: bob35 » 31 mar 2014, 20:27

Bierzesz stary komp odpalasz panel sterowania /system /menedżer urządzeń
wybierasz porty com i lpt klikasz na com potem wybierasz ustawienie portu . Piszesz na kartce jakie masz ustawienia. ustawienie nr com masz w zaawansowanych. Potem odpalasz nowy i ustawiasz jak na karteczce . Zwróć uwagę na nr portu com zazwyczaj com1 to myszka . zgraj i wgraj program jak nie pomoże to poczytaj o emulatorze portów to takie coś dla szybkich kompów wkleja się to do system32.
OGŁOSZENIE!!! Zamienię dobrą prace w dynamicznie rozwijającym się kraju na zasilek w krajach starej uni.


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2864
Rejestracja: 27 maja 2013, 21:18
Lokalizacja: Katopisdestan

#4

Post napisał: mc2kwacz » 31 mar 2014, 21:05

Bob, nie zamulaj problemu pierdołami które nie mają ABSOLUTNIE nic do rzeczy.
nie lubię cytatów ale ten jest nadzwyczaj trafny:
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia"


Autor tematu
scharman
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 26 cze 2013, 16:49
Lokalizacja: podkarpackie

Ustawienia transmisji

#5

Post napisał: scharman » 01 kwie 2014, 10:21

mc2kwacz dziękuje serdecznie za odpowiedz bardzo mi pomogła teraz wiem w jakim kierunku mam się poruszać. Z tego co wyczytałem w szafie to mam wersje D tego sinumerika ale niejestem do konca pewien. Proszę o przesłanie mi ostawień pcina i będę próbował Mam nadzieje ze zadziała. jeszcze raz dziękuje :grin: :lol: :roll:


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2864
Rejestracja: 27 maja 2013, 21:18
Lokalizacja: Katopisdestan

#6

Post napisał: mc2kwacz » 01 kwie 2014, 16:41

Na górnej belce wyświetla mi się wersja i tryb komunikacji:
PCIN VER. 4.2, COM1:9600, EVEN, 7, 2 RTS

Zakładka V24_INI, konfiguracja jest następująca:
COM NUMBER 1 (tylko to zależy od konkretnego peceta)
BAUDRATE 9600
PARITY EVEN
2 STOPBITS
7 DATABITS
XON/XOFF ->OFF, XON CHAR:11, XOFF CHAR:13, WAIT FOR XON, SEND XON
END_w_M30 OFF
ETX OFFTIMEOUT 10s
BINFLE OFF
TURBOMODE OFF
DON'T CHECK DSR

I teraz parametry z machine data związane z transmisją:
N411 = 01011111
N412 = 01011111
N413 = 01101101
N414 = 00000000
N416 = 11010111
N425 = 00010000

podałem wszystkie, bo już nie pamiętam, które okazały się ważne a które nie.
nie lubię cytatów ale ten jest nadzwyczaj trafny:
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia"


Ariks
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 09 kwie 2014, 19:04
Lokalizacja: poland

#7

Post napisał: Ariks » 23 kwie 2014, 09:08

witam kolego mc2kwacz
Mam problem z transmisją danych maszynowych do sinumerika 802s
jeżeli to możliwe prosił bym o pomoc
(skasowano dane PLC i muszę je wgrać od nowa na maszynę)


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2864
Rejestracja: 27 maja 2013, 21:18
Lokalizacja: Katopisdestan

#8

Post napisał: mc2kwacz » 23 kwie 2014, 14:37

Nie pomogę bo ja mam "pradziadka" trójkę. To co napisałem wyżej da Ci jakieś wskazówki.
Ale dokumentacje bez problemu znajdziesz na stopnie Siemensa. Gotowe linki, tylko trzeba wpisać "802s" w okienko search:
https://support.automation.siemens.com/ ... ype=133300
https://support.automation.siemens.com/ ... ype=133100

Zawsze w ostateczności można też wklepać dane maszynowe ręcznie. Wcale nie jest to aż takie straszne.
nie lubię cytatów ale ten jest nadzwyczaj trafny:
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia"


Ariks
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 09 kwie 2014, 19:04
Lokalizacja: poland

#9

Post napisał: Ariks » 23 kwie 2014, 21:50

mc2kwacz dzięki za pomoc ale nie bardzo wiem jak to zrobić gdyż jest to moja pierwsza styczność z simensem. Do tej pory zajmowałem się Fanuciem choć z dość długą przerwą
Jakby ktoś mógł pomóc ?


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2864
Rejestracja: 27 maja 2013, 21:18
Lokalizacja: Katopisdestan

#10

Post napisał: mc2kwacz » 24 kwie 2014, 00:31

No więc pod podanymi linkami znajdziesz komplet manuali. W nich jest WSZYSTKO i dość łopatologicznie, krok po kroku.
nie lubię cytatów ale ten jest nadzwyczaj trafny:
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia"

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”