Jeśli chodzi o te kursy to chciałbym się troszkę wypowiedzieć na podstawie mojego doświadczenia..
Ośrodki ZDZ często mocno odbiegają od wytycznych instytutu. Często kosztem kursantów oszczędza się na godzinach i materiale. Na przykład, jeśli zapiszemy się indywidualnie i mamy dostęp do stanowiska samodzielnego, czyli nie dzielimy go z innym kursantem to instruktor wyskoczy do nas z pomysłem, te minimum godzin jakie przypada na daną metodę jest dla grupy i z tego względu że jesteśmy indywidualnie i nie dzielimy z nikim stanowiska da nam z łaski swojej połowę godzin. Jeszcze doda, że wprawy to nabędziesz w pracy której szukasz. (@#$%# jeden).
Ktoś się zapyta, dlaczego to tak funkcjonuje i nikt z tym nic nie robi. Większość kursantów przychodzi po papier, np. już pracuje i chce jak najszybciej kończyć kurs i zarabiać dalej. Często są wysyłani przez pracodawców, którzy za nich płacą. A nieliczni indywidualni zazwyczaj nieświadomi wytycznych instytutu podporządkowują się.
Komuna się nie skończyła w mentalności społeczeństwa i nawet jak płacisz spore pieniądze za taki kurs to i tak to funkcjonuje w ten sposób, że ktoś kto świadczy Ci usługę patrzy na Ciebie z góry i robi Ci łaskę.
Ja od razu po kursie poszedłem do pracy i faktycznie spawałem całkiem nieźle, ale potrafiłem tylko tyle ile musiałem by wykonać wymagane spawy. Produkcja to niezłe miejsce do nabrania wprawy. Ale.. na produkcji często są ludzie, którzy nic Ci nie powiedzą na temat spawania, bo np. panicznie boją się stracić pracę i traktują Ciebie jako konkurencję.
Dopiero jak rozpocząłem własną działalność i musiałem sam wszystko przy spawarkach robić to zacząłem w ogóle zauważać jak dużo wiedzy i doświadczenia mi brakowało. Polecam naukę we własnym zakresie. Sporo ciekawych przykładów jest na kanale yt: Welding Tips and Tricks.
problem z TIG-em
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Panowie: kursy dla spawaczy koncza sie egzaminem i jest to inny poziom niz inne kursy. Egzamin i certyfikat oznacza ze kursant nabyl zdolnosc wykonywania danego typu zlacza w danej metodzie. I tak - odpowiedz brzmi tak - jesli pracodawca potrzebuje spawacza z certyfikatem w danej metodzie to wystarczy zrobic kurs i zrobic egzamin.